2019: Tyrkiske helligdag og specielle dage

Når du rejser til Tyrkiet, kan kendskab til de tyrkiske helligdage være nyttigt.

De tyrkiske helligdags indhold er meget forskellige, men der er næsten altid noget som bliver fejret. De tyrkiske helligdage fejres i familierne, på gaden eller med fyrværkeri på aften himlen. Når det er helligdag i Tyrkiet er alle offentlige steder, banker, mange private virksomheder og skoler lukket.

Tyrkiske helligdage 2019

Disse tyrkiske helligdage er ens hvert år

Nytårsdag: 1.  januar (1 dag).

Nytårsdag D 1. januar er en national helligdag, som fejres dagen efter nytår. På tyrkisk hedder denne dag Yılbaşı.

Børnenes dag: 23 april (1 dag)

Tyrkisk navn: Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Datoen stammer fra åbningen af det tyrkiske parlament i Ankara den 23. april 1920 og i hele Tyrkiet vil der blive afholdt forskellige festlige begivenheder, som fejrer børnene. Det er Tyrkiets fader Kemal Atatürk som skabte dagen for at symbolisere at børnene er Tyrkiets fremtid. Læs mere om børnenes dag.

Arbejdernes dag: 01 maj (1 dag)

Arbejdernes dag D. 1. maj er på mange måder ligesom 1. maj i Danmark. Her mødes arbejderne på gaden for at vise, at de står sammen og holde taler om de tyrkiske arbejdsforhold og hvad de bør kæmpe for. I Alanya mødes arbejderne D. 1 maj på havnen nær det lille vandfald. På tyrkisk hedder dagen Emek ve Dayanışma Günü

Atatürks mindedag, ungdoms og sports dag: 19 maj (1 dag)

Tyrkisk navn: Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı. Mustafa Kemal Atatürk ankom D. 19 maj 1919, til Samsun i det nordlige Tyrkiet for at startede den tyrkiske uafhængighedskrig og begyndelsen på den nationale befrielsesbevægelse. Ydermere siges det at Atatürk fødselsdag er ukendt, men at han i en offentlig tale har kaldt den 19 maj for hans fødselsdag p.g.a nationens kampe er på denne dag.

Demokratiets og folkets dag: 15 juli (1 dag)

Tyrkisk navn: Demokrasi ve milli birlik günü. Ny tyrkisk helligdag, tilføjet i 2016 efter det mislykkede militærkup som foregik i Tyrkiet på denne dag. Dagen blev efterfølgende lavet til en national helligdag for at fejre demokratiet vandt.

Sejrens dag: 30 August (1 dag)

Tyrkisk navn: Zafer Bayramı. Sejrerens dag fejrer sejren mod de græske styrker i kampen om Dumlupınar som er den sidste og afgørende kamp i den tyrkiske uafhængighedskamp. Krigen er også kendt under navnene “krigen i Lilleasien” eller “den græsk-tyrkiske krig”. Læs mere om Sejrens dag her.

Republikkens dag: 28 og 29 september (1,5 dag)

Tyrkisk navn: Cumhuriyet Bayramı. Republikken Dag fejres hver år den 29 oktober og dagen markerer oprettelsen af Den Tyrkiske Republik i 1923. Efter Tyrkiets sejr i Uafhængighedskrigen (1919-1923) proklamerede det tyrkiske parlament den nye tyrkiske stat som republik. Den Tyrkiske Republik blev grundlagt af Mustafa Kemal Atatürk som proklamerede republikkens dag, som Tyrkiets vigtigste ferie. Læs mere om republikkens dag her.

ramadanen 2015, ramadanen alanya, alanya ramadanen, 2015 ramadanen, muslimsk ramadan, hvornår er det ramadanen, tyrkiet ramadanen.

Øvrige tyrkiske helligdage 2019

Disse helligdage skifter dato fra år til år.

Ramadanen er muslimernes faste måned. I 2019 er ramadanen fra D. 6. maj til 3. juni.

Efter Ramadanen har tyrkerne 3 dage fri til at fejre Şeker Bayramı, også kendt som Sukkerfesten på dansk. Şeker Bayramı bliver også kaldt Ramadanen Eid, Eid es-Seghir og Ramazan Bayramı.

Şeker Bayramı: 4, 5, 6 juni ( 3 dage)

Kurban bayram, kurban bayram alanya, kurban bayram tyrkiet, kurban bayram muslim, kurban bayram 2016,

Kurban Bayramı

2 måneder og 10 dage efter Ramadanen starter Kurban Bayramı. Kurban Bayram oversættes oftest på dansk til offerfesten. Under offerfesten slagter mange tyrkere et dyr, normalt en ko, en ged eller et får. Kødet deler de mellem de fattige, dem selv og familien. Læs mere om Kurban Bayram her.

Kurban Bayramı: 11, 12, 13, 14 august 2019 (4 dage)

 

Specielle dage i Tyrkiet

Tyrkiet fejre også mange andre dage, end de offentlige helligdage i Tyrkiet. Nogle af de vigtigst er disse:

International kvinde dag: 8. marts

Sejrens dag i Çanakkale: 18. marts

Atatürks dødsdag: 10. november (offentlig stilhed kl 09.05)

Lærerenes dag: 24. november
error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.