KulturNyhederTyrkisk mad og opskrifter

Turkish Delight: Historie, smag og souvenir

Når man rejser i Tyrkiet, så er det et must at prøve Turkish Delight.

Der er stadig mange, der kun kender Tyrkisk Delight som den pudrede hvide sødme, som Den Hvide Heks brugte til at lokke Edmund i Narnia-fortællingerne.

Men Tyrkiets mest ikoniske slik er så meget mere end det, det er også en del af Tyrkiet historie og en stor eksportvarer for landet. I denne artikel går vi i dybden men hvor du kan købe turkish delight, smage og historien bag.

Turkish delight butikker i Alanya

I Alanya er der mange butikker med et kæmpe udvalg af det lækre Turkish Delight.

Turkish Delight, også kaldt lokum på tyrkisk, bør alle SKAL prøve, når de besøger Alanya. Det kan købes over hele Alanya, enten i supermarkedet eller i butikker som specialisere dig i tyrkiske delikatesser.

Det eksotiske slik er også den perfekte souvenir at tage med hjem til venner og familie efter ferien i Tyrkiet.

Den egyptiske bazar i Istanbul, Istanbul krydderi bazar, tyrkisk historie, den ældste turkish delight shop i Istanbul, Seker bayram, sukker festen, muslimsk sukker fest, alt om alanya, bayram seker, ramadan bayram, eid, sukkerfesten, sukker fest, tyrkisk delight, tyrkish delight, tyrkisk slik, lokum, alt om alanya, hvad er lokum, hvad er tyrkish delight, hvad er turkish delight, slik fra tyrkiet, traditioner i tyrkiet, oplevelser i alanya, oplevelser i alanya, hvad sker der i alanya, gummi slik

Konsistens, form og farve

Tyrkisk Delight fremstilles af en blanding af sukkersirup og stivelse, som koges i fem til seks timer, hvorefter smagen tilsættes. Derefter hældes massen i store fade for at sætte sig, og cirka fem timer senere færdiglaves det.

Det søde Turkish Delight ses ofte skåret i tern eller runde stykker. Det dyppet i flormelis, kokos eller kopraolie for at forhindre at det klistrer. Nogle typer indeholder nødder, oftest brugt er pistacienødder eller jordnødder, men  hasselnødder, mandler og valnødder er også almindeligt at benytte.

Lokum findes i mere end 24 forskellige smagsvarianter, herunder rose, mastiks, naturel, mynte og kaffe, samt fyld såsom valnødder, pistacienødder og hasselnødder. I byen Afyon fremstilles en særlig variant af Lokum med et lag kaymak (flødeskum lavet af bøffelmælk) mellem de søde lag, dækket med kokosflager.

Oprindeligt blev honning og melasse brugt som sødestoffer. I dag bruges ofte sukker i produktionen og det bør derfor nydes med måde. Stort set alt “lokum” er fremstillet vegetabilsk, så det er muligt for vegetarer og veganere at spise det.

Turkish delights historie

Historien om turkisk delight starter helt tilbage i år 1777

Som en af verdens ældste slikvarianter går Tyrkisk Delight historie næsten 500 år tilbage i tiden og opskriften har stort set forblevet uændret siden dens oprindelse.

Der er to forskellige legender om Turkish delighs oprindelse. Den første går på at Sultan Abdul Hamid I, havde svært ved at håndtere sine mange konkubiner. Derfor beordrede han sin konditorer, til at fremstille en unik dessert til konkubinerne. Det var gennem denne ordre, at Tyrkisk Delight blev født.

En anden teori hævder, at det Bekir Efendi, som kom til Istanbul fra det østlige Anatolien i 1777, har opfandt Tyrkisk Delight og efterfølgende åbnet en lille butik i byens centrum. Med tiden blev han berømt blandt et folk med en stor forkærlighed for søde sager, og Tyrkisk Delight blev en populær gave, ofte pakket ind i fine kniplingstørklæder.

Da denne dessert blev et symbol på frieri og romantik, var det ingen overraskelse, at Bekir Efendi blev udnævnt til hofkonditor ved det osmanniske hof. I det 19. århundrede fandt Lokum vej til Vesten via en britisk rejsende, der blev så begejstret for konfekten, at han bragte kasser med det, han kaldte “Turkish Delight”, med tilbage til Storbritannien.

Bekir Efendi, hvis akvarelportræt af den maltesiske kunstner Amedeo Preziosi hænger i Louvre, blev kendt som Hacı Bekir efter sin pilgrimsrejse til Mekka og Medina, hvor han også modtog en hædersmedalje fra Mahmud II. Efter hans død i en alder af 90 år overtog hans søn, Mehmet Muhiddin, butikken og sin fars titel og vandt flere internationale priser.

Senere, under ledelse af Ali Muhiddin, fortsatte virksomheden sin succes og voksede til 10 butikker, herunder to filialer i Egypten. Efter Ali Muhiddins død i 1974 har familiens femte generation fortsat med at drive virksomheden Ali Muhiddin Hacı Bekir.

Ali Muhiddin Hacı Bekir har i dag flere butikker i Istanbul, som stadig har fokus på turkish delight og søde sager. Den mest kendte butik ligger i gåafstand fra krydderibazaren, også kendt som den egyptiske bazar.

Du kan også besøge Ali Muhiddin Hacı Bekir webshop her.

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Denne artikel omhandler:

  • Tyrkiske desserter
  • Tyrkisk slik
  • Turkish delight fra Tyrkiet
  • Tyrkisk delight
  • Osmannerriget opskrifter
  • Tyrkisk historie

Kilder. theculturetrip.com

 

Lukket for kommentarer.

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.