Cilvarda Burnu – Alanya borgens “næse”

Del på:

En tur op på Alanyas borg er et absolut must, når man er på ferie i Alanya.

Alanyas borg har en fantastisk historie, som går helt tilbage til  år 67 f.Kr, hvor borgen var hovedkvarter for pirater.

Næsten ligemeget hvorfra man beundre borgen, kan man ikke undgå at se Cilvarda Burnu – borgens “næse”.

Cilvarda Burnu er en 400 m lange klippeforbjerg, der ligger sydvest for Den indre Borg.

Har man gode vandresko, og erfaring med at vandre på klipper, skrænter og ujævne overflader, kan spidsen af forbjerget kan nås ad en sti, der begynder tæt ved det sydligste tårn. Der er hugget trin i klippen, men da de er ret forvitrede, er det meget vanskeligt og meget svært at komme ud til ruinerne. Den største ruin ligger yderst på en lille befæstet klippetop og har tidligere været et kloster. Øst for klosteret ligger en lille kirke eller kapel med kuppel og ved siden af det ligger en stor cisterne – der sikkert har været uundværligt på dette isolerede sted.

En teori går på, at der her har været seldsjukkisk møntslagningssted ude på Cilvarda Burnu. Kirken minder om Arap Evliyası i Mellemborgen, og såvel klosteret som kirken er da også dateret til det 11. århundrede.

Sagn om Borgen

Seldsjukkerne byggede det mægtige bygningsværk på klippen i Alanya, til at forsvare sig mod udefrakommende fjender. Et sagn fortæller historien om hvordan Borgen blev forsøgt erobret af Seldsjukkerne: Det var en svær position at indtage, idét beliggenheden højt over havet, gjorde det nærmest umuligt at nærme sig uden at blive opdaget. Historien går på at Seldsjukkerne kom sejlende om natten, medbringende tusindvis af geder. Gederne blev udstyret med lygter og blev sat i land, så de kunne bestige forbjerget. De byzantinske forsvarer af stedet forstod at tusindvis af krigere var gået i land og besteg forbjerget med forbavsende hastighed og overgav sig inden det gik op for dem at de var blevet snydt.

Et andet sagn fra Borgen handler om fangerne i seldsjukkernes fangehuller. Historien handler om at fanger blev tilbudt en handel til stor morskab for fangevogterne. Fangerne blev tilbudt at kaste en sten ud fra en af udkigsposterne. Hvis stenen ramte vandet ville de få deres frihed tilbage med det samme. Hvis stenen derimod ramte forbjerget under, ville de miste livet ved at blevet skubbet ud over kanten. Det var og er stadig ikke muligt, at kaste en sten fra udkigsposten og ramme vandet. Prøv det næste gang du besøger borgen.
Kilde: Alanya og omegn – Allan Huglsted

Facebook

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.