Kom tæt på Alanya’s bananproduktion

Produktionen af bananer er en stor del af Alanya’s identitet og økonomi.

Før turisterne fik øjnene op for Alanya som ferieby, var byen en stor producent af bananer og appelsiner. Med årene blev mange plantager fældet til fordel for lejlighedskomplekser og hoteller.

Men efter nye fordelagtige landbrugslån er blevet tilgængelige for tyrkerne, er interessen for at producere bananer vendt tilbage, og store drivhuse er blevet, og bliver forsat, bygget i udkanten af Alanya, særligt i retning mod Gazipaşa og Konakli.

Kom på tur til en bananplantage og fabrik 2018

En spændende nyhed på Eurodans tur program er “Bananturen”, som bliver afholdt den 15/10. Turen er arrangeret med dansk guide. Se tilmeldingsformularen her.

På turen besøges en privat bananplantage nær Alanya. I plantagen vil det være muligt at opleve bananerne helt tæt på, lærer om bananen og tage unikke fotos af den smukke bananplante, med dens skøre “bær” (for botanisk set er bananer et sundt bær)

banantur, eurodan banantur, se banan plantage, udflugter i alanya, alanya udflugter, alanya seværdigheder, Alanya eurodan,bananer fra alanya, frugt fra alanya, alanya dk, alt om alanya, fakta om alanya, info om alanya

På Eurodans hjemmeside beskriver de turen således:

Alanya er kendt for sine Alanya bananer. Kom med når vi besøger Ismails og Meryams skønne bananplantage.

Hos Eurodan tilbyder vi denne helt unikke udflugt til en privat bananplantage beliggende i Gazipasas smukke bagland.

Turen starter kl. 9.30, hvor vi kører fra kontoret i Tosmur mod Gazipasa, undervejs fortæller den danske ledsager om Alanya bananens historie.Når vi ankommer til bananplantagen tager vi på en fyldestgørende rundtur, hvor vi kommer helt tæt på hvordan en tyrkisk bananproduktion foregår. Bananplantagen er på ca. 13.000 m2 og rummer mere end 3.000 bananplanter.

Oppe i den skønne plantage og med naturen som baggrund, nyder vi i fællesskab lidt godt til ganen og får tyrkisk te.

Efter rundturen på bananplantagen, kører vi til det lokale pakkeri i Kestel, hvor vi ser hvordan processen “fra plantage til marked” foregår.

Alle deltagere vil selvfølgelig få smagsprøver på de lækre Alanya bananer.

 

Tilmeld dig Eurodans Bananturen D. 15/10-18 her

Prisen for deltagelse er 25 € pr person. Børn til og med 11 år koster 20 €

 

rejser med sunweb, sunweb, sunweb alanya, sunweb tyrkiet, tyrkiet sunweb, alanya sunweb, alt om alanya, alanya dk, eurodan alanya, alanya eurodan
bananen, da banan kom til alanya, bananer i alanya, alanyas babaner, alanya,dk, fakta om alanya, banantur, eurodan banantur, se banan plantage, udflugter i alanya, alanya udflugter, alanya seværdigheder, Alanya eurodan,bananer fra alanya, frugt fra alanya, alanya dk, alt om alanya, info om alanya
Historien om da bananen kom til Alanya

I den sidste halvdel af det 19. århundrede var søvejen Alanyas vigtigste forbindelse med omverdenen. Skibene gik især til Cypern og Ægypten med træ, sesamfrø, bønner, nødder og frugt og havde salt, sæbe, olie og pynteting med tilbage.

Det var på sådan en rejse, at købmanden Serifali Ahmet Aga tog en bananplante med tilbage til Alanya, hvor han plantede den i sin have som pynt.

Familien fik strenge ordrer om ikke at spise bananerne, da de formentlig var giftige. Da de modne bananer faldt til jorden, blev familiens rengøringskone fristet og smagte på dem. Hun syntes om smagen og fortalte det til andre.

Således blev myten om de giftige bananer aflivet, og der kom gang i banandyrkningen.

Fra 1920’erne steg efterspørgslen, og plantagerne bredte sig, så de i dag er koncentreret om et 200 km langt bælte langs kysten fra Manavgat til Anamur.

Dette bælte er det eneste sted i Tyrkiet, hvor klimaet tillader banandyrkning. Bananen er nemlig en utrolig skrøbelig plante, der kræver meget vand og et mildt klima. Når vinteren nærmer sig, og vejret bliver ustabilt, sættes der plastik om bananklaserne for at beskytte dem.

Det er muligt at høste bananer 2 gange årligt, og hver plante kan give op tıl 75 kg bananer pr. høst. Hvert år produceres der min. 40.000 tons bananer.
error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.