Nu starter Şeker Bayramı 2017

I aften efter solnedgang slutter årets fastemåned – Ramadanen.

Efter ramadanen starter den tyrkiske Şeker Bayramı, som er en 3 dage lang officiel ferie. Şeker Bayramı kan på dansk oversættes til sukker festen. Şeker = Sukker.

Seker bayram, sukker festen, muslimsk sukker fest, kurban bayram, tyrkiske helligdage, ferie i Alanya, j.o. dreams, alt om alanya, bayram seker, ramadan bayram, eid, home service alanya, home service, sukkerfesten, sukker fest, ramadanen, ramadanen 2015, ramadanen 2016

Fakta om Şeker Bayramı

Şeker Bayramı varer i 3 dage. I år er det den 25, 26, 27 juni og dagene bruger tyrkerne blandt andet på at besøge og være sammen med venner og familie.

I dag den 24 juni er “den halve fridag” på tyrkisk kaldet Arife og dagen skal bruges til at gøre klar til Şeker Bayramı, med shopping, madlavning og rengøring af huset.

Forbi Seker Bayram står for døren, kan man i øjeblikket købe store mængder at slik og søde sager i supermarkederne. Under Seker Bayram vil byens børn gå fra dør-til-dør og bede om slik, en tradition der minder om den danske fastelavn. Har man ikke fået købt slik, eller er løbet tør, kan man også slippe afsted med at give børnene der kommer småpenge.

Mange tøjbutikker har i øjeblikket også udsalg. Det er normalt man køber nyt tøj før Şeker Bayramı, så man ser pæn og flot ud, når venner og familie kommer på besøg / besøges. Da i dag er den sidste dag i ramadanen, vil der være travlhed i byens butikker i dag, hvor de sidste ting skal indkøbes inden Şeker Bayramı.

Den 1. dag i Seker Bayram er det almindeligt at stå tidlig op, gå i moske, og efterfølgende tage hjem og vise respekt til familiens ældre (f.eks forældre og bedsteforældre) ved at kysse dem på hånden og sætte hånden for panden. Det er oftest den yngre generation der besøger de ældre og man hilser på hinanden ved at sige Bayramınız Kutlu Mubarek olsun, som betyder “Må din fest blive velsignet”.

De hellige pligter under Şeker Bayramı
Under Şeker Bayramı er der særligt 3 ting en rettroende muslim gør:
1. Det er under den helligdag man udfører sin “zekat”, som er den muslimske skat man betaler til de fattige.
2. Man besøger hinanden og bliver venner med alle med er uvenner med. Det er også almindeligt at give gaver. Det er meget forkert under de her helligdage ikke at tilgive en der siger undskyld eller at være uvenner med nogen.
3. At man beder i moskeen og bagefter besøger afdødes gravesteder. 

Under Seker Bayram vil alle offenlig kontorer og nogle privat kontore være lukket. Dog mærkes der ikke normalt meget helligdagene i Alanya, som lever af turismen.

Sukker festen bliver også kaldt Eid es-Seghir og Ramazan Bayramı 

Note: Der slagtes ikke dyr under denne helligdag, det foregår under Kurban Bayram, som starter den 12 september. Se listen over helligdage i Tyrkiet 2017 her.

Vil du vide mere?

Ramadanen

Din guide til Alanya

Fakta om Tyrkiet

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.