Nyt fra Alanya

Fotos fra Oliebrydnings festivalen i Gökbel 2018

I weekenden blev der for 14. gang afholdt oliebrydnings festival i Gökbel landsbyen.

Flere tusind tilskuer mødt op for at opleve en af Tyrkiets helt store nationale sportsgrene oliebrydning og opleve de storslået koncerter med de tyrkiske superstjerner MUAZZEZ ERSOY og ÜMİT BESEN.

Lørdagen blev festivalen åbnet med optog på pladsen. Allerede fredag var  Alanyas borgmester Adem Murat Yücel mødt op for at overværer festlighederne. Borgmesteren blev på pladsen frem til søndag, hvor vinderne af de mange kampe blev kåret.

På borgmesterens og kommunens instagram profiler kunne man følge festlighederne på tæt hold hele weekenden.

Lørdag aften var der koncerter med MUAZZEZ ERSOY og ÜMİT BESEN, og igen var mange tusind mødt op til koncerten, som blev fotograferet oppe fra af en drone.

oliebrydning alanya, Gökbel, oliefightning, festival alanya, alanya oliebrydning, festivaller i alanya, tyrkiets nationalsport

Søndag – Oliebryning

Søndag formiddag startede oliebrydnings kampende med den mindste aldersgruppe. De yngste brydere er 12 år og mange unge brydere vier deres liv til at blive dygtige oliebrydere.

Traditionen med oliebrydning har været en fast del af den tyrkiske kultur i flere århundrede, og i Istanbul har man blandt andet afholdt oliebrydnings festival siden 1346 .

Det vides, at gamle egyptiske og græske soldater smurte deres kroppe ind i olie og kæmpede. Imidlertid er det i Tyrkiet blevet en tradition og i mange år er det blevet udført under bryllupsceremonier, sejres fester og for at fejre ankomsten af foråret.

oliebrydning alanya, Gökbel, oliefightning, festival alanya, alanya oliebrydning, festivaller i alanya, tyrkiets nationalsport

Fordi de er smurt ind i olivenolie, er balance og styrke de to vigtigste ting i oliebrydning.

Festivallens fulde navn er 14. Gökbel Yaylası Yağlı Pehlivan Güreşleri, som oversat betyder “Gökbel landsby olie modig brydning“.

Pehlivan er et persisk ord, der betyder modig/tapper. Der er en vis kærlighed og respekt over for pehlivan(s), som kommer af at en pehlivan er stærk, har en muskuløs krop og et sundt udseende. Man opfatter dem som helte og ”ordentlige” mennesker.

oliebrydning alanya, Gökbel, oliefightning, festival alanya, alanya oliebrydning, festivaller i alanya, tyrkiets nationalsport
En oliebrydningskamp er netop blevet afgjort, og vinderen kåres.
Sådan kæmpes der i oliebrydning

Modstanderne findes igennem en lodtrækning.

Oliebryderen kan vinde en kamp på en af følgende 3 måder:

1. Løfte sin modstander op i navlehøjde og bære ham tre skridt

2. Vende modstanderen på hovedet ved at løfte ham op ved fødderne.

3. Tvinge hans ryg mod jorden. En kamp kan være overstået være overstået på få minutter, men de kan også strække sig over 30-40 minutter. Derudover er oilebrydning en venskabelig sport, og har modstanderen f.eks fået græs i øjet, stopper man et øjeblik.
Galleri fra oliebrydnings festivalen 2018

[unitegallery gokbel2018]

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.