Forretter / MezzeNyhederTyrkisk mad og opskrifterTyrkiske opskrifter

3 opskrifter på tomat ezme (Tyrkisk tomat dip)

En af de mest kendte tyrkiske opskrifter, er den lækre tomat ezme.

På dansk vil vi kalde den for tyrkisk tomat dip.

Ezme er en af de mest populære dips i det tyrkiske køkken – en stærk, frisk og smagfuld tomatbaseret mezze, der serveres som tilbehør til alt fra kebab og grillretter til brød og forretter. Ezme findes i mange varianter – fra den helt finthakkede og stærke version, du møder på restauranter, til de grovere og mere milde udgaver, der laves i hjemmene.

Mange kender den, fordi tomat ezme bliver serveret sammen med tyrkiske fladbørd Lavas (se opskrift her), som er en af de mest populære forretter i Alanya.

Fælles for alle tomat dips er at de kan bruges et utal af sammenhæng. De kan bruges samme med brød, som forret f.eks. på et veldækket mezzebord eller som tilbehør til en hovedret for eksempel grillet kebab kød.

I denne artikel har vi samlet 3 forskellige opskrifter på tyrkisk tomat ezme, så du kan finde din egen favorit – eller lade dig inspirere til at prøve noget nyt næste gang, der står tyrkisk på menuen.

tyrkisk ezme, ezme til fladbrød, tyrkisk tomatdip, tomatdip, Tyrkisk tomat ezme, ezme meze fra Tyrkiet, krydret tomatdip, tyrkisk forret med tomat og chili, mezebord med ezme, tyrkisk restaurantforret, frisklavet ezme med persille og løg, tyrkisk tomatsalat med bid i, stærk tyrkisk tomatpuré, hjemmelavet ezme med granatæblesirup, traditionel tyrkisk dip, tomat ezme som tilbehør til kebab, tyrkisk madkultur og mezeretter, Veganske tyrkiske opskrifter, plantebaseret mad fra Tyrkiet, tyrkiske mezeretter uden animalske produkter, tyrkisk mad uden kød og mælk, tyrkisk mad, vegansk tyrkisk madkultur, smagfulde tyrkiske retter

Fra tomat ezme til pastasovs

Opskrifterne i denne artikel er samlet forskellige steder. En af fra en lokal restuarant, en er fra svigermor og en er fundet i en tyrkisk kogebog.

Vi har spist disse opskrifter i årevis og til tider haft rester. De rester har vi brugt som pastasovs.

For at lave tomat ezme til pastasovs, kommes det på en pande. Tomat massen steges indtil væsken er fordampet. Tilsæt en tsk tørret basilikum eller en håndfuld frisk basilikum hakket groft. Smag til med salt og peber og server med revet ost.

Alle 3 opskrifter kan bruges som pastasovs, da basen af dem alle er tomat, løg og peberfrugt men da opskrifter alle er forskellige i de små detaljer, så vil der også være smagsforskel på pastasovsen, alt efter hvilken du bruger.

Læs også >> Tea´s Opskrift: Tyrkisk tomat dip (domates ezmesi)

tyrkisk ezme, ezme til fladbrød, tyrkisk tomatdip, tomatdip, Tyrkisk tomat ezme, ezme meze fra Tyrkiet, krydret tomatdip, tyrkisk forret med tomat og chili, mezebord med ezme, tyrkisk restaurantforret, frisklavet ezme med persille og løg, tyrkisk tomatsalat med bid i, stærk tyrkisk tomatpuré, hjemmelavet ezme med granatæblesirup, traditionel tyrkisk dip, tomat ezme som tilbehør til kebab, tyrkisk madkultur og mezeretter, Veganske tyrkiske opskrifter, plantebaseret mad fra Tyrkiet, tyrkiske mezeretter uden animalske produkter, tyrkisk mad uden kød og mælk, tyrkisk mad, vegansk tyrkisk madkultur, smagfulde tyrkiske retter

Den simple hverdags tomat ezme

Hvis du gerne vil have en simpel og nem tyrkisk tomat dip, så er denne simple hverdags tomat ezme opskrift, så er det denne opskrift du skal lave.

Opskriften har få ingredienser og det hele blendes samlet, modsat de andre opskrifter.

Hvis du ønsker en grov tomat dip, f.eks til nachos eller mezze bordet, så er dette også den helt rigtige opskrift.

tyrkisk ezme, ezme til fladbrød, tyrkisk tomatdip, tomatdip, Tyrkisk tomat ezme, ezme meze fra Tyrkiet, krydret tomatdip, tyrkisk forret med tomat og chili, mezebord med ezme, tyrkisk restaurantforret, frisklavet ezme med persille og løg, tyrkisk tomatsalat med bid i, stærk tyrkisk tomatpuré, hjemmelavet ezme med granatæblesirup, traditionel tyrkisk dip, tomat ezme som tilbehør til kebab, tyrkisk madkultur og mezeretter, Veganske tyrkiske opskrifter, plantebaseret mad fra Tyrkiet, tyrkiske mezeretter uden animalske produkter, tyrkisk mad uden kød og mælk, tyrkisk mad, vegansk tyrkisk madkultur, smagfulde tyrkiske retter
Opskrift på simpel tomat ezme

Til: 2 personer. Tid: 5 min. Kategori: Mezze / Forret. Note: Vegansk


INGREDIENSER

2 tomater
1 lille løg
1 grøn eller rød peberfrugt
1 tsk tomatpuré
1 håndfuld Persille
1 stilk frisk mynte
1 tsk chilipulver
Salt og peber


FREMGANGSMÅDE

tyrkisk ezme, ezme til fladbrød, tyrkisk tomatdip, tomatdip, Tyrkisk tomat ezme, ezme meze fra Tyrkiet, krydret tomatdip, tyrkisk forret med tomat og chili, mezebord med ezme, tyrkisk restaurantforret, frisklavet ezme med persille og løg, tyrkisk tomatsalat med bid i, stærk tyrkisk tomatpuré, hjemmelavet ezme med granatæblesirup, traditionel tyrkisk dip, tomat ezme som tilbehør til kebab, tyrkisk madkultur og mezeretter, Veganske tyrkiske opskrifter, plantebaseret mad fra Tyrkiet, tyrkiske mezeretter uden animalske produkter, tyrkisk mad uden kød og mælk, tyrkisk mad, vegansk tyrkisk madkultur, smagfulde tyrkiske retter

Skyl alle grøntsagerne. Skær tomater, løg og peberfrugt groft og blend dem sammen i en blender eller med en stavblender.

Når massen er groft blendet, tilsættes tomatpuréen, chilipulveret og persillen. Blend igen, til massen er ensartet. Smag til med salt og peber.

tyrkisk ezme, ezme til fladbrød, tyrkisk tomatdip, tomatdip, Tyrkisk tomat ezme, ezme meze fra Tyrkiet, krydret tomatdip, tyrkisk forret med tomat og chili, mezebord med ezme, tyrkisk restaurantforret, frisklavet ezme med persille og løg, tyrkisk tomatsalat med bid i, stærk tyrkisk tomatpuré, hjemmelavet ezme med granatæblesirup, traditionel tyrkisk dip, tomat ezme som tilbehør til kebab, tyrkisk madkultur og mezeretter, Veganske tyrkiske opskrifter, plantebaseret mad fra Tyrkiet, tyrkiske mezeretter uden animalske produkter, tyrkisk mad uden kød og mælk, tyrkisk mad, vegansk tyrkisk madkultur, smagfulde tyrkiske retter

Note: Alt efter hvor friske tomaterne er, kan denne tomat ezme godt blive meget vandet. Ønsker man en mere fast ezme, så sig tomatmassen i 2-5 minutter.

Afiyet olsun!


tyrkisk ezme, ezme til fladbrød, tyrkisk tomatdip, tomatdip, Tyrkisk tomat ezme, ezme meze fra Tyrkiet, krydret tomatdip, tyrkisk forret med tomat og chili, mezebord med ezme, tyrkisk restaurantforret, frisklavet ezme med persille og løg, tyrkisk tomatsalat med bid i, stærk tyrkisk tomatpuré, hjemmelavet ezme med granatæblesirup, traditionel tyrkisk dip, tomat ezme som tilbehør til kebab, tyrkisk madkultur og mezeretter, Veganske tyrkiske opskrifter, plantebaseret mad fra Tyrkiet, tyrkiske mezeretter uden animalske produkter, tyrkisk mad uden kød og mælk, tyrkisk mad, vegansk tyrkisk madkultur, smagfulde tyrkiske retter

Den stærke tomat ezme (Acılı Ezme)

Hvis du gerne vil have en krydderet og cremet tomat ezme dip, så er denne opskrift perfekt til dig.

Den består af to dele, og selvom den ser mere kompliceret ud, så er den det virkelig ikke. Den to-delte fremgangsmåde gør at du får en virkelig aromisk og smagfuld ezme – uden tvivl den ezme med mest smag af de 3 her i artiklen.

Selvom den står med titlen “stærk”, så er den ikke “brænder i munden stærk” men mere “Her er jeg-stærk”.

tyrkisk ezme, ezme til fladbrød, tyrkisk tomatdip, tomatdip, Tyrkisk tomat ezme, ezme meze fra Tyrkiet, krydret tomatdip, tyrkisk forret med tomat og chili, mezebord med ezme, tyrkisk restaurantforret, frisklavet ezme med persille og løg, tyrkisk tomatsalat med bid i, stærk tyrkisk tomatpuré, hjemmelavet ezme med granatæblesirup, traditionel tyrkisk dip, tomat ezme som tilbehør til kebab, tyrkisk madkultur og mezeretter, Veganske tyrkiske opskrifter, plantebaseret mad fra Tyrkiet, tyrkiske mezeretter uden animalske produkter, tyrkisk mad uden kød og mælk, tyrkisk mad, vegansk tyrkisk madkultur, smagfulde tyrkiske retter
Del 1 af opskriften på den stærke tomat ezme
tyrkisk ezme, ezme til fladbrød, tyrkisk tomatdip, tomatdip, Tyrkisk tomat ezme, ezme meze fra Tyrkiet, krydret tomatdip, tyrkisk forret med tomat og chili, mezebord med ezme, tyrkisk restaurantforret, frisklavet ezme med persille og løg, tyrkisk tomatsalat med bid i, stærk tyrkisk tomatpuré, hjemmelavet ezme med granatæblesirup, traditionel tyrkisk dip, tomat ezme som tilbehør til kebab, tyrkisk madkultur og mezeretter, Veganske tyrkiske opskrifter, plantebaseret mad fra Tyrkiet, tyrkiske mezeretter uden animalske produkter, tyrkisk mad uden kød og mælk, tyrkisk mad, vegansk tyrkisk madkultur, smagfulde tyrkiske retter
Del 2 af opskriften på den stærke tomat ezme
Opskrift på stærk tomat ezme

Til: 4-6 personer. Tid: 10-15 min. Kategori: Mezze / Forret. Note: Vegansk


INGREDIENSER

Del 1
2 tomater
2 rød peberfrugter
1 grøn peberfrugter
2 fed hvidløg
1 løg
6 stilke persille

Del 2
2 spsk tomatpuré
6 spsk olivenolie
Saften fra 1 citron
1 tsk chiliflager
1 tsk tørret mynte
1 tsk salt
1 tsk peber


FREMGANGSMÅDE

Vask og skære alle ingredienserne fra del 1, med undtagelse af persille, i grove stykker og blende det hele på én gang.

tyrkisk ezme, ezme til fladbrød, tyrkisk tomatdip, tomatdip, Tyrkisk tomat ezme, ezme meze fra Tyrkiet, krydret tomatdip, tyrkisk forret med tomat og chili, mezebord med ezme, tyrkisk restaurantforret, frisklavet ezme med persille og løg, tyrkisk tomatsalat med bid i, stærk tyrkisk tomatpuré, hjemmelavet ezme med granatæblesirup, traditionel tyrkisk dip, tomat ezme som tilbehør til kebab, tyrkisk madkultur og mezeretter, Veganske tyrkiske opskrifter, plantebaseret mad fra Tyrkiet, tyrkiske mezeretter uden animalske produkter, tyrkisk mad uden kød og mælk, tyrkisk mad, vegansk tyrkisk madkultur, smagfulde tyrkiske retter

Lad blandingen dryppe af i en si i et par minutter.

tyrkisk ezme, ezme til fladbrød, tyrkisk tomatdip, tomatdip, Tyrkisk tomat ezme, ezme meze fra Tyrkiet, krydret tomatdip, tyrkisk forret med tomat og chili, mezebord med ezme, tyrkisk restaurantforret, frisklavet ezme med persille og løg, tyrkisk tomatsalat med bid i, stærk tyrkisk tomatpuré, hjemmelavet ezme med granatæblesirup, traditionel tyrkisk dip, tomat ezme som tilbehør til kebab, tyrkisk madkultur og mezeretter, Veganske tyrkiske opskrifter, plantebaseret mad fra Tyrkiet, tyrkiske mezeretter uden animalske produkter, tyrkisk mad uden kød og mælk, tyrkisk mad, vegansk tyrkisk madkultur, smagfulde tyrkiske retter

Vask og hak persillen fint og stil den til side.

Til del 2, rør tomatpuré, olivenolie, citronsaft, salt og alle krydderierne sammen i en separat skål.

tyrkisk ezme, ezme til fladbrød, tyrkisk tomatdip, tomatdip, Tyrkisk tomat ezme, ezme meze fra Tyrkiet, krydret tomatdip, tyrkisk forret med tomat og chili, mezebord med ezme, tyrkisk restaurantforret, frisklavet ezme med persille og løg, tyrkisk tomatsalat med bid i, stærk tyrkisk tomatpuré, hjemmelavet ezme med granatæblesirup, traditionel tyrkisk dip, tomat ezme som tilbehør til kebab, tyrkisk madkultur og mezeretter, Veganske tyrkiske opskrifter, plantebaseret mad fra Tyrkiet, tyrkiske mezeretter uden animalske produkter, tyrkisk mad uden kød og mælk, tyrkisk mad, vegansk tyrkisk madkultur, smagfulde tyrkiske retter

Hæld del 2 over grøntsagsblandingen fra del 1. Tilsæt persillen, og bland det hele godt sammen.

Anret i en serveringsskål og blandingen trække 1 time i køleskabet før servering.

Afiyet olsun!


tyrkisk ezme, ezme til fladbrød, tyrkisk tomatdip, tomatdip, Tyrkisk tomat ezme, ezme meze fra Tyrkiet, krydret tomatdip, tyrkisk forret med tomat og chili, mezebord med ezme, tyrkisk restaurantforret, frisklavet ezme med persille og løg, tyrkisk tomatsalat med bid i, stærk tyrkisk tomatpuré, hjemmelavet ezme med granatæblesirup, traditionel tyrkisk dip, tomat ezme som tilbehør til kebab, tyrkisk madkultur og mezeretter, Veganske tyrkiske opskrifter, plantebaseret mad fra Tyrkiet, tyrkiske mezeretter uden animalske produkter, tyrkisk mad uden kød og mælk, tyrkisk mad, vegansk tyrkisk madkultur, smagfulde tyrkiske retter

Den grove tomat ezme med valnødde (Cevizli Acılı Ezme)

Hvis du ønsker en grovere tomat ezme dip, så denne opskrift perfekt til dig.

I opskriften indgår der valnødder som giver en gror og mere grynet tomat dip, men også mere smag. I valnødder er der naturligt meget olie, hvilket bidrag perfekt til tomatsmag og tilsammen skaber en utrolig lækker og velsmagende dip.

tyrkisk ezme, ezme til fladbrød, tyrkisk tomatdip, tomatdip, Tyrkisk tomat ezme, ezme meze fra Tyrkiet, krydret tomatdip, tyrkisk forret med tomat og chili, mezebord med ezme, tyrkisk restaurantforret, frisklavet ezme med persille og løg, tyrkisk tomatsalat med bid i, stærk tyrkisk tomatpuré, hjemmelavet ezme med granatæblesirup, traditionel tyrkisk dip, tomat ezme som tilbehør til kebab, tyrkisk madkultur og mezeretter, Veganske tyrkiske opskrifter, plantebaseret mad fra Tyrkiet, tyrkiske mezeretter uden animalske produkter, tyrkisk mad uden kød og mælk, tyrkisk mad, vegansk tyrkisk madkultur, smagfulde tyrkiske retter
Opskrift på tomat ezme med valnødder

Til: 4-6 personer. Tid: 10-15 min. Kategori: Mezze / Forret. Note: Vegansk


INGREDIENSER

1 dl valnødder
3 tomater
1 lille løg
3 fed hvidløg
2 røde peberfrugter
1 spsk tomatpuré
1 håndfuld frisk mynte
1 håndfuld frisk persille
1 tsk chiliflager
Saften af 1 citron
1/2 dl olivenolie
Salt og peber


FREMGANGSMÅDE

Vask tomater og peberfrugter. Skær tomaterne og peberfrugter i kvarte.

Kom tomaterne og peberfrugt i blenderen og blend dem kort, til de er findelte. Hæld dem over i en stor skål.

Hak persille og dild fint.

Mos fetaosten med en gaffel og tilsæt de hakkede krydderurter.

Hæld yoghurten i en skål, og riv hvidløgene i yoghurten. Bland det sammen.

Bland yoghurten sammen med fetaosten. Smag til med salt og peber og hæld olivenolie ovenpå.

Skræl løget og hvidløgene, skær dem i grove stykker og blend dem sammen med chiliflager og valnødderne.

Hak persille og dild fint.

Mos fetaosten med en gaffel og tilsæt de hakkede krydderurter.

Hæld yoghurten i en skål, og riv hvidløgene i yoghurten. Bland det sammen.

Bland yoghurten sammen med fetaosten. Smag til med salt og peber og hæld olivenolie ovenpå.

Hak mynte og persille groft. Tilsæt dem til løg-massen og blend igen.

Hak persille og dild fint.

Mos fetaosten med en gaffel og tilsæt de hakkede krydderurter.

Hæld yoghurten i en skål, og riv hvidløgene i yoghurten. Bland det sammen.

Bland yoghurten sammen med fetaosten. Smag til med salt og peber og hæld olivenolie ovenpå.

Kom alle de blendede ingredienser over til tomaterne. Tilsæt tomatpuré, citronsaft, olivenolie og rør til massen er ensartet. Smag til med salt og peber.

Server i en skål, gerne med brød eller som en del af et meze-bord.

Afiyet olsun!

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Denne artikel omhandler:

  • Tyrkisk tomat dip
  • Tyrkiske opskrifter
  • Tomat dip fra Tyrkiet
  • Tyrkisk tomat opskrifter
  • Opskrifter på tyrkisk mad

Billederne er udarbejdet i samarbejde mellem Alanya.Dk og tyrkiske opskrifter . Overtrædelse af ophavsretten medfører både et erstatningskrav og krav om øjeblikkelig fjernelse af materialet.

PIN IT!

tyrkisk ezme, ezme til fladbrød, tyrkisk tomatdip, tomatdip, Tyrkisk tomat ezme, ezme meze fra Tyrkiet, krydret tomatdip, tyrkisk forret med tomat og chili, mezebord med ezme, tyrkisk restaurantforret, frisklavet ezme med persille og løg, tyrkisk tomatsalat med bid i, stærk tyrkisk tomatpuré, hjemmelavet ezme med granatæblesirup, traditionel tyrkisk dip, tomat ezme som tilbehør til kebab, tyrkisk madkultur og mezeretter, Veganske tyrkiske opskrifter, plantebaseret mad fra Tyrkiet, tyrkiske mezeretter uden animalske produkter, tyrkisk mad uden kød og mælk, tyrkisk mad, vegansk tyrkisk madkultur, smagfulde tyrkiske retter

Lukket for kommentarer.

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.