Helligdage og mærkedageMajNyt fra Alanya

19 maj: Atatürks mindedag, ungdoms og sportsdag

Den 19 maj er det Atatürks mindedag, ungdoms og sportsdag i Tyrkiet.

Dagen er en officiel fridag og derfor har mange kontorer og alle offentlige steder lukket d. 19 maj.

Mustafa Kemal Atatürk ankom D. 19 maj 1919, til den tyrkiske by Samsun for at startede den tyrkiske uafhængighedskrig og begyndelsen for den nationale befrielsesbevægelse.

Det siges også at Atatürk fødselsdag er ukendt, men at han i en offentlig tale har kaldt d. 19 maj for hans fødselsdag pga nationens kampe på denne dag. At han “gjorde” denne dag til hans fødselsdag, har haft stor betydning for tyrkerne.

Læs også >> Da Atatürk besøgte Alanya og byen fik sit nye navn

atatürk, alanya historie, historie fra alanya, guide til alanya, oplevelser i Alanya

Dagen fik sit nuværende navn, ”Atatürk´s mindedag, ungdoms- og sportsdagen”, i 1981, hvor der også blev fejret 100-året for Atatürks fødsel.

19 maj: Ungdommen og sport

Dagen er også dedikeret til ungdommen og sport. Dagen bliver brugt til at fejre ungdommen og sportslige begivenheder. Dagen må dog ikke forveksles med børnenes dag i Tyrkiet, som er den 23. april.

Det tradition at unge tyrkiske atleter bærer det tyrkiske flag fra en havn i Sortehavet til landets hovedstad Ankara, for at fejre Tyrkiets uafhængighedskrig (1919-1923). Dette flag-maraton tager normalt ca. 10 dage og den tyrkiske præsident accepterer flaget ved en ceremoni den 19. maj.

Normalt bliver dagen fejret i hele Tyrkiet med forskellige sportsbegivenheder. Mange fejrer denne dag ved at se atleter optræde på deres lokale stadioner eller ved at deltage i sportsbegivenheder, der er åbne for offentligheden, såsom halvmaraton. Universitetsstuderende forbereder normalt specielle programmer til deres lærere og forældre på denne dag.

Mange tyrker holder også den 19. maj som Atatürks fødselsdag. Selvom den nøjagtige dato for hans fødsel ikke er kendt, plejede Atatürk at sige, at han blev født den 19. maj (med henvisning til hans politiske karriere). Mange mennesker lægger kranse til Atatürks monumenter og hænger tyrkiske flag uden for deres vinduer.

På tyrkisk hedder Atatürks mindedag, ungdoms og sportsdag Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı.

Læs også: Helligdage i Tyrkiet

Læs også >> Så billig er en skiferie i Tyrkiet!

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Denne artikel omhandler:

  • Atatürks mindedag, ungdoms og sportsdag
  • 19. maj i Tyrkiet
  • Tyrkiske helligdage
  • Atatürk
  • Helligdage i Tyrkiet

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.