Guide til tyrkisk te: produktion, kultur og hverdagen
Tyrkisk te er noget af det, du ser på alle gadehjørner i Tyrkiet.
Teen er en stor del af den tyrkiske kultur og landets foretrukne drik.
Overalt i Alanya og det øvrige Tyrkiet ses de små tulipanformet te glas med mørk tyrkisk te og sukkerknalder.
Teen drikkes med masser af sukker men yderst sjældent med mælk. Størstedelen af alt tyrkisk te, bliver produceret i Rize-provinsen i Tyrkiet, som er kendt for sine store smukke marker med grønne teblade.
Kommer du på besøg i et privat tyrkisk hjem, så er det som regel tyrkisk te eller tyrkisk kaffe som bliver budt på. Teen kan købes i store poser med løs te, eller i tebreve.
En kultur med et te-glas i hånden
Når man spørg en tyrker om han kan lide teen, vil han fortælle dig, at han er vokset op med teen, og at alle tyrkere kan lide te.
At tyrkerne er vokset op med teen, er ikke en løgn. Mange tyrkiske mødre putter tyrkisk te i sutteflaskerne til børnene og hvilket gør de små bliver vant til teen, før de overhovedet har lært at gå.
Tyrkerne er den nation i verden, som drikker mest te. Traditionelt tyrkisk te bliver brygget på en dobbelt kande, som på tyrkisk hedder çay danlık.
Den øverste del af kanden inderholder den stærke mørke tyrkiske te, og den nederste indeholder almindelig kogende vand. Når man hælder teen op, blandes teen og vandet i te glasset efter hvor stærk man ønsker teen skal være.
Før i tiden var tyrkerne kendt for at drikke mere kaffe end te, men overtiden er den tradition skiftet.
Opskrift og fremgangsmåde for tyrkisk te
At lave tyrkisk te, er langt fra bare at lade en tepose hænge i en kop kogende vand. For tyrkerne er en god kop Çay te, en drink der har stået på ovnen kogende i et stykke tid.
Sådan laver du en god kop tyrkisk te:
• Først skal du bruge en çay danlık. Det er en stor tekande med en mindre tekande på toppen af den.
• Fyld den store del af tekanden med vand.
• I den lille del tilsætter du de tyrkiske te blade (ca. to spiseskefulde til 8 små glas te) og lidt vand.
• Sæt den lille del på den store del og sæt låget på og sæt kanden på ovnen eller åben ild.
• Når vandet i den store krukke koger, hælder du vandet i den lille krukke, indtil det er 3/4 fyldt.
• Fyld den store del igen med nyt vand og lad teen koge indtil bladene i den lille gryde er sunket til bunden. Det tager normalt omkring 10-15 minutter.
• Servering: Hæld først te fra den lille del i et te glas. Mængden bestemmer teens styrke.
• Hæld derefter kogende vand fra den store del i glasset.
Du har gjort det korrekt, hvis teen er klar. Hvis teen er grumset, så har du ladet den koge for længe.
Æblete, den søde turist te
Som turist i Tyrkiet, vil du med stor sandsynlighed også blive budt på æblete, mens du besøger Alanya. Æbleteen er koffeinfri, og indeholder store mængder sukker
Æblete er hovedsagligt til turister og ikke noget de lokale selv drikker særlig meget af.
De seneste år er flere typer te i kategori med æblete dukket på markedet. Den søde grønne kiwi te er blandt andet blevet populær bland unge tyrkere, som de drikker når de er på cafe. Kiwiteen er ligesom æbleteen fyldt med sukker.
Kaffe
Historisk set har tyrkerne drukket kaffe i længere tid end Europa.
Når tyrkerne drikker kaffe, så er det med stor sandsynlighed tyrkisk kaffe, som har en helt anden smag, end den kaffe vi kender fra Europa. Hvis du vil vide mere om den tyrkisk kaffe, så læs vores artikel Guide til tyrkiske kaffe: Historie, opskrift, overtro og fakta.
Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!
Denne artikel omhandler:
- Tyrkisk te
- Turkish tea
- Opskrift på tyrkisk te
- Historien bag tyrkisk te
- Fakta om tyrkisk te
- Souvenirs fra Tyrkiet
Lukket for kommentarer.