Nyt fra AlanyaShopping i Alanya

Kabak Lamba: Lamper lavet af tyrkiske græskar

Yusut Yamon har levet af at lave kabak lamba, eller på dansk græskar lamper, i mere end 15 år.

Hans værksted er et lille lokale bag Alanya´s store posthus PTT.

Når der er helt stille i gaden, kan man høre Yusats lille boremaskine køre på fuld blæs, når han laver huller i de tørrede græskar

lampe3

Når Yusut skal lave græskar lamper, indkøber han først store sække med rå tørret græskar, som han kan lave til lamper.

Han betaler en fast pris pr. stk i en stor pose, men han får ikke lov at tjekke indholdet af posen, inden han køber den. Det er tab eller vind, hver gang han køber en sæk med græskar, som han kan lave til lamper, og derefter sælge videre med smukke dekorationer på.

IMG_9803
Yusut Yamon er ved at optegne et mønster på græskaret, som han senere skal bore efter.

Friske eller tørret græsker

Græskar sorten der bruges hedder på dansk flaskegræskar. Græskaret kan også spises, hvis det ikke bliver tørret, men i Tyrkiet er der flest penge i at sælge de tørret græskær til lampe produktion, fremfor de friske græskar.

Tørringen af græskaret tager mellem 3-12 måneder afhængig af størrelsen på græskaret.

Læs også: Opskrift på tyrkisk Græskar gryderet

lampe2

Når Yusut Yamon har købt en pose med græskar, vasker han først græskaret, derefter skraber han det rent for snavs, også tegner han mønsteret på græskaret. Mønsteret skal han senere bore huller efter.

Når alle hulle er boret i græskaret, sætter han små farvet plastik kugler ind i hullerne for at skabe det flotte og unikke lyseffekt. Lamperne bliver testet ved at Yusut Yamon slukker alt lyset i værkstedet, og sætte en elpærerne ind i lampen.

Yusut fortæller os, at han eksportere et stort antal lamper til Østeuropa og Rusland, hvor de er vilde med denne type design. Hans lamper bliver også solgt mange steder rundt omkring i Alanya, hvor Kabak Lamba er en populær souvenir.

De flotte græskar lamper kan både bruges som lamper i loftet, eller som pynte lamper på gulvet. De små græskar lamper kan også bruges med et stearinlys indeni.

lampe7
Vil du besøge Yusut Yamon shop? Find den her:

Dele af denne artikel er fra Alanya.Dks 2. magasin udgivelse.

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Denne artikel omhandler:

  • Tørret græskar lamper
  • Tyrkiske lamper
  • Flaske græsker
  • Unikke souvenirs i Alanya
  • Hvad kan man bruge flaske græskar til

Lukket for kommentarer.

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.