2 danske sygeplejerskestuderende i praktik i Alanya

Başkent Hospitalet i Alanya har lige nu 2 danske sygeplejeske studerende som praktikanter på hospitalet.

De 2 danske sygeplejerskestuderende som er kommet til Alanya, er Latifa Remmou (26 år) og Emina Kosovac, (27 år). Begge piger går til hverdag på UCL Erhvervsakademi og professionshøjskole i Vejle, men i perioden 27 august til 21 september er de i praktik i Alanya.

Vi tog en snak med piger, for at høre mere om deres spændende praktik i Alanya. Læs vores interview her:

rejser med sunweb, sunweb, sunweb alanya, sunweb tyrkiet, tyrkiet sunweb, alanya sunweb, alt om alanya, alanya dk, eurodan alanya, alanya eurodan

Hvad fik jer til at vælge Alanya til jeres praktik?

Vi har ca. 1 år tilbage af uddannelsen, før vi officielt kan kalde os sygeplejersker. Grunden til vi valgte Alanya til vores praktik er at Latifa er meget betaget og holder af Alanya. Hun har siden 2012, besøgt Tyrkiet årligt.

Hvis man kender Latifa rigtig godt, vil man vide at hun elsker Tyrkiet (Alanya), samt at hun har en drøm om at flytte derned – hvis det kan lade sig gøre. Da Latifa har en drøm om, at bo her, ville hun se om arbejdet hernede samt at bo her var noget for hende. Det resulterede “desværre” i, at hun er blevet afhængigt af Alanya.

Emina valgte Alanya for, at prøve noget nyt – samt være et andet sted der ikke var det danske sundhedssystem.

praktik i alanya, baskent hospital alanya, praktik i udlandet, job i alanya, arbejde i alanya
Latifa til venstre og Emina til højre

Hvordan blev i først taget imod på Başkent hospitalet?

Første dag vi startede i praktikken, var vi begge meget nervøse. Vi blevet taget imod af en sekretær som førte os til venteværelset. Vi havde en forventning om at Tyrkerne eller generelt udlændinge ikke helt havde styr på klokkeslæt. Men vi snakkede og fik talt vores nervøsitet ud – til kl. blev 11.00, hvor en ansvarlig læge kom og førte os videre til vores afdeling.

Vi blev taget imod med åbne arme, vi følte os velkommen allerede fra dag et. Vi har begge mødt udfordringer blandt andet med det tyrkiske sprog, da de fleste desværre ikke kan engelsk. Dog var der et par stykker der kunne engelsk, enkelte læger imponerende dygtig til engelsk.

Emina har på hospitalet mødt en udfordring med hendes tørklædet, som pga. hygiejnen ikke var tilladt at bærer under arbejdstiden. Derfor fik hun beskeden på at tage den af, og på igen efter endt arbejde. Dette gik Emina ikke med til, derfor blev hun blev flyttet fra mange forskellige afdelinger i løbet af få dage.

Latifa er på 7. Sal, hvor der primært er turist patienter. Emina var den første uge i operations rummet – men grundet hendes tørklæde kom hun ned til Latifa på 7. Sal.

praktik i alanya, baskent hospital alanya, praktik i udlandet, job i alanya, arbejde i alanya

Hvad er den største forskel på at arbejde i Tyrkiet og at arbejde i Danmark?

Den største forskel på Danmark og Tyrkiet er deres arbejdsnorm. De arbejder 12 timer dagligt, med en dag fri. Samt at der skal meget til før de sygemelder sig, i alle de dage vi har været på arbejde, har der ikke være en eneste sygemelding. Forskellen her i Tyrkiet og i Danmark er at her stoler de på dig.

Med alt respekt for det danske sundhedssystem, så synes vi at de skulle lære af tyrkernes arbejdsatmosfære. Det gør at medarbejdere ønsker at komme på arbejde og går fra arbejde med en god følelse.

Fordi de anerkender og roser hinandens arbejde. Ikke at de ikke gøre det i Danmark, men i Tyrkiet bliver den enkelte kompetence anerkendt – ex. en sygeplejerske varetager kun sygeplejefaglige opgaver, og ikke personlige pleje, der er ansat en hjælper og en assistent til at udføre dette.

Samtidig når kompetencerne bliver anerkendt, og folk arbejder inden for deres egen speciale, så vil det gøre patientsikkerheden meget høj – og indlæggelsen kortere. Der er næsten ingen ventetid, på operation, røntgen, mr. skanning – det er et privat hospital, og koster penge.

Turisterne får indlæggelsen betalt, hvis de har forsikring, dem der desværre ikke har tegnet forsikring – skal betale af egen lomme, og det er vældig dyr. Så sikre dig inden rejsen at få tegnet en rejseforsikring (Køb en her).

Tværtimod så synes vi tyrkiske hospitaler burde lære af Danmark, at få inddelt medicinrummet så det er adskilt fra køkkenet, men vi fandt ud af at de her måtte priotere pga. manglende plads.

Tyrkiet kan også lære af religionsfriheden i Danmark, hvor de stiller rene tørklæde (til muslimer) til rådighed, ligesom de gør med kittler.

Danmark og Tyrkiet har også hver deres måde at arbejde på, i Danmark bliver alt dokumenteres elektronisk – i Tyrkiet foregår alt manuelt. ”Hvad der er mest effektivt, ved vi ikke?” siger Latifa Remmouog Emina.

Når man skal dokumentere elektronisk, bliver der brugt megen tid foran computeren. At dokumentere manuelt, bliver det gjort med og ved siden af patienten. Men hvad der er bedst? Kan vi ikke helt finde ud – respekt for begge måder at arbejde på.

Vil i anbefale andre at tage deres praktikophold i Alanya?

Vi vil stærkt anbefale alle sygeplejestuderende i at udveksle på Başkent University Hospital. De vil på få dage blive betaget af måden de arbejder på, måden deres sammenholdt er på, måden hvordan både portørerne, assistenterne, hjælperne, lægerne og sygeplejerske har et forhold til hinanden – som om de har dannet deres egen lille familie kreds.

Hvilke gode råd kan I give andre studerende, som skal i praktik i Tyrkiet?

Gode råd til dig der skal udveksle i Tyrkiet, lær de basale tyrkisk – det betyder så meget for dem at du kan lidt af deres sprog. Samt at man siger Günaydin i stedet for ”good morning”, eller Merhaba i stedet for Hello – det værdsætter de.

Inden man vælger at tage på udvekslingsrejse på Başkent hospital eller på hvilket som helst hospital i udlandet, skal man være afklaret med, at der er kulturforskelle samt andre normer og værdier end det man er vant til fra Danmark.

Dette lagde vi mærke til, da de bad Emina om at tage tørklæde af i arbejdstiden. Derfor at være på forkant og forhøre dig ad fra ledelsen på stedet, om hvad de forventer af dig med hensyn til påklædning eller andet som du muligvis tænker kunne være et problem, inden du starter.

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.