Tulipanen: Tyrkiets nationalblomst

Foråret i Alanya er utrolig smukt.

Og overalt kan man nyde Tyrkiets nationalblomst tulipanen.

På tyrkisk hedder tulipanen Lale. 

Tulipanen er den tredje mest populære blomst i verden efter rosen og krysantemummen.

Tulipanens tyrkiske historie

Omkring år 1000 begyndte Tyrkerne som de første nogensinde, at dyrke tulipaner som haveplanter. På det tidspunkt var et tulipanløg så kostbart at det kunne bruges som medgift, og der går historier om tulipanløg, der er solgt til samme pris som et hus. I dag er tulipanen Tyrkiets nationalblomst. De tulipaner som blev brugt, kom fra området omkring Sortehavet, Krim halvøen og området nord for Kaukasus.

Hollænderne hentede oprindelig deres berømte tulipaner i Tyrkiet. Det udløste en samlermani i England og Holland. Tulipanløg, der blev fragtet til Wien fra Istanbul i 1500-tallet var så efterspurgte, at man i 1634 i Holland kaldte fænomenet ”tulipanmani”.
Folk investerede i tulipanløg som man gør det i aktier i dag. Denne periode i Tyrkiets historie bliver kaldt ”Tulipan-perioden” og forbindes med nydelse og skønhed.

I dag er tulipanløget ikke længere så kostbart, og går man en tur i Alanya i foråret kan man se den smukke blomst alle steder, smukt plantet i flotte mønstre.

Tulipanen i hverdagens design.

Det tyrkiske te glas perfekte form er inspireret af tulipanen og tulipanen er at finde på meget tyrkisk kunst.

Blomsterne i vores galleri er taget i parken ved siden af Atatürk statuen

 

One thought on “Tulipanen: Tyrkiets nationalblomst

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.