Nazar – Tyrkernes overtro mod det onde øje
Hvis du har været i Tyrkiet, har du ikke kunne indgå at se en Nazar.
De velkendte blå øjeamuletter, der hænger i butikker, boliger, biler og på barnevogne.
Nazar, som de hedder på tyrkisk, er en af de mest udbredte former for overtro i Tyrkiet, og et fast symbol i hverdagen.

Læs også >> Tyrkisk Üzerlik – Overtro og lægemiddel
Nazar er en amulet, formet som et øje. Den er genkendes på den dråbeformet facon med mørkeblå baggrund, efterfulgt af en hvid eller gul farve, også lyseblå med en sort prik i midten.
Troen på det onde øje er dybt forankret i tyrkisk kultur og historie. Man mener, at misundelige eller beundrende blikke kan bringe uheld og negative energier. For at afværge disse uheldige påvirkninger bruger man nazar-amuletterne, der med deres karakteristiske blå øje skal “stoppe” det onde øje med et andet øje.
Udtrykket “at blive ramt af det onde øje” bruges ofte på tyrkisk, når nogen pludselig rammes af uheld, efter de har haft en succes, sammenligneligt med hvad man i andre dele af verden vil kalde karma.
Læs også >> Spå i kaffe grums: Det betyder symbolerne

En ældgammel tradition som ses mange steder i verden
Nazar-traditionen går langt tilbage. Der findes teorier om, at det onde øje oprindeligt opstod i shamanistiske samfund i Centralasien, hvor tyrkerne oprindeligt stammer fra. Andre mener, at fænomenet kan spores endnu længere tilbage til det gamle Egypten. Uanset oprindelsen har nazar fundet sin faste plads i Tyrkiet gennem århundreder.
I tyrkiske nomadekulturer, hvor amuletterne oprindeligt blev kaldt “monchak” eller “munchuk”, blev de hængt på både telte og heste som beskyttelse.
Selv i dag bliver små børn i Tyrkiet ofte udstyret med en nazarperle ved fødslen, som sættes fast på deres tøj eller vugge for at sikre dem mod misundelige blikke, mens de er nye i verden.
Særligt i Alanya er nazar-perlen blevet et fast indslag i gadebilledet. Du ser den hænge i restauranter, i butikker, på hoteller og som dekoration i byens små hyggelige gader.

Nazar som souvenir eller gave
Nazaren er også en populær gave når nogle åbner en ny forretning eller flytter i et nyt hjem. Tyrkerne håber på at nazaren vil bringe held og lykke til den nye forretning eller det nye hjem.
For turister i Alanya er nazar-øjet en populær souvenirs. De findes i alle størrelser og designs, lige fra små nøgleringe til store vægdekorationer.
Selvom den traditionelle farve er mørkeblå, findes nazar i dag i mange forskellige farver som turkis, grøn, lilla og rød. Mange designere bruger også nazar-symbolet kreativt i smykker, boligindretning og kunsthåndværk, som kan købes overalt i Alanya. Den fås også i forskellige materialer som glas og plastik.
Der findes umiddelbart ikke nogle ritualer omkring nazaren. Hele overtroen omkring dem består i, at deres tilstedeværelse benytter folk. Dog siges det at det bringer uheld at købe en Nazar til sig selv, så derfor bliver den ofte brugt som gave.
Tyrkiet har overtro i mange forskellige formater
Som nævnt i vores artikel om bizarre tyrkiske overtro, er det onde øje langt fra den eneste overtro, der lever i Tyrkiet. For eksempel tror mange tyrkere stadig på, at man kan spå i kaffegrums eller at det bringer uheld at klippe negle om aftenen.
Men netop nazar-øjet er nok den mest synlige og internationalt kendte overtro.
Det siges, at blå farver især har en evne til at absorbere negativ energi og derfor har netop den dybblå farve domineret produktionen af nazar gennem generationer.

Nazarköy – Nazarens landsby i Izmir
Selvom de fleste nazar-amuletter i dag er masseproducerede, findes der stadig steder, hvor man kan opleve den traditionelle glasproduktion. I byen Nazarköy nær Izmir, også kendt som “byen for nazarperler”, holdes det gamle håndværk i live. Her arbejder dygtige glaspustere ved varmeovne, hvor glasmassen formes og farves i hånden.
Produktionen starter med en kerne af opvarmet mørkeblåt glas, der flades ud med en tang. Herefter tilføjes lag af hvidt og sort glas for at skabe øjets karakteristiske mønster. Teknikken for at lave en smuik Nazar kræver stor erfaring. Amuletterne laves i forskellige former – fra granatæbler til fisk
Oprindelig hed Nazarköy (byen for nazarperler) Kurudere, men byens navn blev ændret til Nazarköy i 2007 af den daværende guvernør og med navneskiftet blev byen også en turistattraktion i Tyrkiet.
Læs også >> Guide til tyrkisk te: produktion, kultur og hverdagen
Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!
Denne artikel omhandler:
- Overtro i Alanya
- Tyrkisk overtro
- Det onde øje
- Nazar
- Det onde øje nazar
- Overtro omkring Nazar
- Overtro omkring det onde øje
Lukket for kommentarer.