Appelsiner fra Tyrkiet – Fra træet til forbrugeren
Appelsinen er en af Tyrkiets helt store varemærker.
Produktion af appelsiner er et æld gammelt erhverv i Tyrkiet.
Appelsinhøsten i Alanya foregår én gang om året. Appelsinerne plukkes før oktober, og helst før den første frost kommer.
Washington appelsiner er de mest almindelig i Tyrkiet. Washington er særlig populære fordi de er meget saftige og er stort set uden sten indeni. Et appelsintræ af sorten Washington bliver mellem 4,5 og 6 meter højt og de unge appelsintræer giver en høst på mellem 150 og 200 kg appelsiner, men de gamle appelsintræer kan give mellem 300 og 500 kg appelsiner.
Alle appelsiner bliver plukket i hånden eller med saks. Appelsinerne bliver efter plukning delt ind i 4 forskellige kategorier alt efter deres størrelse. 1 er kategorien for de mindste mens 4 er kategorien for de største. Kategori 4 appelsiner kaldes også for luksus.
Efter appelsinerne er plukket bliver de vasket, lagt i kasser efter størrelse og sendt ud. Prisen for appelsiner er børsnoteret og det daglige regnskab for et kg appelsiner lyder således: 20 øre for plukning , 10 øre i løn, 10 øre for rensning og 10 øre for kassen. Det giver en total pris på 50 øre pr. kg i produktions pris.
Appelsinerne gror gerne våde steder og oftest tæt på bjergene. Appelsinerne skal plukkes før frosten kommer. Går der frost i appelsinerne bliver skrallen grim og ligner det vi kalder ”appelsinhud”.
Appelsiner der er gået frost i, faldet på jorden eller sidder nederst på træet bliver sendt til juicefabrikkerne. Ca. 10% af appelsinerne bliver til juice. I Alanya kan du købe appelsiner på bazaren (se bazar dage i Alanya her) eller hos den lokale grønthandler, på tyrkisk hedder grønthandleren manav.