Citronens historie og fakta om frugten
Hvor meget ved du egentlig om citroner?
Citroner, ligesom mange andre citrusfrugter, er en fast del af det tyrkiske køkken og Alanyas mange bazarer.
Bestiller man en salat eller suppe i Alanya, får man stort set altid serveret en citron sammen med maden.
Kører man en tur i Alanyas bjerge kan man ligeså ikke undgå at støde på mindst et citrontræ på sin tur og de er altid et smukt syn med deres gule farver.
Vi hos Alanya.Dk har dukket ned i den bitre citrusfrugts historie samt fundet fakta om den smukke gule frugt.
Citrons historie
Citroner stammer oprindeligt fra det nordlige Indien og har været dyrket i både Lilleasien (Tyrkiet) og Kina i adskillige tusinde år.
Citroner kom til Europa igennem det sydlige Italien i det 2. århundrede e.Kr. under det antikke Rom. Til at starte med var citroner ikke særlig udbredte at dyrke. Omkring 700 e.Kr blev frugten introduceret til Persien og derefter til Irak og Egypten.
Citronen blev først optaget i litteraturen i en arabisk afhandling fra det 10. århundrede om landbrug, og blev også brugt som et prydplante i tidlige islamiske haver. Imellem mellem 1000 og 1150 blev citronen distribueret bredt i hele den arabiske verden og Middelhavsområdet.
I Danmark blev citronen første gang importeret til det danske hof i 1520’erne. Men fra den royale familie fik lov til at smage på frugten, til den fik en fremtrædende placering i det danske køkken, skulle tage næsten 200 år. Fra 1700-tallet var citronen blevet en del af dansk madlavning.
Citronernes anvendelse i madlavning og drikkevarer.
Citroner har et utal af anvendelses metoder i Tyrkiet og der er næsten altid en citron på middagsbordet i Tyrkiet, og med sikkerhed altid en citron i køleskabet.
Mens danskere bruger forskellige former for dressinger på salater, bruger tyrkerne helt simpelt citron og olivenolie til at give salaten ekstra smag. Årligt dyrkes der omkring 35.040 tons citrus frugter i Alanya.
I Marokko er citroner opbevaret i krukker eller tønder med salt. Saltet trænger ind i skrællen og blødgør og hærder dem, så de kan holde sig på næsten ubestemt tid. Den konserverede citron bruges i en lang række retter. Konserverede citroner kan også findes i siciliansk, italiensk, græsk og fransk retter. Den bruges dog ikke almindeligvis i Tyrkisk madlavning.
Bladene på citrontræet bruges til at lave te og til fremstilling af kogte kød og fisk og skaldyr.
Citron træer
Citron træet er et lille træ som bliver omkring 3-6 meter højt.
Træet har kraftige torne og smukke, små blomster med hvide kronblade, der er lyserøde på ydersiden.
I Alanya blomstrer citron træet året rundt, og har man et citrontræ, har man dermed altid modne citroner samt nye citroner på vej.
Citronens næringsindhold
Mængde pr. 100 gram
Kalorier (kcal) 28
Fedt 0,3 g
Mættet fedt 0 g
Flerumættede fedtsyrer 0,1 g
Enkeltumættede fedtsyrer 0 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 2 mg
Kalium 138 mg
Kulhydrat 9 g
Kostfibre 2,8 g
Sukker 2,5 g
Protein 1,1 g
Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!
Denne artikel omhandler:
- Fakta om citroner
- Markeder i Alanya
- Frugter fra Tyrkiet
- Citrusfrugter fra Tyrkiet