Helligdage og mærkedageKulturMajNyt fra Alanya

2-4 maj: Ramazan Bayramı 2022

Den 2. maj slutter ramadanen for 2022 og derefter så starter Ramazan Bayramı også kendt som Şeker Bayramı eller Eid-ul Fitr.

Ramadan Bayramı strækker sig over 2, 3 og 4 maj ( 3 dage)

Ramazan Bayramı er en 3 dage lang ferie for tyrkerne, som normalt bliver brugt på at besøge familier og venner eller tage på ferien.

Det er første gang i 2 år at Ramazan Bayramı kan forløbe normalt. I 2020 og 2021 var der national lockdown under Ramazan Bayramı.

I Alanya er det almindeligt kendt at mange tyrkere fra byen Konya tager på ferie i Alanya under Şeker Bayram.

Under Şeker Bayramı vil alle offentlige kontorer og nogle privat kontoer være lukket i Alanya. Dog mærkes helligdagene normalt meget lidt i Alanya, fordi mange lever af turismen og derfor ikke holder ferie.

Læs også >> Rejsebloggen Teatougaard.Dk: Den hyggelige tyrkiske bayram

seker bayram, tyrkiske helligdage, helligdage i tyrkiet, sukker festen, ramadanen

Sådan fejres Ramazan Bayramı

Den 1. maj er “den halve fridag” på tyrkisk kaldet “arife”. Mange arbejder denne dag en halv arbejdsdag, men resten af dagen bruges til at gøre klar til Şeker Bayramı, hvilket inkludere shopping, madlavning og rengøring af huset. I år falder denne dag på arbejdernes internationale kampdag, som plejer at blive markeret i alle større byer, inklusiv Alanya, med arbejder demonstrationer. Hvordan arife og arbejdernes internationale kampdag bliver kombineret må tiden vise.

Den føreste dag i Ramazan Bayramı, D. 2 maj, er det almindeligt at stå tidlig op og gå i moské. Dagen markeres med en særlig bøn i moskéen. Efter at have været i moskéen tager mange hjem til familiens ældre (f.eks forældre og bedsteforældre) og viser deres respekt ved at kysse dem på hånden og derefter sætte hånden for panden.

Det er også almindeligt at spise en stor morgenmad sammen med familien.

Læs også >> Guide: Besøg en moské

Fez hat, Tyrkiske love, runde hatte fra Tyrkiet, Rød hat fra Tyrkiet, Atatürk, tyrkisk kultur historie,
Børnene vil gå fra dør-til-dør

Under Ramazan Bayramı vil Alanyas børn gå fra dør-til-dør og bede om slik. En tradition der på mange måder minder om den danske fastelavn, men de tyrkiske børn er ikke klædt ud.

Forbi Ramazan Bayramı står for døren, kan man i øjeblikket købe store mængder at slik og søde sager i supermarkederne. Har man ikke fået købt slik, eller er løbet tør, kan man også slippe afsted med at give dem småpenge.

Ramazan Bayramı er som nævnt tidligere også kendt som Şeker Bayramı, der oversættes på dansk til sukker festen. Şeker = Sukker.

Det er normalt man køber nyt tøj før Ramazan Bayramı, så man ser pæn og flot ud, når venner og familie kommer på besøg og skal besøges. Derfor har mange tøjbutikker også udsalg lige nu.

Ramadanen 2021, ramadan 2021, hvad er ramadanen, ramadanen under covid19, holder Alanya ramadanen, Alanya ramadanen, tyrkiet 2021, helligdage i Tyrkiet
De hellige pligter under Ramazan Bayramı

Under Ramadan Bayramı er der særligt 3 ting en rettroende muslim gør:  

1. Det er under Ramadan Bayramı at muslimer skal udfører deres “zekat”, som er den muslimske skat, man betaler til de fattige.

2. Man bliver venner med alle med er uvenner med. Det er også almindeligt at give gaver. Det er meget forkert under Ramadan Bayramı ikke at tilgive en person der siger undskyld, eller at være uvenner med nogen.  

3. Går til bøn i moskéen og bagefter besøger sine afdødes gravesteder.

Under vil mange hilse på hinanden med ordene “Bayramınız kutlu ve mubarek olsun“, som betyder “Må din fest blive velsignet”.

Læs også >> Tyrkiske helligdag og specielle dage i 2022

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Denne artikel omhandler:

  • Tyrkiet Şeker Bayramı
  • Ramdan Bayramı i Alanya
  • Ramadan Bayramı i Tyrkiet
  • Tyrkiske helligdage
  • Sukkerfesten i Tyrkiet
  • Tyrkisk Ramadan Bayramı
  • Alanya Şeker Bayramı

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.