NyhederTyrkisk mad og opskrifter

Döngel – Vinterens mispel frugt

Har du set den meget unikke Döngel frugt?

Man skal have haft mulighed for at besøge vinterens frugtmarkeder i Alanya, for at se Döngel frugten.

Döngel frugten er en art af japansk mispel, på tyrkisk kendt som Muşmula. Nogle kalder også Döngel for Töngel. Men modsat den orange Muşmula, som mange kender fra foråret, så er Döngel frugten en vinter frugt.

Læs også >> 5 gode råd til shopping på bazaren

Hvornår er Döngel modne?

Frugten er spiselig fra november, når den begynder at blive lidt blød og at dufte af portvin.

De fleste tyrkere plukker frugten efter de første frost og opbevare derefter frugten køligt. Dermed er det også sagt, at frugten ikke vokser i Alanya centrum, som ligger ud til Middelhavet og stort set aldrig får frostgrader.

Den vokser derimod i landsbyerne oppe i bjergene, hvor sne kan forekomme allerede i oktober måned. Den vokser også i områderne ved Marmara og Sortehavet.

Döngel, mispel, mispel frugt, döngel frugt, eksotiske frugter, eksotiske frugter fra Tyrkiet, Eksotiske frugter fra Alanya, Mispel fra Tyrkiet, tyrkiske mispel, tyrkiske Döngel

Hvordan kan man anvende Döngel?

Så snart frugterne er modne, skal de bruges inden for et par dage.

Frugterne kan anvendes f.eks. til syltetøj, gele eller som te.

Döngels smag minder om en blanding mellem dadler og bagt æbler. De siges at kunne spises rå, efter at de har fået frost, men smagen er meget besk og snerpende, så det er de færreste der ikke tilbereder dem.

Fakta om Mispel frugten

Mispel frugterne er en del af æblefamilien. Den er rig på gavnlige mineraler såsom kalium, jern, calcium, folsyre og magnesium

Döngel frugten har en mindre kønt udseende, som mest af alt ligner stenhårde, brune tjørnebær i overstørrelse.

Den er i Tyrkiet kendt for at hjælpe mod sygedomme som nyresten, diarré og tyndtarmsbetændelse. Tyrkerne mener også at Döngel hjælper med at modvirke spontan abort og har en positiv effekt på blodcirkulationen og centralnervesystemet.

Hvis man oversætter det tyrkiske navn ”Döngel” fra Tyrkisk til Dansk, så betyder navnet noget ala ”kom tilbage” eller ”gå og kom tilbage”.  På dansk kalender vi dem mispel og på latin Mespilus germanica.

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Denne artikel omhandler:

  • Markeder i Alanya
  • Frugter fra Alanya
  • På sæson i Alanya
  • Frugter fra Tyrkiet
  • Döngel frugt
  • Fakta om Mispel
  • Sorter af mispel

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.