KulturNyhederNyt fra AlanyaTyrkisk mad og opskrifter

Tyrkisk melasse: Pekmez produktionen i Alanya

I Alanya området laves der mange lokale delikatesser.

En af dem er melasses, på tyrkisk kendt som pekmez.

Midt om sommeren begynder man i de landlige og bjergrige områder omkring Alanya at koge pekmez og det er en lokal specialitet, du bør smage.

Melasses produktionen foregår på både på fabrik og hos de lokale, som laver deres druer og johannesbrød om til den søde melasse sirup.

Pekmez er det tyrkiske navn for kondenseret frugtsirup, lavet på gammeldags vis uden tilsat sukker. På dansk bruges betegnelsen melasse.

Pekmez fremstilles af forskellige frugter. Forskellige regioner af Tyrkiet bruger forskellige frugter. I Alanya er de mest almindelige frugter vindruer, hvide morbær, johannesbrød.

I nogle af Alanyas landsbyer bruges også syrisk ene, som er en form for grankogle. De små kogler samles i naturen i bjergene og pekmez lavet på syrisk ene sælges til dobbeltpris, sammenlignet de andre typer af pekmez.

Tyrkisk pekmez produktion, pekmez fra Tyrkiet, traditionel frugtsirup, tyrkisk druesirup, honning og pekmez fra Alanya, hjemmelavet pekmez, lokale produkter fra Tyrkiet, pekmez fremstilling i landsbyer, tyrkisk madkultur, naturlig sødning fra frugt, traditionelle tyrkiske opskrifter, tyrkisk landbrug og frugtproduktion, Alanya specialiteter, pekmez kogning, druesaft sirup, lokale markeder i Tyrkiet, pekmez som sundhedsprodukt, gamle traditioner i tyrkisk madlavning, tyrkisk kulturarv i maden, smagen af Tyrkiet

Sådan fremstilles tyrkisk melasse pekmez

Alt efter hvilken frugt man skal lave pekmez af, er fremgangsmåden forskellig.

Vindruer og morbær: Druer og morbær presser med samme teknik som til vin. Drue pekmez kan laves af alle slags druer, men sorterne kabarcık, hatun parmağı, paf og kardinal er favoritterne.

Til druerne tilsættes kul eller mergeljord. Hvilken af dem der vælges varierer fra landsby til landsby. F,.eks i landsbyen Gündogmus bruger man kul mens i landsbyen Gümüsgöze bruges mergeljord. Mergeljord er dog blevet svære at finde, da mange af de lokale spots bliver brugt til byggeri, så kul bliver nok fremtiden.

Derefter overføres saften fra morbær eller druer til en stor gryde, som bringes i kog over åben ild og koges i 8-12 timer. I de første timer røres der konstant med en træpind kaldet “çalpak”.

Efter første opkogning lader men væsken køle ned. Ved nedkølingen falder alt skidet til bunden. Den øverste væske hældes over i en nu gryde og koges endnu engang op, til siruppen får den ønskede konsistens. Efter den endnu engang er kølet ned, hældes den over på mindre flasker.

Når der skal laves pekmez af Johannesbrød eller enebærkogler, laves det ved at frugten knuses til mindre stykker og koges op på mange både som første opkogning af druer og morbær.

Når 50-80 % af væsken er fordampet, får saften en honninglignende konsistens og så har man pekmez.

Fælles for Pekmez er de er aromatiske, næringsrige og utroligt gavnlige sirupper. 100 gram pekmez dækker næsten hele det daglige behov for jern, calcium, kalium og magnesium. I modsætning til honning anbefales pekmez til gravide, ammende, små børn og ældre.

Pekmez anvendes også i vinproduktion til at øge sukkerindholdet og i slikfremstilling, som base for f.eks. tyrkisk delight og sorbet.

Tyrkisk pekmez produktion, pekmez fra Tyrkiet, traditionel frugtsirup, tyrkisk druesirup, honning og pekmez fra Alanya, hjemmelavet pekmez, lokale produkter fra Tyrkiet, pekmez fremstilling i landsbyer, tyrkisk madkultur, naturlig sødning fra frugt, traditionelle tyrkiske opskrifter, tyrkisk landbrug og frugtproduktion, Alanya specialiteter, pekmez kogning, druesaft sirup, lokale markeder i Tyrkiet, pekmez som sundhedsprodukt, gamle traditioner i tyrkisk madlavning, tyrkisk kulturarv i maden, smagen af Tyrkiet

Navnene og fordelene ved Alanyas pekmez melasser

Dut pekmezi: Lavet af overmodne hvide morbær. Hjælper mod blodmangel, mavesår og fordøjelsesproblemer.

Üzüm pekmezi: Lavet af hvide druer, som dyrkes i bjergene omkring Alanya.

Keçi boynuzu pekmezi: Lavet af johannesbrød, og også kaldet “tyrkisk Viagra”.

Andız pekmezi: Lavet af syrisk ene. Fremmer stofskiftet, afgifter og styrker blod og lymfesystem.

Pekmez sælges pr. kilo, ikke pr. litre, selvom det er flydende. Der er ca. 750–780 ml pr. kg. Pekmez kan købes på Alanyas bazar eller i de fleste supermarkeder.

tyrkisk morgenmad, borgen tyrkisk morgenmad, hvor kan man få tyrkisk morgenmad i Alanya, Alanya tyrkisk morgenmad, Fiaba Restaurant, Fiaba Brasserie, Restaurant på borgen, Alanya restauranter, bedste restauranter i Alanya, Borgen restaurant Alanya,

Sådan bruger du tyrkisk pekmez

Du kan ofte finde pekmez i på det tyrkiske morgenmadsbord, hvor det er populært at blande det med tahin (sesampasta).

Tyrkerne blander også pekmez med yoghurt for at styrke immunforsvaret og forebygge sygdomme som hoste, forkølelse og maveproblemer. Særligt johannesbrøds-pekmez er populær, da den minder om chokoladesirup i smagen.

Man kan også drikke det rent på en ske om morgen eller opløst i vand.

Man bruger også pekmez som et naturligt sødemiddel i smoothies, grød, bagværk, pandekager, is og drikke. I bagværk kan pekmez f.eks bruges som erstatning til hvidt sukker.

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Denne artikel omhandler:

  • Tyrkisk melasses
  • Tyrkiske delikatesser
  • Tyrkiske produkter
  • Pekmez
  • Drue pekmez
error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.