Den spændende historie om tyrkiske köfte

Er köfte, meatballs, frikadeller og köttbullar det samme?

Er tyrkiske köfte en variant af de danske frikadeller, eller er de svenske köttbullar en variant af de tyrkiske köfte?

Og hvem lavede opskriften på en delle eller lille bold med hakket kød som hovedingrediens?

Læs også >> 11 ting du (måske) ikke vidste om tyrkisk kaffe

topalak, tyrkiske topalak, tyrkiske kødboller, tyrkisk mad, tyrkiske opskrifter, opskrifter på tyrkisk mad, opskrifter på tyrkisk suppe med kødboller, suppe med topalak, tyrkisk landsby supper, suppe fra tyrkiet,
Topalak, kendte som tyrkiske kødboller i suppe. Se opskriften her.
“Svenske köttbullar kommer fra Tyrkiet”

Vi skal en tur ned i historiebøgerne, men lad os starte i egen tidsregning, nemlig i 2018.

I april 2018 landede en bombe af en nyhed i de svenske nyheder. Nyheden kom fra den svenske regerings twitter konto Sweden.se. Nyheden blev lanceret som en øjenåbner, der skulle fortælle at de svenske köttbullar (som bl.a. IKEA er verdenskendt for at servere), faktisk bygger på en opskrift fra det osmanske rige, det område vi i dag kender som Tyrkiet.

Det var ingen andre end det svenske konge, Kong Karl den 12. der var i eksil i årene 1709 til 1714. Da han efter 5 års ophold vente hjem til det svenske rige, medbragte han sig opskriften på osmannernes ”köfte” (svenske köttbullar) og deres ligeså berømte ”lahana dolma” (svenske kåldolma).

Siden den dag i april 2018, har professor i måltidskundskab og etnolog fra Stokholms Universitet, Richard Tellström, sat spørgsmålstegn ved denne nyhed. Han fortæller at ordet ”Köttbullar” først er registreret i det svenske sporg i 1755 og altså længe efter at Kong Karl den 12. vendte hjem fra Tyrkiet. Samtidig har ordet frikadelle eksisteret i det svenske sprog siden 1664, hvilket indikere at det svenske køkken allerede indeholdt en form for bolle eller delle, men hakket kød som hovedingrediens. Han sår derfor tvivl om denne nyhed fra den svenske regering.

De svenske kåldolma sætter han derimod ikke spørgsmålstegn ved. Ordet ”dolma” er tyrkisk og betyder ”fyldt” direkte oversat. Kåldolma er derfor et sammensat ord af svensk (kål) og tyrkisk (dolma) og betyder frit oversat, fyldt kål, eller kålblade med fyld.

Svenske kødboller laves ofte runde som en bold, men tyrkisk köfte er flade og ovale, ligesom en burger bøf.
Hvem opfandt dem?

Svenskerne har ikke opfundet de svenske köttbullar. Svenskerne kendte allerede til frikadeller, inden frikadellerne blev til köttbullar.

Læs også >> Opskrift: Klassiske svenske kødboller (köttbullar)

Generelt har store dele af verden, en opfattelse af at frikadeller eller meatballs, enten er en mellemøstlig eller italiensk (romersk) opfindelse. På persisk hedder frikadellen for ”Kofta” og betyder ganske enkelt: Hakket kød. Bemærk hvor tæt ordet kofta og köfte ligger op ad hinanden.

Kofta var en af de retter der blev serveret på silkevejen mellem det eksotiske Asien og Europa. Silkevejen gik gennem både Persien (Iran) og det nuværende Tyrkiet. Alle herberg/opholdssteder på Silkevejen, havde deres egen udgave at retten, hvilken kan være en årsag til at retten har spredt sig til store dele af verden.

En anden opfattelse af hvor oprindelsen er at frikadellen eller kødbollen stammer fra, er at de er opfundet af romerne. Dette fordi der er romerske kilder der indikerer opskrifter på en form for kødboller med hakket kød som hovedingrediens. Romerriget var på sin storhedstid et rige der gik fra Nordafrika, store dele af Mellemøsten, Tyrkiet og det meste af Vesteuropa, inkl. England, Spanien og Portugal. Romerrigets udbredelse, kan altså også have skabt en udbredelse, på samme måde som silkevejen naturligt at gjort det.

I dag er frikadeller / köfte en fast del af mange køkkener verden over.

De danske frikadeller er bestemt en nationalret, men i hvert fald ikke fra Danmark. Det samme gælder de svenske köttbullar.

Frikadeller laves også i f.eks. Vietnam, hvor de hedder ”Xiu Mai” og de er bestemt heller ikke er en vietnamesisk opfindelse. Men uanset om bollen af hakket kød stammer fra Persien eller romerne, så er den en lille bolle af kød, der binder hele verden sammen.

Find opskriften på lækre tyrkiske Köfte her.

tyrkisk mad, opskrifter på tyrkisk mad, sådan laver du tyrkisk mad, alanya,
Cig Köfte er en populær kødfri / vegetarisk form for köfte. Før i tiden var der rå kød i, men sådan laves det sjældent i dag. I stedet laves den med bulgur og masser af krydderier.

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Denne artikel omhandler:
  • TYRKISKE OPSKRIFTER
  • OPSKRIFTER PÅ TYRKISK MAD
  • MAD FRA TYRKIET
  • TYRKISKE OPSKRIFTER BLOG
  • TYRKISK HISTORIE
  • TYRKISK KULTUR HISTORIE
  • KULTUR HISTORIE FRA TYRKIET
  • SVENSKE KØDBOLLER
  • TYRKISK KÖFTE

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.