Sådan foregår slagtningerne under Kurban Bayram

Del på:




Kurban Bayram finder sted 2 måneder og 10 dage efter ramadanen. Både ramadanen og kurban rykker hvert år og i år er det fra 31/8 – 4/9. 

Under Kurban Bayram er det almindeligt at slagte en ko, får eller en ged. Nogle slagter også kameler, men det ses ikke så ofte.Ifølge islam gøres dette for at hylde Abrahams offer af et får, i stedet for af sin søn (i Koranen er der tale om et får, i Bibelen et lam).

I Alanya er der lige nu opstillet steder med slagte dyr som sælges. Nogle dyr sælges efter vægt, andre kan man prutte en god pris med sælgeren. Dem der slagter en ko er ofte 4-7 familier som deler 1 ko sammen, hvilket giver hver familie omkring 30-40 kg kød.

Når man slagter et dyr, deler man det op i 3 dele. En del bliver givet til de fattige, en anden del deles med venner og familie, og den tredje del beholder man til sig selv og sin familie. Ønsker man ikke selv at slagte et dyr, er det almindeligt at sende penge til Afrika eller give penge til moskeen, som så sørger for fattige får mulighed for at slagte.

Sådan foregår slagtningerne under Kurban Bayram

Kurban Bayram er helligedage, hvor langt de fleste tyrkere holder fri. I Alanya lever mange af turismen og holder derfor ikke fri.De offentlige ansatte har i år fået fri i 10 dage, men det er ikke alle hos det offentlige der kan holde fri. Fødevarekontrollen er nemlig på overarbejde under Kurban Bayram.

Alanya.Dk har snakket med Zeynep Kiris, som arbejder i Alanya fødevarekontrol. Før Kurban står hendes afdeling for at holde kontrol med at de dyr der sælges er sunde og raske, samt at dyrene har gode forhold.

Til salg af køerne har kommunen i år bygget et nyt stald anlæg i Oba, hvor køerne har gode forhold, mens de bliver forhandlet.

Den nybygget kostald i Oba.

Under kurban bayram skal dyrene slagtes. Mange slagter den første dag, men da flere millioner dyr skal slagtes i Tyrkiet, er det naturligvis ikke muligt at alle kan slagte samme dag. I Alanya har man høj kontrol med slagtningerne. Tidligere var Alanya en lille landsby, hvor mange familier blot slagtede deres dyr foran deres hjemt, og derefter paterede det der. Mange danske turister der er kommet i Alanya i mange år husker stadig den tid.

I dag er det KUN tilladt at slagte på de opstillet salgtesteder i Alanya. Her er der gratis slagtere til rådighed samt en kontrollør fra Alanya kommune fødevareafdeling, som kontrollere at alt foregår ordentligt. Sammen med slagerne og de offentlige ansatte er der også en dyrelæge tilstede, som kontrollere dyrene både før og efter slagtningen for at sikre sygedomme og farlige bakterier ikke bliver spredt. Alle dyr bliver halal slagtet.

Dette er en af slagte stederne. I midten ses en kanel, hvor blodet løber ned i, og kan føres væk, uden at blive blandt med grundvandet.

Når dyrene er slagtet bliver køberen udspurgt til hvilke dele han /hun ønsker. Det er blandt andet valgfrit om man ønsker indvolde eller skinnet. Tager man ikke skinnet med hjem kan det doneres til en velgørende forening.

Fotos af Kurban Bayram 2017:




GemGem

Facebook

One thought on “Sådan foregår slagtningerne under Kurban Bayram

  • 31. august 2017 at 18:33
    Permalink

    Hej Det er godt at se de gør noget, men tro nok lige i skal tjekke de små landsbyer oppe i baglandet, har gennem 10 år cyklet bjergene tynde også under kuran bayram sidste år, det blev slagtet lystigt i alle små landsbyer under meget private former

Comments are closed.

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.