Guide til tyrkiske kaffe: Historie, opskrift, overtro og fakta

De fleste der har været i Tyrkiet, vil måske påstå at tyrkerne drikker te og ikke kaffe.

Men historisk set har tyrkerne drukket kaffe i længere tid end Europa.

Tyrkisk kaffe er noget, alle kaffeelskere skal prøve, men hver opmærksom på tyrkisk kaffe er en smagsoplevelse langt fra skandinaviske kaffe, mange af os drikker til dagligt.

Hvis man gerne vil smage tyrkisk kaffe i Alanya, kan man bestille det på de fleste caféer, restauranter og te- og kaffehuse i Alanya.

De små te- og kaffehuse samt mindre caféer laver kaffen over åben ild eller på kul, mens større restauranter oftest laver tyrkisk kaffe i elektroniske kogere.

tyrkisk kaffe, kaffe fra tyrkiet, alanya kaffe, om tyrkisk kaffe, fakta om tyrkisk kaffe, kaffe fra tyrkiet, kaffe i tyrkiet

Historie: Kaffens ankomst til Tyrkiet og videre til Europa

I middelalderen havde Det Osmanniske Rige så stor succes på slagmarken, at de endda erobrede kaffens land i Mellemøsten.

Med centrum i det, der i dag er Tyrkiet, formåede sultaner at underlægge sig store dele af den arabiske verden, og da turen kom til Yemen i starten af 1500-tallet, fik tyrkiske styrker kontrol over verdens største kaffemarked. Herfra begyndte de at importere kaffe bønnerne.

1555 åbnede Istanbuls første kaffehus. Kaffehuset i Istanbul dannede grundlag for tyrkiske kaffehuse, som stadig er meget brugt i det nuværende Tyrkiet. Kaffehusene dannede rammer for et socialt samvær og blev betegnet som “De dannedes skole”, og drikken omtaltes som “Skakspillernes og tankernes mælk”. Kvinderne kunne ikke komme i kaffehusene, men de kunne ifølge loven umiddelbart begære skilsmisse, hvis de ikke fik kaffe af deres mænd.

Osmannerne bragte kaffen fra Asien til Europa via Silkevejen der går igennem det nuværende Tyrkiet. Silkevejen, som bliver også kaldet Silkeruten var en international handelsrute, hvor handelsmænd med deres kameler og æsler gik mellem øst og vest, for at handle med eksklusive varer heriblandt kaffe, silke, krydderier mm.

Cerze kande, tyrkisk kaffe, opskrift på tyrkisk kaffe, tyrkisk kaffe opskrift, fakta om tyrkisk kaffe, tyrkisk kaffe opskrifter, spå i tyrkisk kaffe,
To kopper tyrkisk kaffe brygges på varm kul i messing cezve.
Opskrift på 4 kopper tyrkisk kaffe:

Ingredienser:

4 tyrkiske kaffekopper vand (300 ml)

4 tsk. fintmalet tyrkisk kaffe

Sukker efter smag

Sådan laver du tyrkisk kaffe

Tyrkisk kaffe tilberedes i en cezve kande, helst over åben ild. Vandet bringes i kog og derefter tilsættes den ønskede mængde kaffe, som består af ekstremt fint malede kaffebønner.

Det er vigtigt at kaffen koges over svag varme, for at bringe kaffens intensitet og smag frem. Kaffen koges op til det begynder at skumme. Fordel skummet i de 4 kopper med en te-ske. Kog kaffen igen og hæld kaffen op i kopperne.

Ønsker man en sødere kaffe, kan man hælde lidt i den kogende kaffe. Kaffen drikkes i små kaffekopper.

tyrkiske traditioner, tyrkisk bryllup, muslimsk bryllup, muslimsk forlovelse, tyrkisk kaffe ved forlovelser

En traditionel joke ved forlovelser

Når et tyrkisk par bliver forlovet, serveres der tyrkisk kaffe for familie og venner.

Det er en traditionel joke at den kommende brud kommer salt, i stedet for sukker, i den kommende brudgoms kaffe.

Drikker den kommende brudgom sin kaffe uden at fortrække en mine, så har han i sandhed vist sin kærlighed til sin kommende brud.

spå i tyrkisk kaffe, tyrkiske traditoner, traditioner fra Tyrkiet, opskrift på tyrkisk kaffe, tyrkisk overtro, overtro fra tyrkiet

Spå i kaffe grums

Den tyrkiske kaffe er kulturalt set tæt forbundet med overtro, og at spå i kaffegrus er en populær aktivitet efter at have drukket kaffen.

Ugifte tyrkiske kvinder håber på at læse deres kommende mands navn i kaffegrumset. Kan de ikke læse navnet i underkoppen, er det fordi det endnu ikke er bestemt, hvem kvinden skal giftes med.

Glade singler og gifte kvinder og mænd bruger kaffegruset til at spå om succes, held og lykke i deres fremtid.

Fænomenet med at spa i grumset fra den tyrkiske kaffe er ifølge forskere ved Bilgi University i Istanbul lige så gammelt som tyrkisk kaffe, og det lever i bedste velgående. Men det er vigtigt at følge reglerne.

Sådan spår du i tyrkisk kaffe grums:

 1. Man må kun drikke af koppen fra én side.
 2. Når man er færdig og der kun er grumset tilbage i bunden, lægges underkoppen med bunden i vejret oven på koppen.
 3. Det skal holdes tæt sammen, og man hæver det til brysthøjde, fører det rundt nogle gange i en cirklende bevægelse imod urets retning, og vender så koppen om, så grumset løber ned i underkoppen. Før man løfter koppen er det vigtigt at ønske noget, og først da tyrkisk kaffe, kaffe fra tyrkiet, alanya kaffe, om tyrkisk kaffe, fakta om tyrkisk kaffe, kaffe fra tyrkiet, kaffe i tyrkietkigger man på de aftegninger, kaffegrumset har lavet på koppens indersider.
 4. Hvis man vil tilføje held og lykke til spåningen, skal man lægge noget metal/sølv ovenpå koppen. Det kan f.eks. være en ring, en halskæde eller en te-ske.
 5. Spå i kaffe grumset. Se oversigt over symbolerne her.

Lige som med horoskoper er det ikke alle, der tror fuldt og fast på spådomme fra kaffehusene, men for mange tyrkere er hele ritualet blevet et sjov omgangsform, når man nu alligevel sidder og hygger sig over kaffen.

Læs også 〉〉 Spå i kaffe grums: Det betyder symbolerne

En god souvenir fra Tyrkiet

Mangler du en god souvenir til at bringe med hjem fra ferien, så er tyrkiske kaffe eller kaffe kopper det perfekte minde. Kopperne kan købes i supermarkedet eller i byens små nips butikker, og kaffen kan ligeså købes i supermarkedet eller i special butikker.
Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Denne artikel omhandler:

 • Tyrkisk kaffe
 • Turkish coffee
 • Opskrift på tyrkisk kaffe
 • Historien bag tyrkisk kaffe
 • Fakta om tyrkisk kaffe
 • Souvenirs fra Tyrkiet
 • Spå i tyrkisk kaffe
 • Seværdigheder i Alanya

2 thoughts on “Guide til tyrkiske kaffe: Historie, opskrift, overtro og fakta

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.