2020: Helligdag og specielle dage i Tyrkiet

Tyrkiet har en række helligdage, som kan være nyttige at kende når man rejser i landet.

Indholdet og baggrunden for de forskellige tyrkiske helligdage varierer meget, men lige meget hvad anledningen er, så bliver de tyrkiske helligdage næsten altid fejret.

De tyrkiske helligdage fejres i familierne, på gaden eller med fyrværkeri om aftenen. På tyrkiske helligdage har alle offentlige kontorer, museer, banker, mange private virksomheder og skoler lukket.

Tyrkiske helligdage 2020

Disse tyrkiske helligdage er ens år efter år

1.  januar: Nytårsdag (1 dag).

Nytårsdag D 1. januar er en national helligdag i Tyrkiet, som fejres dagen efter nytår. På tyrkisk hedder denne dag Yılbaşı.

børnenes dag, tyrkiske helligdage
23. april: Børnenes dag (1 dag)

Datoen stammer fra åbningen af det tyrkiske parlament i Ankara den 23. april 1920. I hele Tyrkiet bliver der afholdt forskellige festlige begivenheder, som fejrer børnene.

Det er Tyrkiets fader Kemal Atatürk som skabte dagen for at symbolisere at børnene er Tyrkiets fremtid.

Børnenes dag anerkendes på Atatürks mindesmærker, ved lægning af kranser og ved taler i hele Tyrkiet. Det mest populære mindesmærke at mødes ved, er på Atatürks Mausoleum i Ankara, hvor mange højtstående embedsmænd deltager i festlighederne.

Børn fra forskellige steder i Tyrkiet får en plads i regeringen og børnene får lov til at styrer Tyrkiet i en dag. To børn vælges til at fungere som præsident og premierminister, og de skal udfører officielle opgaver og optræder på tv. Tyrkisk navn: Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı.

Læs mere om børnenes dag.

1. maj: Arbejdernes dag (1 dag)

Arbejdernes dag D. 1. maj er på mange måder ligesom 1. maj i Danmark. Her mødes arbejderne på gaden for at vise, at de står sammen. Der holdes taler om de tyrkiske arbejdsforhold og hvad de bør kæmpe for. I Alanya mødes arbejderne D. 1 maj på havnen nær det lille vandfald.

På tyrkisk hedder dagen Emek ve Dayanışma Günü

demonstration i alanya, er alanya sikkert at rejse til, alanya er sikkert, ferie i alanya, ataturk statuen, fredelig demonstration
19. maj: Atatürks mindedag, ungdoms og sports dag (1 dag)

Mustafa Kemal Atatürk ankom D. 19 maj 1919, til Samsun i det nordlige Tyrkiet for at startede den tyrkiske uafhængighedskrig og begyndelsen på den nationale befrielsesbevægelse.

Atatürk fødselsdag er historisk set ukendt, men at han har selv i en offentlig tale kaldt D. 19 maj for hans fødselsdag p.g.a nationens kampe er på denne dag.

Tyrkisk navn:Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı.

Læs mere om Atatürks mindedag, ungdoms og sports dag her.

Læs også: Atatürk, Tyrkiets fader.

15. juli: Demokratiets og folkets dag (1 dag)

En nyere tyrkisk helligdag, tilføjet i 2016 efter det mislykkede militærkup den 15 juli 2016. Dagen er nu en national helligdag for at fejre demokratiet vandt i militærkuppet.

Tyrkisk navn: Demokrasi ve milli birlik günü.

Læs mere om Demokratiets og folkets dag her.

30. August: Sejrens dag (1 dag)

Sejrerens dag fejrer sejren mod de græske styrker i kampen om Dumlupınar, som var den sidste og afgørende kamp i den tyrkiske uafhængighedskamp. Krigen er også kendt under navnene “krigen i Lilleasien” eller “den græsk-tyrkiske krig”.

Tyrkisk navn: Zafer Bayramı.

Læs mere om Sejrens dag her.

28. og 29. oktober: Republikkens dag (1,5 dag)

Republikken Dag fejres hver år den 29 oktober og dagen markerer oprettelsen af Den Tyrkiske Republik i 1923.

Efter Tyrkiets sejr i Uafhængighedskrigen (1919-1923) proklamerede det tyrkiske parlament den nye tyrkiske stat som republik. Den Tyrkiske Republik blev grundlagt af Mustafa Kemal Atatürk som proklamerede republikkens dag, som Tyrkiets vigtigste ferie.

Tyrkisk navn: Cumhuriyet Bayramı.

Læs mere om republikkens dag her.

Øvrige tyrkiske helligdage 2020

Disse helligdage skifter dato fra år til år.

Ramadanen er muslimernes faste måned. I 2020 er ramadanen fra D. 24. april til 23. maj.

Efter Ramadanen har tyrkerne 3 dage fri til at fejre Şeker Bayramı, også kendt som Sukkerfesten på dansk. Şeker Bayramı bliver også kaldt Ramadanen Eid, Eid es-Seghir og Ramazan Bayramı.

Şeker Bayramı / Ramazan Bayramı: 24, 25, 26 maj ( 3 dage)

kurban bayran, offerfesten tyrkiet, tyrkiske helligdage, helligdage i tyrkiet, tyrkisk offerfest, Eid mubarak

Kurban Bayramı

2 måneder og 10 dage efter Ramadanen starter Kurban Bayramı. Kurban Bayram oversættes oftest på dansk til offerfesten. Under offerfesten slagter mange tyrkere et dyr, normalt en ko, en ged eller et får. Kødet deler de mellem de fattige, dem selv og familien. Læs mere om Kurban Bayram her.

Kurban Bayramı: 31/7, 1/8, 2/8, 3/8 august 2020 (4 dage)

tyrkiske helligdage, helligdage i Tyrkiet, tyrkiet helligdage, alanya helligdage, helligdage i tyrkiet 2019, tyrkiske helligdage 2019, 2019 fridage i tyrkiet, ferie i Tyrkiet, tyrkiske feriedage
Specielle dage i Tyrkiet

Tyrkiet fejre også mange andre dage, end de offentlige helligdage i Tyrkiet. Nogle af de vigtigst er disse:

International kvinde dag: 8. marts

Sejrens dag i Çanakkale: 18. marts

Atatürks dødsdag: 10. november (offentlig stilhed kl 09.05)

Lærernes dag: 24. november

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Sol.sunweb.dk - generelt banner

Denne artikel omhandler:

  • Helligdage i Tyrkiet
  • Tyrkiske helligdage
  • Info om Alanya
  • Info om Tyrkiet

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.