Et kig på Alanyas fascinerende historie

Det første man ser, når man kommer glidende gennem det klare dybblå vand og ind i havnen, er Alanyas varetegn, den store borg, der majestætisk knejser over byen.

Borgen i sig selv er smuk, og udsigten udover byen oppe fra toppen er ligeså.

Du kan tage en taxi eller en bus op ad de små, indviklede veje, gennem landsbyen og små boder og caféer helt op til toppen af bjerget, hvorfra du har en fantastisk udsigt over Alanya, som ligesom resten af Tyrkiet er åndeløst smuk og især om vinteren, når turistsæsonen stilner af ,og der næsten bliver stille i byerne. Borgen har set meget og vidner om en fascinerende og rig historisk arv, der den dag i dag er med til at give byen en vidunderlig mystisk aura. Her får du en lille bid af det, der gør Alanya til det fantastiske sted, det.

Kystbyen Alanya

Tyrkiet er et stort land, der strækker sig fra det sydvestlige Asien til Balkanregionen i Sydeuropa. Det spreder sig ud over et areal på 783.356 km2og 7.200 km kystlinje. Du kan også stå på ski i Tyrkiets fantastisk smukke bjergkæder på nogle af de bedste pister i Europa (du kan for eksempel besøge Palandöken i Erzurum eller Erciyes i Anatolien) og danse natten lang til forførende, eksotiske toner i Alanyas belyste gader.

Alanya ligger på Tyrkiets sydkyst ud til Middelhavet. Den ligger strategisk virkelig godt placeret, og byen har gennem tiden været centrum for nogle af historiens største imperier. Blandt andet har de romerske, byzantinske, og ottomanske riger alle haft deres base i Alanya, hvorfra de kunne styre deres imperier, hære og forvalte deres magt. Byen fik sit navn efter en af de mest indflydelsesrige herskere, Alaeddin Keykubad I. Han var meget populær og byggede nogle af de mest kendte vartegn i byen, heriblandt Red Tower og han brugte Borgen som sin personlige residens.

Alanya, fakta om alanya, alanya foto
Foto: Meriç Dağlı // Unsplash
Pirater i Mellemøsten

På grund af byens gunstige placering og med en havn, der ligger godt beskyttet, var Alanya et optimalt sted at udføre pirateri fra, så omkring 137 f.Kr. begyndte Kilikispiraterne at bruge byen som base for deres operationer. De byggede stærke fæstninger, hvorfra de kunne planlægge angreb på handelsskibene, og de var frygtede i hele Mellemøsten, hvor de regerede i næsten 100 år. De kidnappede mennesker og gerne vigtige, indflydelsesrige mennesker som for eksempel politikere og holdt dem fanget, indtil de fik løsepenge, og de plyndrede skibe fra Østen og brændte byer ned.

I dag er der stadig spor over hele byen efter piraterne, og du kan nu også booke piratture (bådture) i havnen.

En (jule)kulturel smeltedigel

Tyrkiet er overvejende muslimsk, og derfor kan det måske komme som en overraskelse, at der hvert år bliver afholdt et julemarked på havnen i Alanya, men det gør der. Der er vidunderlige, håndlavede, traditionelle lækkerier som for eksempel den rige og fyldige baklava; der er klejner fra Danmark, og julegodter fra blandt andet Tyskland, Rusland, Finland og Norge. De forskellige dufte blander sig i luften og bliver båret med vinden rundt og efterlader vidunderlige minder om jul.

Der er plads til alle på det årlige julemarked, og det gør sig generelt gældende for den gavmilde by – der er højt til loftet og plads til alle uanset religiøs overbevisning og kulturelle normer og Alanya har noget for enhver. Der er skønne sandstrande, hvor du kan slænge dig på solstolen eller snorkle i det klare vand; der er et livligt natteliv, hvor du kan danse helt til den lyse morgen, og der er skønne lokale restauranter, caféer, og boder, hvor du kan mødes med venner til et måltid eller en kop kaffe eller te. Folk er venlige, imødekommende og har altid tid til en god røverhistorie eller et slag Pişti, som er et gammelt og meget populært spil med samme mål som for eksempel Blackjack, hvor målet er at score 21 point. De lokale er generelt altid god for en sludder, en kop the eller en omgang kort. Stemningen er let, vejret er mildt, og der er altid noget at give sig til uanset smag og behag.

Altid noget at give sig til

Der er et utal af muligheder i Alanya, og du kommer aldrig til at kede dig. Tag en tur på havnen, hop i vandet og snak med fiskerne eller tag svævebanen op til Borgen, oplev historiens vingesus og se den smukke udsigt; du kan fange svævebanen fra Kleopatrastranden og tage den hele vejen op til Borgen, eller du kan besøge skibsværftet ved Red Tower og se Red Tower selv. Besøg de fantastiske grotter, der huser Tyrkiets største og smukkeste drypstenshuler, og tag på Arkæologisk museum eller bliv begejstret over smukheden af en moské. Forkæl endelig dig selv med en tur i Hamam (tyrkisk bad), tag på bazar og indsnus kulturen, eller tag på en shoppingtur til Alanyum.

Alanya er smuk, forvirrende, afstressende og helt igennem vidunderlig. Uanset hvad du søger, så finder du det i Alanya.

Alanya, fakta om alanya, alanya foto
Foto: Ivan Derr // Unsplash

 

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.