KulturNyhederTyrkisk historie

Historie: 5 historiske tyrkiske personligheder

Tyrkiet har nogle historiske personligheder, som har formet både tyrkisk og international historie.

I denne artikel har vi fokus på 5 historiske personligheder, som alle har tyrkisk baggrund.

ataturk, atatürk, tyrkiets leder, Tyrkiets nationalhelt, lærernes dag, tyrkiske helligedage, specielle dage i Tyrkiet, nyheder om Tyrkiet

Mustafa Kemal Atatürk

Mustafa Kemal Atatürk grundlagde den Tyrkiske Republik og han er landets første Præsident i Tyrkiet.

Atatürk er Tyrkiets fader og har stor indflydelse på Tyrkiets moderne samfund. Derudover er Atatürk er et af de mest berømte mennesker i Tyrkiet, og alle tyrkere kender hans navn.

I 1919 drog Mustafa Kemal afsted til Samsun og begyndte at opbygge den Tyrkiske Republik. Hans tropper slog besættelsestropperne og i 1923 blev Tyrkiet erklæret for republik ifølge Lausanne-Traktaten.

Mustafa Kemal lavede mange love, blandt andet fik mænd og kvinder ligestillet. Han adskilte stat og religion samt gav tyrkerne deres efternavn i 1934. Han blev født i 1881 og døde i november 1938.

Læs også: Da Atatürk besøgte Alanya og byen fik sit navn.

mimar sinan, vigtige tyrkiske personligheder, vigtige tyrkere, tyrkere i historien

Mimar Sinan

Mimar Sinan (1490 – 1588) var den største arkitekt i Det osmanniske Rige og opførte over 350 bygninger som; moskéer, kurbade, broer og private huse.

Det antages generelt, at Sinan blev født i året 1490. I en alder af 22 rekrutteres Sinan til Corps of Ottoman Standing Troops (Janissary). Under militære tur rejste han igennem hele imperiet, så langt som Bagdad, Damaskus, Persien og Egypten. Han er kendt for citatet:

I saw the monuments, the great ancient remains. From every ruin I learned, from every building I absorbed something.

Hans flotteste mesterværker er Selimiye moskéen i Edirne, som han byggede i en alder af 84 år, samt Sehzade moskéen og Süleymaniye moskéen i Istanbul.

Fatih Sultan Mehmet, vigtige tyrkiske personligheder, vigtige tyrkere, tyrkere i historien

Fatih Sultan Mehmet

Tyrkerne kæmpede imod byzantinerne og erobrede Konstantinopel, under lederskab af Fatih Sultan Mehmet i 1453, som af tyrkerne er en stor helt.

Fatih Sultan Mehmet var kun 18 år gammel, da han kom til magten. Han gav religionsfrihed til alle, og på denne måde levede tre store religioner i harmoni i flere hundrede år. Fatih Mehmet var kendt som en meget klog, stærk og veluddannet hersker.

Historien om Fatih Sultan Mehmet er også en central person i Netflix serien “Verdens imperier osmannerriget”.

Læs også: Verdens 2. ældste økse fundet i Antalya, Tyrkiet

Mevlana Celaleddin Rumi

Mevlana er født i Afghanistan i år 1207. Hans oprindelige navn var Celaleddin, men hans tilhængere kaldte ham Mevlana.

Calaleddins fader Baha’aldin Veled var en fremtrædende islamisk lærer, som på grund af mongolsk indtrængen blev tvunget til at flygte, i første omgang til Bagdad.

Da Mevlana var 8 år, flyttede familien til Mekka, via Damaskus og endelig til Malatya i den vestlige del af Tyrkiet. Da familien flyttede til Konya inviterede sultanen, Mevlana til at skrive poesi på persisk, som dengang var hof-sproget i Konya.

Mevlana Celaleddin Rumi blev en religiøs lærer og filosof og han havde snart en stor flok disciple. Han er kendt over hele verden for sine digte. Mathnavi er Rumis mest kendte værk, bestående af 7 bøger med 24.660 vers. Dette værk benævnes undertiden som den persiske koran.

Hvert år fra 10.- 17. december kan man i Konya opleve den specielle ceremoni “Sema Dance” med de dansende dervisher under Mevlana festivallen. Læs mere om festivallen her.

Nasreddin Hoca

Nasreddin Hoca var berømt som den mest populære hovedperson i komiske fortællinger med et følelsesmæssigt indhold eller skæve budskaber. Han ses ofte i illustrationer og statuer, hvor han sidder omvendt på et æsel.

Nasreddin Hoca er stadig en elsket og beundret person i hele den tyrkiske verden, helt fra det vestlige Kina til Tyrkiet (lilleasien).

Nasreddin Hoca-anekdoterne har påvirket flere moderne tyrkiske forfattere, således Aziz Nesin og Orhan Veli Kanık,

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.