AugustFestivallerGratis seværdighederKulturNyt fra Alanya

10 interessante fakta om tyrkisk oliebrydning

Siden 2004 har Alanya kommune arrangeret en årlig oliebrydnings festival.

Festivalen er forbundet med både koncerter og årgamle traditioner.

De forholdsvis få år, som Alanya har haft en oliebrydnings festival er ingenting sammenlignet med de mange århundreder traditionen med oliebrydning har eksisteret i Tyrkiet.

I byen Elmali har de eksempelvis afholdt Oliebrydnings festival i 672 år og i Istanbul i mere end 600 år. 

Hvert år i juli eller august bliver Alanyas Oliebrydnings festivalen afholdt, med undtagelse af 2020 og og 2021, hvor festivalen var aflyst p.g.a pandemien. På tyrkisk hedder festivalen Geleneksel Gökbel Yağlı Pehlivan Güreşleri. Læs mere om festivalen her.

Oliebrydning er en sjov og anderledes sport, som tyrkerne dyrker på højt plan. Hvis du planlægger at deltage som tilskuer til årets festival, eller hvis du gerne vil vide om denne unikke sportsgren, så kommer her 10 interessante fakta om tyrkisk oliebrydning.

oliebrydning alanya, Gökbel, oliefightning, festival alanya, alanya oliebrydning, festivaller i alanya, tyrkiets nationalsport

1. En tradition, der er mange århundreder gammel

Traditionen med oliebrydning har været en fast del af den tyrkiske kultur i flere århundrede, og i Istanbul har man blandt andet afholdt oliebrydnings festival siden 1346. Traditionen med oliebrydning i Tyrkiet går helt tilbage til det osmanniske rige, og med stor sandsynlighed endnu længere tilbage.

2. Ikke kun en kampsport

Oliebrydning er en traditionel del af kulturen og i mange år er det blevet udført under bryllupsceremonier, sejres feste og for at fejre ankomsten af foråret.

3. En venskabelig sport

Oliebrydning en venskabelig gentleman sport, og har modstanderen f.eks fået græs i øjet, stopper man et øjeblik, så han kan tage det ud, og kampen igen kan fortsætte på lige vilkår.

Læs også >> Guide: 10 ting du skal vide om ramadanen

olie brydning alanya, Gökbel, oliefightning, festival alanya, alanya olie brydning

4. Smøre sig i olivenolie

Før kampen smører oliebryderne sig ind i olivenolie, og deraf kommer navnet oliebrydning. De smøre sig ind i olivenolie, dels for at kunne modstå den stærke sol og dels for at gøre kampen mere spændende og udfordrende.

5. Det tyrkiske navn for oliebrydning

Oliebrydning hedder på tyrkisk Yağlı Pehlivan Güreşleri. Bryderen bliver kaldt Pehlivan.

rejser med sunweb, sunweb, sunweb alanya, sunweb tyrkiet, tyrkiet sunweb, alanya sunweb, alt om alanya, alanya dk, eurodan alanya, alanya eurodan

6. Tunge bukser

Bryderen er iklædt stramme læderbukser, som kaldes kispet og bukserne vejer omkring 13 kgBukserne skal sidde så stramt som muligt, så modstanderen ikke kan gribe fat i dem under kampen.

7. En sport for livet

De yngste brydere er omkring 12 år. Oliebrydning er en sportsgren man træner sin krop til fra en helt ung alder og tager meget seriøst.

oliebrydning, fakta om oliebrydning, oliebrydning fakta, regler i oliebrydning, tyrkiet, tyrkiets nationalsport, nationalsport i Tyrkiet

8. Lokale helte

Man opfatter bryderne som helte og ”ordentlige” mennesker. Der er stor ære i at være oliebryder og de bliver æret i deres lokalsamfund som helte.

9. Tre måder at vinde på

Der er tre måder hvorpå man kan vinde kampen; 1. Løfte sin modstander op i navlehøjde og bære ham tre skridt 2. Vende modstanderen på hovedet ved at løfte ham op ved fødderne. 3. Tvinge hans ryg mod jorden.

10. Uforudsigelige kampe

En kamp kan være overstået være overstået på få minutter, men de kan også strække sig over 30-40 minutter.

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Denne artikel omhandler:

  • Tyrkisk oliebrydning i Alanya
  • Festivaler i Alanya
  • Alanya festival
  • Historien om tyrkisk oliebrydning
  • tyrkisk oliebrydning
  • Fakta om tyrkisk oliebrydning
  • Sportsgrene fra Tyrkiet

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.