24. november: Lærernes Dag i Tyrkiet

I Tyrkiet er lærer og undervisere højt respekteret.

Tyrkiet fejre, som de eneste i verden, Lærernes Dag den 24. november og det er der en historisk god grund til.

(I over 100 lande fejres Lærernes Dag 5. oktober, som også er kendt som FN’s internationale lærerdag.)

Læs også: November markeder i Alanya: Sæsonens frugt og grønt.

Historien bag Lærernes Dag i Tyrkiet

Mustafa Kemal Atatürk sagde, at “Den nye generation vil blive skabt af lærere“, og som stiftende præsident vedtog han at alfabetet skulle skifte i den nystiftede tyrkiske republik i 1923.

Den 11. november 1928 blev Mustafa Kemal udnævnt som “hovedlærer på nationens skoler” af ministerkabinettet. Den 24. november 1928 ministerkabinettet

I 1981, året for 100 års fejringen for fødslen af Atatürk, blev den 24 november gjort til lærernes dag i Tyrkiet. Siden 1981 er dagen blevet brugt på at fejre lærer i Tyrkiet.

Dagen må ikke forveksles med Børnenes dag D. 23. april.

Stor respekt for landets undervisere

Mange tyrkere siger “Lærere de vigtigste personer” og det er et højt respekteret (men ikke højt betalt) fag i Tyrkiet. På Lærernes Dag i Tyrkiet giver elever deres underviser en lille gave.

Lærer og undervisere i Tyrkiet, som har gennemført uddannelse indenfor området og som aktivt arbejder i faget, får et lære kort tildelt (ala et studiekort). Kortet kan lærerne og underviserne bruge til f.eks at rejse billigere med offentlig transport, opnå rabatter eller besøge udvalgte steder gratis.

ataturk, atatürk, tyrkiets leder, Tyrkiets nationalhelt, lærernes dag, tyrkiske helligedage, specielle dage i Tyrkiet, nyheder om Tyrkiet

Historien om det tyrkiske alfabet

Det tyrkiske alfabet er i dag et latinsk-alfabet, der bruges til at skrive det tyrkiske sprog, bestående af 29 bogstaver, hvoraf syv (Ç, Ş, Ğ, I, İ, Ö, Ü) er blevet ændret fra deres latinske originaler til de fonetiske krav af sproget.

Dette alfabet repræsenterer moderne tyrkisk udtale med en høj grad af nøjagtighed og specificitet. Mandatet i 1928, som en del af Atatürks reformer, er det nuværende officielle alfabet og det seneste i en række forskellige alfabeter, der blev brugt i forskellige epoker i Tyrkiet.

Læs også: Likya Vingård: Tyrkisk vin i smukke omgivelser.

ataturk, atatürk, tyrkiets leder, Tyrkiets nationalhelt, lærernes dag, tyrkiske helligedage, specielle dage i Tyrkiet, nyheder om Tyrkiet

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Denne artikel omhandler:

  • 24 november i Tyrkiet
  • Lærernes dag i Tyrkiet
  • Specielle dage i Tyrkiet
  • Undervisere i Alanya
  • Det tyrkiske alfabet

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.