KulturNyheder

Nazar – Tyrkiets blå øje

Kender du dette blå glas øje?

Det kaldes for en Nazar.

Læs også >> Tyrkisk Üzerlik – Overtro og lægemiddel

Nazar_øje, fakta om alanya tyrkiet, Nazar, medusas øje, blå øje, lykke øje fra tyrkiet, blå glasøje fra tyrkiet, blå glasøje fra alanya,

Nazar er en amulet, formet som et øje. Den er genkendes på den dråbeformet facon med mørkeblå baggrund, efterfulgt af en hvid eller gul farve, også lyseblå med en sort prik i midten.

Tyrkisk overtro er ikke noget man som turist i Tyrkiet får særligt meget at føle, men bag lukkede døre har tyrkerne mange former for overtro, som de tror på og respektere i håb på de kan undgå ulykke eller være så heldig at få mere lykke i deres liv. Ifølge tyrkisk overtro skal Nazaren kunne holde onde ånder, dårlig energi og misundelse væk. Der siges også at det bringer uheld at købe en Nazar til sig selv, så derfor bliver den ofte brugt som gave.

Nazaren kan findes i mange varianter i Alanya, men ses oftest lavet i glas eller plastik. Den bruges også som udsmykning på mange glas og krukker. Du kan også købe smykker med nazar på både billige smykker og smukke guldsmykker med det onde øje i f.eks en guld halskæde.

Kigger man hen mod restauranternes køkkener, vil man ofte også se en Nazar hænge over døren til køkkenet, for at “beskytte” køkkenet mod uheld.

Læs også >> Spå i kaffe grums: Det betyder symbolerne

Nazar som souvenir eller gave

Nazaren er også en populær gave når nogle åbner en ny forretning eller flytter hjemmefra. Tyrkerne håber på at nazaren vil bringe held og lykke til den nye forretning eller det nye hjem.

Der findes umiddelbart ikke nogle ritualer omkring nazaren. Hele overtroen omkring dem består i, at deres tilstedeværelse benytter folk.

Læs også >> Guide til tyrkisk te: produktion, kultur og hverdagen

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Sol.sunweb.dk - generelt banner

Denne artikel omhandler:

  • Overtro i Alanya
  • Tyrkisk overtro
  • Det onde øje
  • Nazar
  • Det onde øje nazar
  • Overtro omkring Nazar
  • Overtro omkring det onde øje

Lukket for kommentarer.

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.