3 opskrifter på tomat ezme (Tyrkisk tomat dip)
En af de mest kendte tyrkiske opskrifter, er den lækre tomat ezme.
På dansk vil vi kalde den for tyrkisk tomat dip.
Ezme er en af de mest populære dips i det tyrkiske køkken – en stærk, frisk og smagfuld tomatbaseret mezze, der serveres som tilbehør til alt fra kebab og grillretter til brød og forretter. Ezme findes i mange varianter – fra den helt finthakkede og stærke version, du møder på restauranter, til de grovere og mere milde udgaver, der laves i hjemmene.
Mange kender den, fordi tomat ezme bliver serveret sammen med tyrkiske fladbørd Lavas (se opskrift her), som er en af de mest populære forretter i Alanya.
Fælles for alle tomat dips er at de kan bruges et utal af sammenhæng. De kan bruges samme med brød, som forret f.eks. på et veldækket mezzebord eller som tilbehør til en hovedret for eksempel grillet kebab kød.
I denne artikel har vi samlet 3 forskellige opskrifter på tyrkisk tomat ezme, så du kan finde din egen favorit – eller lade dig inspirere til at prøve noget nyt næste gang, der står tyrkisk på menuen.

Fra tomat ezme til pastasovs
Opskrifterne i denne artikel er samlet forskellige steder. En af fra en lokal restuarant, en er fra svigermor og en er fundet i en tyrkisk kogebog.
Vi har spist disse opskrifter i årevis og til tider haft rester. De rester har vi brugt som pastasovs.
For at lave tomat ezme til pastasovs, kommes det på en pande. Tomat massen steges indtil væsken er fordampet. Tilsæt en tsk tørret basilikum eller en håndfuld frisk basilikum hakket groft. Smag til med salt og peber og server med revet ost.
Alle 3 opskrifter kan bruges som pastasovs, da basen af dem alle er tomat, løg og peberfrugt men da opskrifter alle er forskellige i de små detaljer, så vil der også være smagsforskel på pastasovsen, alt efter hvilken du bruger.
Læs også >> Tea´s Opskrift: Tyrkisk tomat dip (domates ezmesi)

Den simple hverdags tomat ezme
Hvis du gerne vil have en simpel og nem tyrkisk tomat dip, så er denne simple hverdags tomat ezme opskrift, så er det denne opskrift du skal lave.
Opskriften har få ingredienser og det hele blendes samlet, modsat de andre opskrifter.
Hvis du ønsker en grov tomat dip, f.eks til nachos eller mezze bordet, så er dette også den helt rigtige opskrift.

Opskrift på simpel tomat ezme
Til: 2 personer. Tid: 5 min. Kategori: Mezze / Forret. Note: Vegansk
INGREDIENSER
2 tomater
1 lille løg
1 grøn eller rød peberfrugt
1 tsk tomatpuré
1 håndfuld Persille
1 stilk frisk mynte
1 tsk chilipulver
Salt og peber
FREMGANGSMÅDE

Skyl alle grøntsagerne. Skær tomater, løg og peberfrugt groft og blend dem sammen i en blender eller med en stavblender.
Når massen er groft blendet, tilsættes tomatpuréen, chilipulveret og persillen. Blend igen, til massen er ensartet. Smag til med salt og peber.

Note: Alt efter hvor friske tomaterne er, kan denne tomat ezme godt blive meget vandet. Ønsker man en mere fast ezme, så sig tomatmassen i 2-5 minutter.
Afiyet olsun!

Den stærke tomat ezme (Acılı Ezme)
Hvis du gerne vil have en krydderet og cremet tomat ezme dip, så er denne opskrift perfekt til dig.
Den består af to dele, og selvom den ser mere kompliceret ud, så er den det virkelig ikke. Den to-delte fremgangsmåde gør at du får en virkelig aromisk og smagfuld ezme – uden tvivl den ezme med mest smag af de 3 her i artiklen.
Selvom den står med titlen “stærk”, så er den ikke “brænder i munden stærk” men mere “Her er jeg-stærk”.


Opskrift på stærk tomat ezme
Til: 4-6 personer. Tid: 10-15 min. Kategori: Mezze / Forret. Note: Vegansk
INGREDIENSER
Del 1
2 tomater
2 rød peberfrugter
1 grøn peberfrugter
2 fed hvidløg
1 løg
6 stilke persille
Del 2
2 spsk tomatpuré
6 spsk olivenolie
Saften fra 1 citron
1 tsk chiliflager
1 tsk tørret mynte
1 tsk salt
1 tsk peber
FREMGANGSMÅDE
Vask og skære alle ingredienserne fra del 1, med undtagelse af persille, i grove stykker og blende det hele på én gang.

Lad blandingen dryppe af i en si i et par minutter.

Vask og hak persillen fint og stil den til side.


Til del 2, rør tomatpuré, olivenolie, citronsaft, salt og alle krydderierne sammen i en separat skål.

Hæld del 2 over grøntsagsblandingen fra del 1. Tilsæt persillen, og bland det hele godt sammen.
Anret i en serveringsskål og blandingen trække 1 time i køleskabet før servering.
Afiyet olsun!

Den grove tomat ezme med valnødde (Cevizli Acılı Ezme)
Hvis du ønsker en grovere tomat ezme dip, så denne opskrift perfekt til dig.
I opskriften indgår der valnødder som giver en gror og mere grynet tomat dip, men også mere smag. I valnødder er der naturligt meget olie, hvilket bidrag perfekt til tomatsmag og tilsammen skaber en utrolig lækker og velsmagende dip.

Opskrift på tomat ezme med valnødder
Til: 4-6 personer. Tid: 10-15 min. Kategori: Mezze / Forret. Note: Vegansk
INGREDIENSER
1 dl valnødder
3 tomater
1 lille løg
3 fed hvidløg
2 røde peberfrugter
1 spsk tomatpuré
1 håndfuld frisk mynte
1 håndfuld frisk persille
1 tsk chiliflager
Saften af 1 citron
1/2 dl olivenolie
Salt og peber
FREMGANGSMÅDE
Vask tomater og peberfrugter. Skær tomaterne og peberfrugter i kvarte.
Kom tomaterne og peberfrugt i blenderen og blend dem kort, til de er findelte. Hæld dem over i en stor skål.

Skræl løget og hvidløgene, skær dem i grove stykker og blend dem sammen med chiliflager og valnødderne.

Hak mynte og persille groft. Tilsæt dem til løg-massen og blend igen.

Kom alle de blendede ingredienser over til tomaterne. Tilsæt tomatpuré, citronsaft, olivenolie og rør til massen er ensartet. Smag til med salt og peber.
Server i en skål, gerne med brød eller som en del af et meze-bord.
Afiyet olsun!
Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!
Denne artikel omhandler:
- Tyrkisk tomat dip
- Tyrkiske opskrifter
- Tomat dip fra Tyrkiet
- Tyrkisk tomat opskrifter
- Opskrifter på tyrkisk mad
Billederne er udarbejdet i samarbejde mellem Alanya.Dk og tyrkiske opskrifter . Overtrædelse af ophavsretten medfører både et erstatningskrav og krav om øjeblikkelig fjernelse af materialet.
PIN IT!



Lukket for kommentarer.