BørnefamilierGratis seværdighederSeværdigheder

Iotape ruinerne ved Gazipaşa

Turen imellem Alanya og Gazipaşa lufthavn tager flere turister hver dag igennem Alanyas højsæson.

Men efter den nye vej imellem de 2 byer kom, går turisterne glip af smukke ruiner af Iotape tæt ved Gazipaşa by.

Iotape er resterne af den antikke by, der på tyrkisk hedder Aytap Kalesi, ligger 33 km fra Alanya på begge sider af den gamle hovedvejen imellem Alanya og Gazipaşa.

Området er klipperigt og ret kuperet, men ellers er der frodigt på begge sider, hvor der blandt andet dyrkes bananer på bjerg terrasserne. Imellem ruinerne er det der en hyggelige lille strand, som de lokale kalder Halil og ved siden af er den en lille grotte man kan svømme ind i.

Historien om Iotape

Iotape er grundlagt af kong Antiochos IV (38-72 e.Kr.), der herskede over Kilikien på romernes nåde. Han opkaldte byen efter enten hans datter eller hans kone dronningen. Historikerne er ikke enige.

Nogenlunde samtidigt med Iotape blev bygget, anlagde Antiochos IV bygger af Antiochia ad Cragum som ligger lidt længere mod øst.

Iotape, ruiner gazipasa, oplevelser gazipasa, Aytap Alanya, Vlog om alanya, Alanya travelvideo, rejsevideo om Alanya,
Iotape, ruiner gazipasa, oplevelser gazipasa, Aytap Alanya, Vlog om alanya, Alanya travelvideo, rejsevideo om Alanya,

Stedet har også været bosat i den hellenistiske tid, som er perioden med den græskinspirerede kultur, der opstod i de lande, Alexander den Store erobrede fra 333 f.Kr. og indtil romernes erobring i det 1. årh. f.Kr. Bosættelsen er dokumenteret efter fund af potteskår og bygningsrester, hvor mørtel ikke har været anvendt.

Iotape har også været tilholdssted piraternes tilholdssteder indtil 67 f.Kr., og sandsynligvis har deres borg ligget på forbjerget på den vestlige side af bugten.

Byen voksede sig støtter i romertiden og eksisterede også i den byzantinske tid, hvor den formentlig blev forladt omkring 650 e.Kr. på grund af arabiske piratangreb.

I det 9.-10. årh. blev byen igen beboet og i den periode blev der præget mønter i byen. På forsiden af mønterne var en buste af kejseren og på bagsiden en tegning af Apollo, Tyche eller Perseus. Det vides også, at der i byen var et tempel for Poseidon ( Den græske mytologis gud for havet og jordskælvet) og et for kejser Trajan.

Ruinerne befinder sig omkring bugten, i dalen og på bjergskråningerne nord for den gamle hovedvej, hvor der er fundet beboelse og gamle spor efter gader.

Iotape, ruiner gazipasa, oplevelser gazipasa, Aytap Alanya, Vlog om alanya, Alanya travelvideo, rejsevideo om Alanya,

Nutidens Iotape

I dag bliver ruinerne af Iotape et populært picnic sted for tyrkerne, og man skal stå tidligt op om søndagen, hvis man vil have en god plads i ruinerne.

Efter der er spist frokost er det populært at springe i det kølige vand, på Iotapes hyggelige lille strand.

Kilde : Alanya og omegn af Allan Huglsted.

Lukket for kommentarer.

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.