KulturNyt fra AlanyaRestaurantanmeldelserTyrkisk historieTyrkisk mad og opskrifter

Oplev Alanyas levende Meyhane restauranter

I Alanya kan man finde en bred vifte af restauranter.

Alt fra små frokost steder som serveres dage hjemme lavetretter til moderne restauranter, som laver nyfortolkninger af de klassiske tyrkiske retter.

Men hvis man virkelig skal under huden på den tyrkiske madkultur og spise som de (voksne) lokale gør, så skal man besøge en meyhane restaurant.

Meyhane er stedet, hvor tyrkere går hen for at få Rakı, øl eller vin mens de spiser mezze retter og frisk grillet fisk eller saftige ”köfte” (tyrkiske kødboller).

Udover maden, er meyhane også stedet, hvor folk mødes for at snakke og fortælle røverhistorier hele natten lang. 

Stort udvalg af mezze retter

Mezze er små tyrkiske appetitvækkere, som kan sammenlignes med spansk tapas, men modsat spansk tapas serveres der ikke svinekød, da Tyrkiet er et muslimsk land.

Der findes mange hundred mezze retter, f.eks hos Origin, som er en ny fortolkning af en klassisk meyhane, har de opskrifter på 200 forskellige mezzer retter, og har altid 50 af dem frisklavet til deres gæster, som så løbende bliver skiftet ud.

Du vil ofte finde mezze retter som auberginesalat, oliven, cacik (tyrkisk tzatziki), ezme (tomat tyrkisk tomat), haydari (tyrkisk yoghurt dip), hummus (som ofte fås både varmt og koldt), blåmuslinger, rejer stegt i smør, hestebønne puré, forskellige slags ost og meget mere. Alt sammen serveres med friskbagt brød.

Nogle steder kommer der kolde mezze retter først og derefter de varme, andre steder kommer de samtidig.

Det er almindeligt at bestille mellem 5-10 mezze retter samt en salat også spise dem over ca. 1 times tid, hvorefter hovedretten bliver serveret.

Fisk, kød eller kylling til hovedret

Man kan vælge kun at spise mezze retter, men det mest almindelige er også at bestille en hovedret.

Traditionelt set er meyhane stedet man kom for at spise friskfanget grillet fisk, men der serveres også forskellige kødretter, som f.eks köfte og steak eller kyllinge retter. De bliver som regel serveres sammen med grøntsager som tomater, rucola og løg.

Ikke alle meyhane steder har et menukort, men langt de fleste har. De som ikke har, her det ikke fordi de kun serveres dagens fangst, som så vil være synlige i et display, hvorfra man kan vælge, hvilket fisk, rejer eller blæksprutte man gerne vil have serveret.

Origin restaurant, resturant Origin, fiskerestauranter i Alanya, Mezze restauranter i Alanya, Alanya fiskerestaurant, bedste restauranter i Alanya, Day one restaurant, Day one resort, Alanya restauranter

Den moderne og den klassiske meyhane

I dag kan man teknisk set sige der er 2 slags meyhaner. Der er ”Yeni nesil meyhane” som er de moderne meyhanes, hvor der bliver spillet popmusik fra 80érne og 90érne og måske kommer en mavedanser forbi og optræder i løbet af aftenen. Der er også den traditionelle, klassiske meyhane hvor man mødes og hører livemusik.

De 2 kategorier flyder dog ofte sammen og det er ikke ualmindeligt at finde et sted som både har livemusik og mavedans, eller som kun spiller musik over højtalerne uden nogle form for underholdning.

Der er mange moderne fortolkninger af Meyhaner i Alanya, eksempler på det er Origin, som vi nævnte tidligere, Kurşunlu på bjerget bag Alanya samt Kaleiçi Meyhanesi, Bumba og Pasha Gurme som alle ligger langs Alanyas havn.

Hvad er Rakı?

Den tidligste omtale af rakı stammer fra den 2. osmanniske sultan, Orhan Bey, fra 1326, hvor han gav vin og rakı som gaver til dem, der havde hjulpet ham med at erobre det, der i dag er den vestlige provins Bursa.

Ordet “rakı” siges at stamme fra det arabiske ord “arak,” som betyder destilleret, med variationer, herunder araka, araki og ariki. Andre teorier lyder på, at rakı blev lavet af “razaki” druer, hvilket sandsynligvis er en fejlagtig teori, da rakı kan laves af enhver slags druer.

I Grækenland delte rakı det samme navn, men oprindelsen af Ouzo har været årsag til stigende diskussion i de senere år.

Da drikken blev eksporteret fra Grækenland i det 19. århundrede til andre lande, blev den stemplet med sin destination, f.eks. “uso Massalia,” hvilket betyder “til brug i Marseille.” Arbejdere på havnene siger derfor at have begyndt at kalde drikken “uso,” et navn som til sidst hæftede sig og til sidst vendte tilbage til Grækenland.

Rakı er ifølge mange tyrkerne Tyrkiets nationaldrik, selvom politikerne i mange år har kæmpet for, at en alkoholisk drik ikke skulle være kendt som nationaldrikken.

Normalt er Rakı lavet på druer men der findes også varianter produceret af andre frugter, f.eks. figner. Der findes mange hunred forskellige slags Rakı, i alle prislejer.

Det er normalt at blande Rakı op med vand, og når de blandes, skifter drikken fra gennemsigtig til hvid – derfor kaldes Rakı med vand også for løvemælk.

Alanya, gamle billeder af Alanya, havnen i Alanya,

Den tyrkiske meyhanes historie

Meyhanes kan spores tilbage til den byzantinske æra og har gennemgået en langsom udvikling.

Ordet opstod om drikkesteder under det osmanniske rige, ordet stammer fra det persiske mey, der betyder ‘vin’, og khāneh, der betyder ‘hus’ – så altså vinhus.

Disse steder blev beskrevet som små, mørke rum, ofte under jorden, med få eller ingen vinduer, træstole og lave borde, samt tønder fyldt med vin langs væggene.

Under det osmanniske styre blev meyhaner ejet af ikke-muslimer, som generelt havde tilladelse til at producere og sælge deres egen vin udenfor de muslimske distrikter.

Rakı blev en del af meyhane-verdenen i det 16. århundrede, men var ikke så udbredt at drikke som vin indtil det 19. århundrede.

I dag er meyhaner blevet mere end bare drikkesteder. De er steder, hvor folk samles omkring borde fyldt med mezze retter og nyder ikke kun mad og drikke, men også samtale og fællesskab. Det er her hvor samtalen er i centrum og hvor hjerter åbnes, mens rakı’en flyder. Mange tyrkere siger at meyhane er et godt sted at løse livets problemer.

Sol.sunweb.dk - generelt banner

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Denne artikel handler om:

  • Restauranter i Alanya
  • Origin restaurant
  • Bedste fiskerestauranter i Alanya
  • Bedste restauranter i Alanya
  • Meyhane restauranter i Alanya
  • Fiske spisesteder i Alanya
  • Mezze retter
  • Rakiens historie
  • Tyrkisk historie

PIN IT!

Alanya restaurant, mezze restaurant, Meyhane restaurant, fiske restauranter i Alanya, tyrkisk kultur, hvor spiser tyrkerne, Raki, Tyrkisk alkohol, løvemælk, løve mælk, hvid alkohol, tyrkisk raki, Yeni Raki, Tyrkiske drikkevare,