Güllaç – Ramadanens specielle kage

Güllaç spises kun under den muslimske fastemåned ramadanen.

Güllaç er en af de første deserter tyrkerne tænker på, når det er Ramadan.

Netop fordi güllaç kagen er lavet af store mængder mælk, har den et lavt kalorieindhold og er letfordøjelig. Derfor er güllaç også en dessert der er nem at nyde efter en hel dag med faste, hvor det er vigtigt at fokusere på hvilket mad man spiser, for ikke at overbelaste tarmsystemet.

Hvad er güllaç?

Desserten güllaç var den fortrukne dessert i ramadanen helt tilbage under Osmannerriget, der tidligere regerede i Tyrkiet, og er siden blevet den hvide dessert nydt allermest i den hellige måned i Tyrkiet.

Güllaç kan simpelthen slet ikke købes i supermarkederne på andre tidspunkter end under og lige efter ramadanen, da der ikke er nogen efterspørgsel på güllaç resten af året.

Hvorfor tyrkerne ikke vil nyde desserten på andre tider af året, vides ikke med sikkerhed og det er et stort spørgsmål for producenterne.

I dag er det nok mest fordi desserten er blevet en del af traditionen i ramadanen og spises derfor, mere end på grund af dens lette egenskaber. Det kan sammenlignes lidt med de danske jule småkager, klejnerne, som kun spises én gang om året hjemme i Danmark.

Güllaç desserten er er let i konsistensen, og velduftende da den er tilsat rosevand. På toppen af desserten er det almindeligt at drysse hakket nødder til at pynte og give kagen mere smag. Hvis du har lyst til selv at prøve og lave en güllac kage, så kan du se opskriften her.

Under ramadanen sælges den på mange cafeer og restauranter i Alanya. Før og efter ramadanen er den næsten umulige at skaffe. 




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.