KulturNyhederNyt fra AlanyaTyrkisk historie

11 bisarre tyrkiske overtro, der (måske) vil overraske dig

Tyrkisk overtro er ikke noget, man som turist i Tyrkiet får særligt meget at følge.

Men bag lukkede døre har tyrkerne mange former for overtro, som de tror på og respektere i håb på de kan undgå ulykke eller være så heldig at få mere lykke i deres liv.

Vi har fundet 11 af de mest overraskende former for overtro i Tyrkiet, som du kan læse om her.

fakta om alanya tyrkiet, Nazar, medusas øje, blå øje, lykke øje fra tyrkiet, blå glasøje fra tyrkiet, blå glasøje fra alanya,

Nazar / Det onde øje

Det onde øje er meget mere end bare et smuk blå øje, som du kan købe som souvenir.

Tyrkere har stor fokus på negativ og positiv energi. En nazar er baseret på ideen om, at når nogen føler misundelse, forårsager de uheld og spreder dårlig energi. Af denne grund bærer mange tyrkere en nazar i smykker eller har dem hængt på i deres hjem eller forretning. De tror på at en nazar bestykker dem mod andres misundelse og dårlige energi.

Traditionen med at fremstille denne type glaskunst med det onde øje nazar siges at gå mindst 3000 år tilbage.

Læs mere om Nazar her.

tyrkisk overtro, overtro tyrkiet, vild rude, overtro om sygedomme, overtro om epilisi, Üzerlik

Üzerlik (Vild rude)

I Tyrkiet bliver tørrede kapsler fra planten vild rude, sat pænt sammen og hængt op i hjemmet.

Mange tyrkere har også üzerlik i deres køretøjer, fordi man tror på, at frøene fra planten er helbredende og kan beskytte dem mod det onde øje (misundelse og dårlig energi fra andre mennesker).

Üzerlik bliver også brugt som et lægemiddel. Gennem mange folkefærds historie har epilepsi været forbundet med noget overnaturligt. Stadig i mange folkefærd er personer med epilepsi opfattet som enten dæmoniseret eller helligt. Derfor bliver vild rude også brugt til behandling af epilepsi, især indenfor religiøse folkefærd.

I Iran, Tyrkiet og mange arabiske lande bliver planten brændt så en røg frigives. Røgen bliver viftet omkring hovedet af de sygdomsramte eller dem, som er udsat for det onde øje, mens en bestemt bøn bliver oplæst.

Det samme gøres i nogle tilfælde også med nygifte par. De lokale tror på, at det renser folk for dårlige ting. Traditionen bliver stadig fulgt af mange troende indenfor mange religioner, herunder kristne, muslimer og jøder.

Læs mere om üzerlik her.

Hvis venstre eller højre håndflade klør

Ifølge tyrkisk overtro, så betyder kløen i håndfladen penge. Hvis din venstre håndflade klør betyder det, at du mister penge eller vil bruge mange penge indenfor kort tid. Hvis din højre håndflade klør, betyder det, at du vil tjene penge.

Alanyadk photography, photographer alanya, fotografer alanya, alanya fotograf, photoshoot alanya, alanya photoshoot, ferie fotos fra alanya, alanya familie fotos, find fotograf alanya, professionel fotograf alanya, børnebilleder alanya, alanya fotograf børnebilleder
Billede taget af Alanya.Dk Photography

Ringen for ørerne

I Tyrkiet siger overtro at, når dine ører ringer, betyder det, at nogen taler om dig. Hvis ringetonen er i den venstre side, betyder det, at nogle bagtaler dig. Hvis det er dit højre øre som ringer, betyder det modsat at nogle taler godt om dig.

tyrkisk kaffe, turk kahve, turkish coffee, kaffe fra Tyrkiet, drikkevare fra Tyrkiet, Tyrkiske drikkevare, tyrkiske drikke, tyrkiske drikke du skal smage, tyrkiske mad du skal smage, tyrkisk te, tyrkisk kaffe, salgam, raki, tyrkisk raki, efes, efes øl, tyrkisk øl, tyrkisk mad, salep, tyrkisk drik salep, tyrkisk drik som smager af risengrød
Spå i kaffe grums

Den tyrkiske kaffe er kulturalt set tæt forbundet med overtro, og at spå i kaffegrus er en populær aktivitet efter at have drukket kaffen.

Ugifte tyrkiske kvinder håber på at læse deres kommende mands navn i kaffegrumset. Kan de ikke læse navnet i underkoppen, er det fordi det endnu ikke er bestemt, hvem kvinden skal giftes med.

Glade singler og gifte kvinder og mænd bruger kaffegruset til at spå om succes, held og lykke i deres fremtid.

Læs mere om traditionen med at spå i kaffe grums her og hvad symbolerne i kaffe grumset betyder her.

træet med pigge, træ med pigge, træ med spidser, træ Alanya, hvilket træ har pigge
Det er nok ikke liiiige denne type træ overtroiske tyrkere banker på.

Banker på træ (Knock on wood)

Sammenligneligt med det danske udtryk “Bank under bordet” så er en tyrkisk overtro at banke på træ tre gange, når samtalen handler sig om noget uheldigt, og personen ønsker at beskytte sig selv eller en anden mod det.

Det er almindeligt at sige “aman nazar değmesin“, som betyder “Åh, lad ikke det onde øje røre“.

tyrkisk overtro, overtro i Tyrkiet, overtro i islam, islamsk overtro, historier om tyrkiet, tyrkisk, fakta om Tyrkiet

Klipper ikke negle om aftenen

Overtroiske tyrkere har en meget specifik regel om aldrig at klippe deres fingre- og tå negle om aftenen. De tror på, at det bringer uheld, død og fattigdom at klippe sine negle om aftenen. I stedet skal de klippes om morgen eller om dagen.

Læs også Sådan undgår du hedeslag i varmen

tyrkisk overtro, overtro i Tyrkiet, overtro i islam, islamsk overtro, historier om tyrkiet, tyrkisk, fakta om Tyrkiet

Ødelagt glas og spejle

Når glas eller spejle går i stykker, betyder det, at nazaren / den dårlige energi er så stor, at den kan ødelægge en genstand. For at undgå 7 års ulykke, skal det ødelagte glas eller spejl hurtigt afskaffes.

Kig dig ikke i spejlet om aftenen

Ifølge gammel tyrkiske folketro, så er det også et negativt tegn at stirre på et spejl om natten og det skal undgå det for enhver pris.

düden vandfaldet, vandfald antalya, nedre düden vandfald antalya

Vand til de rejsende

Når tager afsted på en rejse, er det helt almindeligt i Tyrkiet, at hælde et glas vand og smide det på vejen bag dem. Denne overtro drejer sig om ideen om, at personens rejse vil være “glat som vand” eller “flyde med vandet” og at de vender tilbage ved godt helbred.

tyrkisk bryllup, bryllup i Tyrkiet, tyrkisk forlovelse, bryllup, tyrkisk overtro, overtro tyrkiet

Brud og brudgom

Under et bryllup i Tyrkiet er det meget almindeligt at se bruden træde på brudgommens fod, når de bliver viet eller i løbet af festen. Ifølge overtro betyder det, at det er hende der bestemmer i forholdet.

Læs også Kabak Lamba: Lamper lavet af tyrkiske græskar

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.