Helligdag D. 30 august – Zafer Bayramı

Sejrens dag (Zafer Bayramı) er en national helligdag i Tyrkiet som altid bliver fejret D. 30. August.

Sejrerens dag fejrer sejren mod de græske styrker i kampen om Dumlupınar som er den sidste og afgørende kamp i den tyrkiske uafhængighedskamp, også kaldt krigen i Lilleasien eller den græsk-tyrkiske krig.

Dagen ærer også grundlæggeren af det moderne Tyrkiet, Mustafa Kemal Atatürk, som var leder af de tyrkiske styrker under krigen.

De militære hændelser opstod under opdelingen af det Osmaniske Rige efter 1. Verdenskrig mellem maj 1919 og oktober 1921. Kampen om Dumlupınar fandt sted i Kütahya i det vestlige Tyrkiet. Selvom de udenlandske styrker ikke forlod tyrkisk jord indtil efteråret i 1922, er 30. august accepteret som sejrerens dag.

Den tyrkiske republik var erklæret d. 29. oktober 1923 i den nye hovedstad, Ankara og Atatürk blev valgt som Tyrkiets første præsident.

Det var også under den græsk-tyrkiske krig, at Tyrkiet fik sit flag. Læs her hvordan.

Hvordan fejres sejrerens dag i Tyrkiet?

Sejrerens dag blev først fejret d. 30. august 1923 i større byer i Tyrkiets større byer som Ankara, Izmir og Afyonkarahisar. I 1935 blev dagen en national helligdag og bliver i dag fejret i hele Tyrkiet og den nordlige del af Cypern.

Hovedsageligt består fejringen af militære parader og ceremonier hvor den største fejring bliver afholdt ved Atatürks Mausoleum i Ankara. Der bliver også afholdt en ceremoni på krigsakademiet I Istanbul. Alle militære forfremmelser blive foretaget på denne dag. Samtidig bliver der marcheret i større byer over hele landet.

Luftstyrker er også med til at fejre dagen ved at demonstrere imponerende flyvninger. De dygtige piloter efterlader normalt et rødt-hvidt spor I luften der symboliserer det tyrkiske flag.

Du vil garanteret se tyrkiske flag og billeder af Mustafa Kemal Atatürk overalt i Tyrkiet på sejrerens dag; i butikker, på offentlige kontorer og selv i folks huse og på TV.

En tyrkisk helligdag

Den 30. august er som tidligere nævnt en helligdag i Tyrkiet. Både offentlige bygninger og skoler holder fri på denne dag. Ansatte i private virksomheder har muligvis en dag fri eller arbejde indtil middag, men de fleste supermarkeder og butikker har åbent. Offentlig transport har muligvis andre ruter på grund af paraderne.
GemGem

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.