Fakta om artiskokker og dens historie
Artiskokken har været kendt i Middelhavsområdet og Nordafrika i mere end 2000 år.
I 1500-tallet blev artiskokken introduceret til Holland, Frankrig og England og derfra videre til USA i 1800-tallet.
Artiskokken er en plante, hvor den lukkede blomsterstand høstes lige før blomstring. Det er de nederste dele af bladene og bunden, der spises. Artiskokker er også kendt som kongetidsler.
Myten om artiskokkens eksistens
Ifølge en græske myte skylder artiskokken sin eksistens til Zeus, der på besøg hos sin bror guden Poseidon, spottet en smuk pige, Cynara, badede på stranden. Han blev straks forelsket i hende, forførte hende, lavede hende til en gudinde og tog hende med ham tilbage til Mount Olympus. Cynara, dog ensom og savnede sin mor, sneg sig ud for at besøge sin familie. Denne handling gjorde Zeus så rasende, at han i et raseri anfald, kastede Cynara fra Olympus og omdannede hende til en artiskok. Det moderne videnskabelige navn for artiskok (cynara cardunculus) stammer fra denne uheldige pige.
Det gamle rom spiste artiskokker
Artiskok er nævnt som en haveplante i det 8. århundrede f.Kr. af Homer og Hesiod. I det gamle Rom spiste man bladene og stilkene i supper og salater, og først senere begyndte man at spise selve hovedet.
En spise kun for mænd
I 1600-tallet var artiskokker kun forbeholdt mænd at spise.
Det var ikke tilladt for kvinder at spise artiskokker, fordi den blev betragtet som et elskovsmiddel og man mente at den forøgede deres seksuelle magt.
Artiskokkers næringsindhold
Artiskokker er meget sunde, da de er rige på flavonoider, der sænker blodets indhold af skadeligt LDL-kolesterol.
De indeholder også meget af stoffet cynarin, der fremmer produktionen af nedbrydende galdesten og fiberen inulin, der fremmer fordøjelsen, som næring for sunde bakterier.
Når du skal bruge artiskokker, skal du gå efter den friske udgave. Artiskokker på glas giver færre sunde stoffer, da en del tabes ved konserveringen.
Artiskokker næringsindhold:
- Energi pr. 100 gr.: 51 kcal.
- Protein: 3,5 gr.
- Fedt: 0,5 gr.
- Kulhydrat: 4,7 gr.
Sådan til bereder du artiskokker
Artiskokken kan tilberedes på mange måder, men en klassiker er kogte artiskokker med smør og salt eller lave en god urtecreme.
Når artiskokken er kogt serveres den hel og stående på en tallerken. Man spiser den ved at brække et blad af og bide i den tykke ende af bladet, hvor kødet sidder. Når alle bladene er væk, er hjertet tilbage. Pil de små hår af hjertet, dryp evt. med citron, olivenolie og salt, og nyd så det bedste af det bedste. Artiskokken er skøn i sig selv, som forret, på tapas bordet eller som tilbehør til både fisk og kød.
Opskrifter på artiskokker:
- Artiskokker i fad – Zeytinagli Enginar
- Artiskokker med parmaskinke og indkogt balsamico
- Artiskok med karsecreme
Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!
Denne artikel omhandler:
- Artiskokker i Alanya
- Grøntsager i Alanya
- På sæson i Alanya
- Artiskokkens historie
- Grøntsager fra Tyrkiet
- Fakta om artiskokker
Kilde: www.aarstiderne.com, www.raavareguiden.dk, www.nationalgeographic.com, pulze.dk