Prøv Çağla – Friske mandler i Alanya
Lige nu er en meget specielt frugt på sæson i Alanya – nemlig Çağla.
Çağla er det tyrkiske navn for mandler, mens de stadig er umodne, og helt grønne og bløde indeni.
For tyrkerne er Çağla ens betydning med forår og det er en af sæsonens første frugter i Tyrkiet. Selvom Çağla med tiden udvikler sig til en nød, så omtales de som frugter, så lange de er umodne. På dansk er de kendt som “friske mandler”.
Et mandeltræ har hvide blomster inden de friske Çağla mandler begynder at gro.
Har man et mandel træ og ønsker at spise Çağla, så skal man være hurtig, sæsonen er nemlig kun 15-30 dage, før skallen på mandlerne bliver for hård til at de stadig kan spises. Mens mandlen er unøden er selve nødden helt gel agtig og meget vandet, med en frisk smag.
Mange spiser dem dyppet i salt, da kombinationen af de friske umodne syrlige mandler og saltet er en utrolig lækker smagsoplevelse. Andre tilbereder Çağla som en del af deres madlavning, f.eks i salater.
Çağla indeholder C og E vitamin, hjælper til et bedre kolesteroltal and det siges at være kræft forebyggende. Det styrker også dit immunsystemet, maven og kan efter sigende kunne stoppe hoste.
På sæson i foråret
Hvis man gerne vil prøve Çağla, så er de på sæson lige nu (marts, april, maj) og de er nemme at finde på Alanyas mange markeder.
Çağla sælges efter kiloprisen og 30 gram Çağla indeholder 160 kalorier.
Geografi og historien bag mandeltræet
Både mandler og ferskner menes at have udviklet sig fra den samme gamle grundstamme. Efterhånden som kontinenternes terræn ændrede sig, og bjergene mellem Kina og Centralasien blev en handelsrute, spredte ferskner sig fra det østlige Kina og mandler fra vest.
Nomader opdagede frugterne på mandeltræet og medbragte dem på deres rejser, hvilket gjorde at mandlerne hurtigt blev spredt rundt i verden. Et tydeligt tegn er de mange vilde træer langs handelsruter, som stadig kan ses den dag i dag.
Mandeltræer blev først dyrket til landbrug i middelhavsklimaområderne i Tyrkiet, Iran, Spanien, Grækenland, Israel og Rom.
Tyrkisk parlør:
Mandler: Badem
Friske mandler: Çağla
Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!
Denne artikel omhandler:
- Friske mandler
- Tyrkisk Çağla
- Frugt og grønt fra Tyrkiet
- Kan man spise umodne mandler
Lukket for kommentarer.