4-6 juni: Şeker Bayramı 2019

Når ramadanen slutter den 3. juni 2019, starter Şeker Bayramı, også kendt som Eid-ul Fitr.

Şeker Bayramı varer i 3 dage. I 2019 strækker de siger over 4, 5 og 6 juni og alle dagene er officielle helligdage i Tyrkiet. Offentlige ansatte har i 2019 ferie fra 1-9 juni.

Dagene bruger mange tyrkere på at besøge venner og familie, samt til at tage på ferie. I Alanya er det almindeligt kendt at mange tyrkere fra byen Konya tager på ferie i Alanya under Şeker Bayram.

Sådan fejres Şeker Bayramı

Den 3 juni er “den halve fridag” på tyrkisk kaldet “arife”. Mange arbejder denne dag en halv arbejdsdag, men resten af dagen bruges til at gøre klar til Şeker Bayramı, hvilket inkludere shopping, madlavning og rengøring af huset.

Læs også >> Guide: Besøg en moské

Den føreste dag i Şeker Bayramı er det almindeligt at stå tidlig op og gå i moské. Dagen markeres med en særlig bøn i moskéen. Efter at have været i moskéen tager mange hjem til familiens ældre (f.eks forældre og bedsteforældre) og viser deres respekt ved at kysse dem på hånden og derefter sætte hånden for panden.

Morgenmad under ramadanen fra rejsebloggen teatougaard.dk

Det er også almindeligt at spise en stor morgenmad sammen med familien.

Læs også >> Rejsebloggen Teatougaard.Dk: Den hyggelige tyrkiske bayram

Derefter kører nogle tyrkere på ferie, mens andre bliver hjemme og bruger sukkerfesten på at ses og drikke tyrkisk te med venner og familie

Børnene vil gå fra dør-til-dør

Under Şeker Bayramı vil Alanyas børn gå fra dør-til-dør og bede om slik. En tradition der på mange måder minder om den danske fastelavn, men de tyrkiske børn er ikke klædt ud.

seker bayram, tyrkiske helligdage, helligdage i tyrkiet, sukker festen, ramadanen

Forbi Şeker Bayramı står for døren, kan man i øjeblikket købe store mængder at slik og søde sager i supermarkederne. Har man ikke fået købt slik, eller er løbet tør, kan man også slippe afsted med at give dem småpenge.

Şeker Bayramı oversættes på dansk til sukker festen. Şeker = Sukker.

På grund af Şeker Bayramı har mange tøjbutikker også udsalg. Det er normalt man køber nyt tøj før Şeker Bayramı, så man ser pæn og flot ud, når venner og familie kommer på besøg og skal besøges.

ramadan 2018, ramadan alanya, alanya ramadan, tyrkiske helligdage, helligdage tyrkiet, muslimsk faste, faste i tyrkiet, faste i islam, islamisk faste, seker bayrami, sukkerfesten, tyrkiske helligdage, helligdage i tyrkiet, seker bayram, bayram seker, tyrkisk ferie, fakta om tyrkiet, tyrkisk fakta, nyheder fra Tyrkiet

De hellige pligter under Şeker Bayramı
Under Şeker Bayramı er der særligt 3 ting en rettroende muslim gør:
1. Det er under Şeker Bayramı at muslimer skal udfører deres “zekat”, som er den muslimske skat, man betaler til de fattige.
2. Man bliver venner med alle med er uvenner med. Det er også almindeligt at give gaver. Det er meget forkert under Şeker Bayramı ikke at tilgive en person der siger undskyld, eller at være uvenner med nogen.
3. Går til bøn i moskéen og bagefter besøger sine afdødes gravesteder.

Under vil mange hilse på hinanden med ordene “Bayramınız kutlu ve mubarek olsun“, som betyder “Må din fest blive velsignet”.

Under Şeker Bayramı vil alle offentlige kontorer og nogle privat kontoer være lukket i Alanya. Dog mærkes helligdagene normalt meget lidt i Alanya, fordi mange lever af turismen og derfor ikke holder ferie.

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Denne artikel omhandler:

  • Tyrkiet Şeker Bayramı
  • Şeker Bayramı i Alanya
  • Şeker Bayramı i Tyrkiet
  • Tyrkiske helligdage
  • Sukkerfesten i Tyrkiet
  • Tyrkisk Şeker Bayramı
  • Alanya Şeker Bayramı

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.