BørnefamilierSeværdigheder

Alara Han – En gammel karavanestation

Alara Han er endnu en af Alaeddin Keykubad gamle legindariske byggerier omkring Alanya.

Alara Han ligger 37 km fra Alanya, 7 km ind af vejen mod Alara borgen.

Alara Han karavanestationen er en af de største og bedst bevarede karavanestationer i Anatolien.

img_9933

Alara Han ligger tæt på floden Alara på et fladt terræn og på den gamle Silkevejen mellem Alanya, Antalya og Konya. Ifølge en arabisk inskription med 2 løvehoveder over porten i nordfacaden blev det bygget 1231 (629 efter islamisk tidsregning) på ordre fra Alaeddin Keykubad, som også står bag bryggerierne Alanya Borg, Red Tower og Alara borgen.

Alara Han er rektangulær med målene 38 x 50 meter. Ydermurene er 2 meter tykke, og på nogle af stenene kan man finde stenhuggerens signatur. Fra porten i nord, der kunne bevogtes fra et lille tårn i hver side, kommer man ind i en forgård, der via en port fører ind til en rektangulær gårdsplads. På hver langside af denne er der 7 hvælvede rum med ventilationshul i loftet. Det er værelserne, hvor små vinduer i bagvæggen gjorde det muligt at tale til tjenere og kameldrivere eller holde øje med dyrene, der sammen med varerne stod i dobbeltgallerier udenom.

I gallerierne kunne der være op til 200 kameler. Til venstre for indgangsporten er der et rum med en lysåbning i den stjerneformede hvælving og en brønd samt en trappe, og bagved en moské. Til højre for porten var et bad og rum til vagtmandskab.

alara-han-kervane

Bygningen, der blev restaureret i 1944, og frem til 2014 var stedet en populær turist restaurant , hvor der blev holdt tyrkiske aftner med op til 700 deltagere. I dag er restauranten lukket, og stedet står tomt. Det er dog stadig muligt at besøge Alara han. Entre´ koster 4 tl.

img_9945

Sådan fungerede fortidens karavanestationer

En karavanestation, eller karavanserai som det også blev kaldt, var et herberg opført langs handelsruterne i Asien, Nordafrika og det sydøstlige Europa, specielt på silkevejen som går igennem Tyrkiet. Karavanestationerne opstod efter at staten og dets sultaner have indgået handelsaftaler med lande, og for at gøre transporten muligt på tværs af landene byggede man et stort antal karavanestationer, som gjorde det muligt for rejsende købmænd at fyldt maven og udhvilet. De rejsende medbragte ofte krydderier, silke, keramik, mad, te og papir. Nogle rejsende rejste med et Harem af kvinder, som der også var plads til på karavanestationerne.

En rejsende købmand kunne, uanset sprog, race eller religion, kunne opholde sig gratis 3 dage på en karavanestation,mens hans fik mad til sig selv og hans dyr. I karavanestationerne var der ansat et stort antal personale, såsom kokke, bestyrer, læger, imamer, opsynsmænd, dyreæger, smede, osv. Ofte havde karavanestationerne et tyrkisk bad, et biblotek, et kaffehus og en stor spisesal som de rejsende kunne benytte sig af.

Der findes over 1000 karavanseraier opført mellem år 900 og 1900, men de fleste er nu ruiner. I Tyrkiet findes der 120 karavane stationer, heriblandt Alara Han.

Alara-borgen Besøger du Alara Han, er det oplagt i samme omgang at se Alara Borgen, som lægger for enden af vejen. Læs mere om Alara Borgen her.

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.