Vinterens delikatesse: Spiselige kastanjer
Spiselige kastanjer er en af Tyrkiets helt store vinter delikatesser.
Alt fra street food sælgere til supermarkeder, sælger kastanjer i efteråret og vinteren.
I Tyrkiet er det populært at spise varme kastanjer især om vinteren. Folk griller kastanjer på deres komfurer eller i ovnen eller køber dem hos de mange gadesælgere.
Det er de samme street food sælgere, som sælger majs, der ofte har kastanjer, når de er på sæson.
I Tyrkiet er Aydın den region, der dyrker flest kastanjer. Kastanjerne fra Aydın er store og bruges derfor til produktion af kandiserede kastanjer i Bursa. Sinop er også kendt for mindre, men stadig lækre kastanjer.
Kastanjer er almindelige i Sydeuropa og Sydvest- og Østasien. I middelalderen blev kastanjer ofte spist i Sydeuropa af skovboere, der ikke havde nok hvedemel. Kastanjer er desuden meget sunde.

Forskellen på spiselige og ikke-spiselige kastanjer
Spiselige kastanjer må ikke forveksles med Hestekastanjerne, som er den mest udbredte type kastanje i Skandinavien.
Hestekastanje (Aesculus) er dem vi har i Danmark og de er en af de mange arter, som tilhører Sæbetræsfamilien. Hestekastanjer er runde i deres form og skrællen har store separate pigge på sig. Hestekastanjer er giftig og ikke skal bruges til madlavning.

Den ægte spiselige kastanje er en del af kastanjeslægten (Castanea), som tilhører bøgefamilien. Spiselige kastanjer er mere “dråbeformet” med enden som får ned i en spids. Skrællen ligner et lille pindsvin med mange tæt siddende pigge. Der er som regel 3 kastanjer i hver skræl.
Navnet Castanea stammer sandsynligvis fra det gamle navn på byen Kastania i Thessalien, Grækenland. Kastanjer har været brugt til at fodre heste siden det 16. århundrede. Når vi ser på kastanjens oprindelse, ved man at Anatolien (Tyrkiet) er hjemlandet. Det menes, at kastanjen spredte sig til Europa herfra, men det var romerne, der gjorde kastanjen populær.

Sultanen spiste kastanjer
Kilder fortæller, at under Sultan Bayezid II arbejdede en ældre kvinde i paladsets køkken udelukkende med at lave börek ved siden af den øverste kok. I det 17. århundrede blev der i hofkøkkenet lavet hakket kød-börek med tilsætning af rosiner, dadler, kastanjer, tørrede abrikoser og æbler.
Smagsmæssigt er kastanjer søde i deres smag og smager ligesom nødder. De kan tilberedes på et utal af måder men kastanjen kan ikke spises rå.
I Tyrkiet bliver de ofte bagt i oven eller lagt ovenpå brændeovnen. Det er vigtigt at skære små riller eller et kryds i skrællen, så den lukkede kastanje ikke eksplodere. Se opskrift forslag nederst i artiklen.
Følgende sorter af kastanjer er spiselige
- Belle Epine
- Marigoule
- Marrone di Susa
- Precose des Vans
- Rousse de Nay
Opskrift forslag på spiselige kastanjer
Læs også >> Guide: Kend din madolie
Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!
Denne artikel omhandler:
- Tyrkiske kastanjer
- Kastanjer fra Tyrkiet
- Spiselige kastanjer
- Sådan genkender du spiselige kastanjer
- Sådan tilbereder du spiselige kastanjer
- Forskellen på spiselige kastanjer og hestekastanjer
- Opskrifter på spiselige kastanjer