9 ting, du måske ikke vidste om borgen i Alanya.
Når man besøger Alanya er det uundgåeligt ikke at se byens halvø og den store borg.
Borgen har formet Alanya gennem århundreder og er et sted, alle bør besøge.
Vi elsker historie og borgen i Alanya er en af byens mest historiske steder. Utallige slag er blevet kæmpet og utallige kærlighedshistorier er blevet fortalt.
Læs også >> Besøg Alanyas Borg – et unik varemærke
Historierne om borgen er mange og i denne artikel kan du læse om 9 ting, du måske ikke vidste om borgen i Alanya.
1. Turen op til borgen
Klippen som Alanya´s borg ligger på er 250 meter høj. Man kan sagtens gå hele vejen herop, men det tager ca. en time. Alternativt kan man tage svævebane eller bus nr. 4.
2. Muren fulde længde
Muren omkring borgen er 6,5 km lang og der er 140 vagttårne på muren.
3. De tre ringmure
Rundt om borgen kan man se de tre ringmure. Bag den inderste ringmur boede de rige og velhavende. Det var også her Alaadin Keykubat havde sit palads. I den midterste ringmur boede middelklassen, som bestod af håndværkere, som f.eks smede, skomager eller købmænd. Bag den yderste ringmur boede de fattigste i samfundet. Soldaterne som forsvarede byen boede også i den yderste ringmur.
4. Pinjetræerne
Borgen er fyldt med pinjetræer. De er et kendetegn for Tyrkiet og er ofte brugt i møbelindustrien.
Men de er også meget brandfarlige, da de smider deres nåle, når de tørre ud, og så skal der næsten ingen ting til at de antænder. Tørre pinjetræer har medvirket til mange af Tyrkiets skovbrande.
5. Piratterne
Man mener at pirater brugte borgen og grotten under borgen til at gemme det tyvegods, de havde stjålet på deres plyndringstogter på Middelhavet.
Der siges at have været en tunnel fra grotten til borgen. Der er stadig en tunnel inde i grotte men den er styrtet sammen, så man kan ikke med sikkerhed vide om den har gået helt op til borgen.
6. Silke blev solgt
Inde på borgen var der en bazar, som hovedsageligt solgte silke. Alanya området er kendt for deres produktion af silke. I foråret kan man blandt andet se silke produktionen i Sapadere landsbyen, tæt på Sapadere vandfaldet.
7. Når fangehullet blev fyldt
Når fangehullet på borgen var fyldt, holdte man gladiator kampe. Vinderne af kampen havde mulighed for få sin frihed, men det var et (umuligt twist).
Fra en udvalgt sted på borgen fik vinderen af gladiator kampen mulighed for at vinde sin frihed, hvis han kunne kaste en sten i vandet. Selvom det ser nemt ud, så er det teknisk set umuligt, efter mange år i fangehullet. Når stenen ikke ramte vandet blev fangen i stedet skubbet fra platformen og døde ved faldet.
8. Alaadin Keykubat´s hær af geder
Alaadin Keykubat kæmpede i 4 år for at overtage borgen men tabte slag på slag. Til sidst fik han den geniale idé at samle 10.000 geder og binde to fakler med ild i til deres hoveder.
Historien går på, at han efter mørkets frembrud slap geder fri omkring borgen. Da soldaterne troede, de var ved at blive angrebet af 20.000 soldater overgav de sig hurtigt og Alaadin Keykubat fik sin borg.
Der lever stadig vilde geder på borgen, som siges at være efterkommere af de geder, der vandt salget for Alaadin Keykubat.
9. De lavede mønter
En teori går på, at der her har været seldsjukkisk møntslagning sted ude på Cilvarda Burnu (spidsen af borgen). Kirken minder om Arap Evliyası i Mellemborgen, og såvel klosteret som kirken er da også dateret til det 11. århundrede.
Læs mere om Cilvarda Burnu – Alanya borgens “næse”
Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!
Denne artikel omhandler:
- Borgen i Alanya
- Alanya borg
- Seværdigheder i Alanya
- Historie om Alanya
- Tyrkisk historie