FestivallerNyt fra Alanya

Fotos fra Oliebrydnings festivalen i Gökbel

I går blev der for 12. gang afholdt oliebrydnings festival i Gökbel landsbyen.

Igen i år var flere tusind tilskuer mødt op for at opleve en af Tyrkiets helt store nationale sportsgrene oliebrydning, hvor der udover oliebrydning også var et markedsområde og koncert med den tyrkiske sangerinde Sibel Can.

Lørdagen blev festivalen åbnet med optog hvor næsten 5000 deltog. De mange deltagere blev sammenlagt til et 3 km langt optog.

Deltagerne i optoget gik med flag og et banner hvor der stod “Şehitler ölmez vatan bölünmez” (En martyr dør ikke, fædreland skilles ikke ad, Sammen med dem ved markedets pladsen og dem der deltog i optoget var der samlet omkring 15 tusind deltagende.

Oliebrydning-koncert

Koncerten med Sibel Can lørdag aften havde et stort fremmøde, som fyldte hele markedsområdet med glade fans. Koncerten varede 2 timer.

IMG_8180

Søndag

Næste morgen (søndag) startede oliebrydnings kampende med den mindste aldersgruppe, og op ad dagen bliv bryderne gradvis ældre.

Traditionen med oliebrydning har været en fast del af den tyrkiske kultur i flere århundrede, og i Istanbul har man blandt andet afholdt oliebrydnigns festival siden 1346 .Det vides, at gamle egyptiske og græske soldater smurte deres kroppe ind i olie og kæmpede. Imidlertid er det i Tyrkiet blevet en tradition og i mange år er det blevet udført under bryllupsceremonier, sejrfeste og for at fejre ankomsten af foråret.

Fordi de er smurt ind i olivenolie, er styrke og balance de to vigtigste ting i oliebrydning

Festivallens fulde navn er 12. Gökbel Yaylası Yağlı Pehlivan Güreşleri, som oversat betyder Gökbel landsbyen olie modig brydning. Pehlivan er et persisk ord, der betyder modig/tapper. Der er en vis kærlighed og respekt over for pehlivan(s) som kommer af at en pehlivan er stærk, har en muskuløs krop og et sundt udseende. Man opfatter dem som helte og ”ordentlige” mennesker.

IMG_8199

Sådan kæmpes der i oliebrydning

Modstanderne findes igennem en lodtrækning.

Oliebryderen kan vinde en kamp på en af følgende 3 måder:

1. Løfte sin modstander op i navlehøjde og bære ham tre skridt

2. Vende modstanderen på hovedet ved at løfte ham op ved fødderne.

3. Tvinge hans ryg mod jorden.

En kamp kan være overstået være overstået på få minutter, men de kan også strække sig over 30-40 minutter.

Derudover er oilebrydning en venskabelig sport, og har modstanderen f.eks fået græs i øjet, stopper man et øjeblik.

Galleri fra oliebrydnings festivalen 2016

[unitegallery Gokbel]
error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.