NyhederTyrkisk mad og opskrifter

Kaki – Vinterens eksotiske frugt

I øjeblikket har mange turister i Alanya bemærket vinterens eksotiske frugter.

En af de eksotiske frugter er en Kaki, også kendt som sharonfrugten – beskrevet af mange som en “orange tomat”. 

Kaki smager dog på ingen måde som en tomat, tværtimod er frugten sød og perfekt til f.eks desserter eller som pynt på kager. Kaki sæsonen er kort og frugten kan kun fås i vinterperioden, som starter omkring oktober, afhængig af vejret.

Kaki frugten er mere end 500 år gammel og stammer oprindeligt fra Sydøstasien, formentlig Japan eller Kina. I dag dyrkes frugten i hele Middelhavsområdet og der findes mange forskellige sorter.

I 1855 kom kaki frugten til Californien, hvor den hurtigt blev populær og i ca. 1870’erne kom den til Sydeuropa og derfra til Danmark som en af de mere eksotiske frugter.

sharonfrugt alanya, eksotiske frugter alanya, alanya eksotiske frugter, tyrkiet eksotiske frugter, kaki alanya, tyrkiet kaki frugt, tyrkiet sharonfrugt, alanyas bazar, frugt fra tyrkiet, alanya om vinteren

Er det en Kaki eller en sharonfrugt?

Den forædlede udgave af kakifrugten kaldes sharonfrugt og er udviklet i Israel, men for ikke-kendere kan det være svært at opdage forskellen.

Kaki indeholder frø; sharon er kerneløs. Sharon er mere fast i kødet og kan spises uanset om den er hård eller blød. Den ”gammeldags” kaki kan først spises, når den er næsten overmoden. Begge typer kan indeholde et bittert stof, der kaldes tannin (garvesyre); men ved sharonfrugt er stoffet fjernet inden frugten eksporteres. Man kan evt. selv forsøge at fjerne stoffet ved at lægge frugten i vand i 24 timer.

Er du i tvivl om, hvorvidt du står med en kaki eller en sharon (i forretningerne bruges navnene ofte i flæng) , så tjek oprindelseslandet. Stammer frugten fra Israel er det en sharon. Stammer frugten andetsteds fra kan det være begge dele; men ofte kaki. Ofte er sharonfrugten at foretrække på grund af dens egenskaber fremelsket gennem forædling og det, at den med sikkerhed ikke er bitter.

I dag findes flere end 1000 forædlede sorter af kaki frugten rundt omkring i verden.

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Denne artikel omhandler:

  • Kaki eller sharonfrugt
  • Forskellen på sharonfrugt og kaki
  • Eksotiske frugter fra Alanya
  • Alanyas eksotiske frugter
  • Eksotiske frugter fra Tyrkiet
  • Tyrkiets eksotiske frugter
  • Frugter du kan smage i Tyrkiet

Se næringsindholde på Råvareguiden.

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.