Bo og BoligNyheder

Guide til bybusser og dolmus busser i Alanya

Alanyas bybusser er en billig måde at komme rundt i byen på.

I Alanya er det nemt at komme frem og tilbage med bybussen. Busserne dækker alle områder af Alanya og kører fra tidlig morgen til sen aften.

I denne guide gennemgår vi hvilke typer busser der kører i Alanya, hvad det koster at kører med bussen, hvordan du betaler for at kører med bus i Alanya, hvor du kan købe et buskort i Alanya og vigtig information, til dig der ønsker at tage busser i Alanya.

Guiden til Alanya busser er inddelt i følgende kategorier

Prisen for at tage bussen i Alanya

YdelseTakst
1 tur med Kent kart (Alanya buskort)15 tl
1 tur betalt med kontaktløs betaling på kreditkort (virker kun med kontantløs funktionen)18 tl
1 tur betalt kontakt i bussen20 tl
Dolmus busserne, Bybussen alanya, bus ruter alanya, bybusserne i alanya, busplan alanya, busserne i alanya, Alanyas bybusser
Til venstre ses bybus nr 9 og til højre ses dolmus bussen mellem Konakli og Alanya.

Forskellen på bybusserne og dolmus busserne

I Alanya kører der 2 forskellig typer offentlige busser. Den ene type bus er bybusserne med tal indikationer på hvilken bus de er. Den anden type bus er dolmus busserne, som har et skilt i forruden, hvor der står hvor bussen kører hen.

Forskellen på de 2 busser er ikke særlig stor, men der er alligevel et par små forskelle. Før i tiden var det sådan at bybusserne kørte i byen mens dolmus busserne kørte til de omkringliggende byer. Men over årene er bybusserne også begyndt at kører til f.eks Konakli og Mahmutlar og mange Dolmus busser er blevet fornyet og adskiller sig nu fra bybusserne ved at have grønne klistermærker uden på. Det er stadig dolmus busserne som kører til yderområderne som f.eks Avsallar og Demirtas.

Læs mere om ruterbilerne mellem storbyerne i Tyrkiet nederst på siden.

Alanya rutebiler, bus til Mahmutlar, bus mellem Mahmutlar og Alanya, Alanya Dolmus bus, Busserne i Alanya, Alanyas bybusser
Bybus nummer 10 kører fra Alanya centrum til Dim Cay floden, som er en af de mest populære seværdigheder i Alanya.

Alanyas bybusser

I bybusserne kan du betale med både kontant, med et buskort (I Alanya kaldt kentkart), med kontantløs funktionen på dit kreditkort / dankort eller bruge et mobile cart fra kentkartmobile appen. Kentkart, kontantløs kreditkort og mobile cart skal alle scanne med scanneren ved siden af chaufføren ved indgangen til bussen. Man betaler når man stiger på bussen.

Lige meget hvordan du betaler, kan du blive i bussen og kører med så længe du vil. Alanya er ikke inddelt i zoner, så du betaler en pris, hvad enten du skal 2 stop eller 15 stop. Stiger du ud af bussen eller skrifter til en anden bus skal du betale igen.

Turister som har rejst i årtier i Alanya husker måske at man omkring 2006 og før blot skulle stække hånden i vejret hvis man ville med en forbipasserende bus, men sådan er det ikke mere. Busserne stopper nu kun ved afmærket stoppesteder, som enten består af et busskur eller en blåt skilt med bogstavet D på.

Alanyas bybusser minder meget om bybusserne vi kender fra Skandinavien. I bussen er der stopknapper flere steder i busserne, og efter man har trykket stop bliver man sat af ved næste busstoppested. På Kentkartmobile appen kan du se dit nærmeste stoppested fra dit hjem eller nuværende placering.

Prisstigninger over årene

Prisen på bybusserne stiger løbende. I 2014 var prisen for en tur med bussen 0,50 lira, i 2016 var den 2,5 tl med kentkart (3 tl kontant), i januar 2023 var prisen 8,50 lira hvis man betaler med Kentkart. I marts 2023 var prisen for en tur med kentkart 10,20 tl og i juli måned 2023 var prisen for en tur med bussen 18 tl. Priserne er gradvis steget i takt med mindstelønnen og benzinpriserne i Tyrkiet også er steget.

Busstationen i Alanya

Der er en bybus / dolmus station i centrum af Alanya, ved af der hvor der er fredagsmarked (se på google maps her). Men det er ikke alle busser, som kører omkring busstationerne. Nogle busruter, som f.eks bus 1, 101, 2B og 202 kører i pendulfarter, og stopper kun ved busstoppestederne på deres rute. Andre busser som 7, 8, 9 10 og 11. Alle busser som kører via bybus stationen i centrum er markeret med “Fredags bazar” i vores busplan over bybusserne, som du kan se her.

Se busplanen for bybusserne.

Kentkart Alanya, Alanya kentkart, buskort til Alanya busser, bybusserne i Alanya, Alanya bybusser, elektronisk buskort Alanya, Alanya elekstronisk Kentkart, Alanyas bybusser

Hvor kan man købe et Kentkart i Alanya (buskort til Alanyas bybusser)

Hvis du gerne vil købe et Kentkart til Alanyas bybusser kan de nedenfor se hvilke butikker som sælger Kentkart. De samme butikker som sælger Kentkarts kan også fylde pengene på dit Kentkart. Som udgangpunkt tager butikkerne kun mod kontant betaling når du skal købe eller fylde på dit Kentkart. Listen nedenfor er vejledende og informationen kommer fra Alanya kommune.

Download oversigten over hvor du kan købe Kentkart i Alanya her.

Butik / ShopBydelAdresse
Halk Otobüsleri KooperatifiCİKCİLLİFığla Mah.Bağcı Sok
Ünal MarketHACETHasan Akçalıoğlu Cad.
Duman MarketDİNEKDinek Mah. Lunapark Yanı
Bilen MarketDAMLATAŞAtatürk Cad. No:156
Efe MarketKESTELİsa Küçülmez Cad. Kestel Kasabası
Özdemir İletişimTOSMURDimçayı Girişi
Ünal ŞarküteriHACETŞekerhane Mah. Ş.Tokuş Cad.
82 Salı Pazarı Alanya ve Hacet ŞubeALANYA VE HACETGüller Pınarı Mah
Mercan KırtasiyeALANYAKültür Cad. No:14
Köşem MarketOTOGARKızlar Pınarı Mah. Belen Sk. No:13/A
Güleç MarketALANYAKızlarpınarı Mah. Zamanoğlu Cad. :70
Kanyılmaz MarketOBAOba Kas. Fatih Cad. A101 Karşısı
Dönmez MarketKESTELKestel Kasabası Sarıağlar Mah.
Dim SüpermarketTOSMUREski Belediye Altı – Tosmur
Köylü AvmCİKCİLLİCikcilli Beldesi Saraybeleni Mah.
Hasbil MarketYUKARI OBACikcilli Mah. Cikcilli Bulv. no:76
Özpak marketÇIPLAKLIÇıplaklı Kas. Yüksek Harman Mah. Alanya
Özşen MarketSANAYİCumhuriyet Mahallesi. Yeni Sanayi Cad.
Özsoy MarketMETRO KARŞISIOba Kas. Babaoğlu Mah. Yeni Sk. Özsoy Aprt. Altı
Ballı GıdaKÖY DOLMUŞLARI DURAKŞekerhane Mah. Besimağa Sok.
Dora KırtasiyeALANYAVergi Dairesi Kavşağı Barbaros Okulu Girişi No: 30
Kent MarketALANYAKızlarpınarı Mah. Stad Cad. 19/C
Lazımoğlu MarketKESTEL YANGILIKestel Mah. İsa Küçülmez Cad. No:313 ALANYA
Karaduman MarketYUKARI OBAOba Mah Kadıpınarı Cad
Kanki İletişimALANYAKIZLAR PINARI MAH. KIZLAR PINARI CAD.
Nane Limon KafeKESTEL – FAKÜLTEKestel Mah. Konya Çimento Cad.
Çetinler MarketOBA HASTANEOba Mah. Fidanlık Cad.
Yok Yok MarketTOSMURTosmur Mahallesi
Mola BÜFEALANYA – ANITGüller Pınarı Mah. Ahmet Tokuş blv
Lazımoğlu MarketYANGILICumhuriyet Mah. Kurt Dereli Cad.
TOSMUR MARKETTOSMURtosmur mah. dimçayı cad.
Hayal MarketALANYACumhuriyet Mah. Gazanfer Bilge Cad. No:49
Taş MarketALANYASaray Mah. Pelitlik Cad. No:12A
BABA KIRTASİYEOBAOba Mah. Karakocalı Cad. No:
Teknoba İletişimOBA GÖLObagöl Mahallesi Mesut Cad. 23
Işıklar Ycf AltınALANYAŞekerhane Mah. 1100 Sok.
H&M MarketCİKCİLLİFığla Mah. Hastane Sok.
Trend Super MarketALANYAGüller Pınarı Mah. Yağcılar Sok.
Kantin İşletmecisiFAKÜLTE KANTİNKestel Mah. Konya Çimento Cad.
Alfa Tekel MarketOTOGAR ÜSTÜKızlar Pınarı Mah. Kızlar Pınarı Caddesi No . 58 B Alanya
Yasmin İletişimMAHMUTLARMahmutlar Mah. Mehmet Çakır Cad. Göker APRT.
Alanya Sunny HomesKARGICAK – MAHMUTLARMahmutlar mah. atatürtk cad. my dreams aprt no 2
Buse MarketMAHMUTLAR – SAATMahmutlar yeni mah.menderes bulvarı x alanya
Yaman BilgisayarMAHMUTLARMahmutlar mah. Atatürk cad. No:74E Alanya Antalya
Yaylayolu MarketMAHMUTLARMahmutlar Mah. Atatürk Cad. No 167

Fyld penge på dit kentkart elektronisk

Det er muligt at holde øje med og fylde på dit kentkart via appen kentkartmobile. Appen er på engelsk. Det kræver at tyrkisk telefonnummer at oprette sig som bruger.

Når du har opretter dig på appen, skal du indtaste nummeret på dit kentkart. Derefter kan du holde øje med, hvor meget du har tilbage på kortet og fylde flere penge på kortet.

På Kenkartmobile appen kan du også lave et Mobile cart (mobilt buskort), som fungere via en QR kode. Kortet koster 11,50 tl at oprette og krævet at du sætter minimum 20 tl ind ved oprettelse. Du kan bruge et dansk kreditkort/dankort til at oprette et Mobile cart.

Dolmus busserne i Alanya

Dolmus busserne er over de sidste par år blevet fornyet, fra nogle meget gamle busser til busser som ligner bybusserne med den undtagelse at de er dekoreret med grønne klistermærker. Busserne af ældre dato bruges dog stadig på nogle ruter. Der er ofte meget proppet med mennesker i dolmus busserne, og faktisk betyder Dolmus oversat til dansk “fyldt op”. Det anbefales blandt andet ikke at tage de gamle dolmus busserne med en stor barnevogn, der er simpelthen ikke er plads, men de i de nyere er muligt, hvis der ikke er fyldt med mennesker.

Dolmus busserne har andre priser end bybusserne. Her betaler du for den afstand du skal med. Fra stranden i Alanya til Mahmutlar koster bussen ca. 20 tl.

Dolmus busserne stopper ved afmærket stoppesteder, de samme stoppesteder som bybusserne stopper ved. Stopknappen i de gamle dolmus busser sidder over døren og er en lille sort eller rød knap. I de nye busser sidder stopknappen ligesom i bybusserne, fordelt over hele bussen. Til forskel fra bybusserne kører dolmus busserne længere udenfor byen, til f.eks Avsallar og Demirtas.

Høflighed i busserne

Hver opmærksom på at der er tidspunkter på dagen, normalt vis om morgen og eftermiddagen, hvor busserne er særlig fyldt, fordi mange bruger bussen til at komme på arbejde eller universitetet. I turist højsæsonen er busserne også ofte overfyldt. Derfor vil nogle også opleve at bussen nogle gange kører forbi dem – fordi den er for fuld til at tage flere passagerer med.

Ligemeget hvor fyldt bussen er, så rejser folk sig altid og tilbyder deres bussæde til ældre og folk med små børn (med den forventning at man sidder med sine børn på skødet). Når bussen er fyldt kan det være svært at bevæge sig, men folk forsøger som udgangspunkt altid at gøre plads til folk kan komme af bussen.

Bybusserne i Alanya er det et skilt ved siden af bus døren eller inde i bussen, som viser det ikke længere er tilladt for folk iført badetøj at kører med bussen. Chaufføren vil med stor sandsynlighed afvise folk i badetøj, Bybusserne i alanya, ingen badetøj i bybusserne, ingen badetøj i bussen i alanya, bybus alanya,

Badetøj ikke tilladt i bybusserne

I et muslimsk land virker det helt tosset at man i 2015 måtte se sig nødsaget til at sætte et skilt op på alle Alanyas bybusser, som tydeliggjorde at det ikke var tilladt at tage bybusserne kun iført badetøj. Mange turister har desværre ikke været resektfulde overfor de lokale, børnefamilier m.m og altså taget bussen kun iført bikini eller badeshort før skiltet blev sat op.

Buschaufføren kan og vil med stor sandsynlighed afvise folk i badetøj til at kører med bussen.

Tyrkiet Rutebiler, rutebilsstation Alanya, Alanya rutebil til Antalya, Alanya Antalya bus, Lang distance busser i Tyrkiet, Alanya busstation

Rutebiler mellem storbyerne i Tyrkiet

I Tyrkiet er der et gigantisk netværk af rutebiler, som kører fra nord til syd, øst til vest. Rutebilsstationen, på tyrkisk kendt som otogar, ligger på Kleopatrasiden, hvor du også kan købe billetterne til rutebilerne. Billetter kan også købes online på www.obilet.com.

Du kan f.eks tage rutebilen fra Alanya til Antalya for 82 tl. Forskellige busser kører mellem Alanya og Antalya og de kører ofte, så hvis du skal til Antalya, kan med nemt blot tage ned på Rutebilsstationen og spørge efter den næste bus. De mange selskaber og chauførrer hjælper hinananden, så du kan spørge hvem som helst på stationen og med sikkerhed få hjælp.

Hvis du vil vide mere om rutebilerne i Tyrkiet eller planlægger en tur på tværs af Tyrkiet med bus, så læs rejsebloggen Tea Tougaars 10 gode råd til busser (rutebiler) igennem Tyrkiet.

Se rutebilsstationen på google maps her:

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Denne artikel omhandler:

  • Busserne i Alanya
  • Priserne for bussen i Alanya
  • Kentkart Alanya
  • Alanyas bybus
  • Alanyas bybus kort
  • Busruterne i Alanya

Lukket for kommentarer.

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.