Tyrkiske helligdage og specielle dage – 2018

Ligesom Danmark, har Tyrkiet mange årlige helligdage.

De tyrkiske helligdags varierer fra sportsdag til religiøse festligheder. Mange fejrer helligdagene sammen med deres familier, men da Alanya er en turistby springer mange helligdagene over i højsæsonen.

Når det er helligdag i Tyrkiet er alle offentlige steder, banker og skoler lukket.

 rejser med sunweb, sunweb, sunweb alanya, sunweb tyrkiet, tyrkiet sunweb, alanya sunweb, alt om alanya, alanya dk, eurodan alanya, alanya eurodan

Tyrkiske helligdage 2018

Disse tyrkiske helligdage er ens hvert år

Nytårsdag: 01 januar (1 dag)

Dagen efter nytår er en helligdag, hvor tyrkerne kommer ind i det nye år med en rolig fridag.

Børnenes dag: 23 april (1 dag)

Tyrkisk navn: Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Datoen stammer fra åbningen af det tyrkiske parlament i Ankara den 23. april 1920 og i hele Tyrkiet vil der blive afholdt forskellige festlige begivenheder, som fejrer børnene. Det er tyrkiets fader Kemal Atatürk som skabte dagen for at symbolisere at børnene er Tyrkiets fremtid. Læs mere om børnenes dag.

Arbejdernes dag: 01 maj (1 dag)

Arbejdernes dag d. 1 maj er på mange måder ligesom 1 maj i Danmark. Her mødes arbejderne på gaden for at vise de står sammen og holde taler om de tyrkiske arbejdsforhold, og hvad de bør kæmpe for.

Atatürks mindedag, ungdoms og sports dag: 19 maj (1 dag)

Tyrkisk navn: Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı. Mustafa Kemal Atatürk ankom d. 19 maj 1919, til den tyrkiske by Samsun for at startede den tyrkiske uafhængighedskrig og begyndelsen for den nationale befrielsesbevægelse. Ydermere siges det at Atatürk fødselsdag er ukendt, men at han i en offentlig tale har kaldt 19 maj for hans fødselsdag pga nationens kampe på denne dag. Læs mere om dagen her.

Demokratiets og folkets dag: 15 juli (1 dag)

Tyrkisk navn: Demokrasi ve milli birlik günü. Ny tyrkisk helligdag, tilføjet i 2016 efter det mislykkede militærkup. I 2017 blev dagen fejret for første gang, og traditioner omkring helligdagen er ikke indført endnu. Læs mere om dagen her. 

Sejrens dag: 30 August (1 dag)

Tyrkisk navn: Zafer Bayramı Sejrerens dag fejrer sejren mod de græske styrker i kampen om Dumlupınar som er den sidste og afgørende kamp i den tyrkiske uafhængighedskamp, også kaldt krigen i Lilleasien eller den græsk-tyrkiske krig. Læs mere om Sejrens dag her.

Republikkens dag: 28 og 29 september (1,5 dag)

Tyrkisk navn: Cumhuriyet Bayramı  Den Tyrkiske Republik blev grundlagt af Mustafa Kemal Atatürk som proklamerede republikkens dag som Tyrkiets vigtigste ferie. Læs mere om republikkens dag her.

ramadan, værd at vide om ramadanen, tyrkiet ramadan, alanya ramadan

Andre tyrkiske helligdage 2018

Disse helligdage skifter date fra år til år. Ramadanen er muslimernes faste måned som i 2018 er fra D. 15 maj  til 14 juni. Efter Ramadanen har tyrker 3 dage fri til at fejre Seker Bayram, også kendt som Sukkerfesten på dansk. Seker Bayram bliver også kaldt Eid es-Seghir og Ramazan Bayramı

Ramadanen Eid: 15, 16, 17 juni ( 3 dage)

En stolt landmand med hans slagtekvæg til Kurban Bayram.
Offerfesten

2 måneder og 10 dage efter Ramadanen starter endnu en række helligdage. Disse helligdage kaldes Kurban Bayram, eller som vi kalder det på dansk offerfesten. Under offerfesten slagter mange tyrkere et dyr, normalt en ko, en ged eller et får. Kødet deler de mellem de fattige, dem selv og familien.

Kurban Bayram: 21, 22, 23, 24 (4 dage)

Specielle dage i Tyrkiet

Tyrkiet fejre også mange andre dage, end de offentlige helligedage i Tyrkiet. Nogle af de vigtigst er disse:

International kvinde dag: 8 marts

Sejrens dag i Çanakkale: 18 marts

Atatürks dødsdag: 10 november (offentlig stilhed kl 09.05)

Lærerenes dag: 24 november

 

 

GemGemGemGem

GemGemGemGem

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.