3 (forskellige) opskrifter på tyrkisk cacik (tzatziki)

Cacik er en yoghurt-dressing med agurk og hvidløg.

De fleste danskere kender dressingen under navnet tzatziki, men i Tyrkiet kaldes det Cacik.

Cacik er perfekt tilbehør til en lang række tyrkisk mad, særligt stærk og krydret mad som f.eks. lam, kebab og Köfte eller bare sammen med frisk ristet pitabrød.

Hvor cacik / tzatziki præcis kommer fra er svært at fastsætte. Græskerne mener det er deres, tyrkerne siger det er tyrkisk og rejser man rundt i Mellemøsten kan man finde en variation i næsten et hvert land. Selve ordet skulle dog stamme fra det armenske cacig.

Læs også: Stegte gulerødder med yoghurt (Gulerods tzatziki)

Forskellige regioner af Tyrkiet laver Caciken forskelligt, og ligeså gør de mange tyrkiske madbloggere.

Vi har samlet opskriften på cacik fra 3 af de bedste danske blogs om tyrkisk mad. 

Tzatziki served on a plate

Dejligt.com´s Cacik

Opskrift nr. 1 på tyrkisk cacik kommer fra den tyrkiske madblog Dejligt.com. Bloggen er lavet af Rukiye Benli, som i år også har udgivet den tyrkiske kogebog Mit tyrkiske køkken – fra dolma til delight.

Ingredienser:

1/2 liter drænet yoghurt på bæger eller græsk/tyrkisk yoghurt 10%

1 mellemstort fed hvidløg

1 agurk

salt

En lille smule tørret mynte og olivenolie

Fremgangsmåde:

Udhul din agurk med en ske, og skær den faste del af din agurk i skiver. Riv eller pres hvidløget ned i yoghurten, smag til med salt og rør dine agurker ned i. Server i en skål, og lige før servering drys med tørret mynte og dryp lidt olivenolie henover.

cacik-2

Love Antalya´s Cacik

Opskrift nr 2. kommer fra loveantalya.com, som er en hjertevarm blog om tyrkisk mad, oplevelser i Antalya og gode historier fra hverdagen.

I indlægget om Cacik fortæller bloggeren Camilla blandt andet om de mange varianter af Cacik, hun har været udsat for og hvordan hun laver den til din familie.

Ingredienser:

½ meget stor agurk eller 1 hel lille agurk

ca. 4 dl yoghurt med 10% fedt.

1-2 fed hvidløg

ca. ½ tsk salt

tørret dild og mynte

Fremgangsmåde:

Riv agurken groft, blander den med lidt salt og lader dem dryppe af i en si i ca. 30 minutter, så størstedelen af væden er væk. Derefter blandes det revne agurk med yoghurten. Krydder caciken med salt, dild eller mynte lige inden serveringen.

Øvrige serveringsforslag: 2 spsk god olivenolie, 1 spsk hvidvinseddike eller citron og frisk dild, persille eller mynte kan også bruges og det smager rigtig dejligt.

white sauce

Gourmet pigernes opskrift

Opskrift nr. 3 kommer fra bloggen gourmetpigerne.dk, som selv beskriver deres side som Professionelle og autodidakte kokke underviser os i madlavningens kunst – Forkæl dine smagsløg – gå på opdagelse i vores elektroniske kogebog og find inspiration til madlavningen.

Ingredienser:

1 agurk

1 fed hvidløg

3 dl tyrkisk yoghurt

2 spsk olivenolie

1 spsk tørret mynte

2 spsk hakket dild

Salt & og peber

Fremgangsmåde: 

Riv agurken groft og pres væden fra. Rør presset hvidløg og agurken ud i den tyrkiske yoghurt. Tilsæt det halve af det tørrede mynte, hakket dild og olivenolie. Smag til med salt og peber. Resten af mynten, olien og hakket dild bruges til pynt.

Har du også en god opskrift på cacik, så er du velkommen til at tilføje den i kommentarfeltet!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.