29 oktober: Republikkens dag i Tyrkiet 2021

Den 29. oktober fejres Republikkens dag i Tyrkiet for 98. gang.

Tyrkiets grundlægger Mustafa Kemal Atatürk kaldte denne helligdag for Tyrkiets vigtigste helligdag.

I forbindelse med Republikkens dag holder de tyrkiske skoler og offentlige kontorer lukket. På Republikkens dag D. 29 oktober holder flere private og små virksomheder også lukket hele dagen.

I år er D. 29/10 en fredag. Nogle virksomheder holder også lukket fra om eftermiddagen D. 28 oktober, som i år falder på en torsdag. Det betyder en forlænget weekend for mange tyrkere i 2021.

Vil du have en komplet oversigt over de tyrkiske helligdage, så se dem alle sammen her.

Tyrkiets flag, tyrkisk flag, flaget i tyrkiet, rød og hvide flag, historien om det tyrkiske falg, fakta om tyrkiet, fakta om alanya, turkey flag, flag tyrkiet, flaget i tyrkiet

Historisk baggrund for Tyrkiets republikkens dag

29. oktober – Republikkens dag hedder på tyrkisk Cumhuriyet Bayramı.

Republikken Dag fejres hver år den 29. oktober og dagen markerer oprettelsen af Den Tyrkiske Republik i 1923. Efter Tyrkiets sejr i Uafhængighedskrigen (1919-1923) proklamerede det tyrkiske parlament den nye tyrkiske stat som republik.

En ny forfatning, som parlamentet vedtog den 29. oktober 1923, erstattede det osmanniske rigs forfatning. Lederen i den tyrkiske uafhængighedskrig, Mustafa Kemal Atatürk, blev også landets første præsident denne dag.

Læs også >> Historien om Tyrkiets flag og dets symboler

Alanya.dks Tea Tougaard ved Atatürks mausoleum i Tyrkiets hovedstad, Ankara.

D. 29 oktober lægger mange tyrkere kranse på Atatürks monumenter rundt i landet eller besøger Atatürks mausoleum i Tyrkiets hovedstad, Ankara.

På dagen deltager mange tyrker i forestillinger og i traditionelle optog med flag og musik (det meste er dog aflyst i 2020 og 2021 pga. corona).

D. 29 oktober afsluttes normalt i flere byer med et stort fyrværkeri show, som begynder efter mørkets frembrud i Tyrkiet.

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Denne artikel omhandler:

  • Tyrkiske helligdage
  • Mustafa Kemal Atatürk
  • Republikkens dag
  • Cumhuriyet Bayramı
  • Republikkens dag i Tyrkiet
  • Tyrkisk helligdag Republikkens dag
  • 29 oktober i Tyrkiet
  • Helligdage i Tyrkiet

Læs også >> D. 30 august: Sejrens dag (Zafer Bayramı)

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.