3 opskrifter på Ezme (Tyrkisk tomat dip)

Det tyrkiske fladbørd Lavas (se opskrift her) og de lækre dips der serveres sammen med, er en af de mest populære forretter i Alanya.

Men efter en ferie i Alanya, vil mange gerne selv eksperimentere med de lækre Meze retter derhjemme. Derfor har vi samlet opskrifterne på 3 forskellige tomat dips – på tyrkisk kaldet Ezme.

Tyrkisk-ezme-opskrift

Almindelig Ezme

2 tomater

1 løg

1 grøn eller rød peber

1 tsk tomatpuré

Persille

Salt

Chilipulver

Fremgangsmåde:

Skyl alle grøntsagerne. Blend dem sammen. Kom til sidst tomatpuréen i, så det får den rigtige konsistens og smag til inden servering.

tyrkisk-ezme-stærk

Stærk Ezme – Acılı Ezme

Ingredienser

2-3 løg

2 stk. rød chilipeber

4 stk. grøn chilipeber

3 tomater

2-3 fed hvidløg

1 spsk. tomatpuré

Persille

Frisk mynte

1 spsk. olivenolie

Saften af én citron

Granatæblesirup (nar ekşisi)

Salt

Sort peber, chiliflager, sumak, spidskommen

 

Fremgangsmåde:

Først forberedes ingredienserne: Løgene pilles, tomaterne skraldes og begge snittes fint. Kernerne fra rød- og grøn chilipeber fjernes og snittes ligeledes fint. Persillen og den friske mynte vaskes grundigt og hakkes.

Løg, hvidløg, rød- og grøn chilipeber, persillen og mynten kommes i en blender og blendes til den har den ønskede konsistens. Blandingen kommes på en tallerken sammen med de fint hakkede tomater og blandes sammen. Tilføj tomatpuré, olivenolie, citronsaft, granatæblesirup og krydderierne i blandingen og lad det hvile i 10-15 min.

Pynt med persille eller frisk mynte og servér.

tyrkisk-opskrift-ezme-valnødder

Stærk valnødde Ezme – Cevizli Acılı Ezme

Ingredienser

3 spsk. peber puré

2 spsk. tomat puré

5-6 fed hvidløg

1 kop hakkede valnødder

Spidskommen, timian, mynte, chiliflager, chilipulver, sort peber

½ kop olivenolie

Evt. indmaden af et  franskbrød

 

Fremgangsmåde:

Bland peber puré og tomat puré i en skål. Bland med hakket hvidløg og tilføj de hakkede valnødder. Kom nu krydderierne og olivenolien i og bland. Kom eventuelt indmaden af hvidt brød i for den rigtige konsistens til den stærke ezme med valnødder.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.