AugustFestivallerHelligdage og mærkedageKulturNyt fra Alanya

D. 30 august: Sejrens dag (Zafer Bayramı)

Sejrens dag (Zafer Bayramı) er en national helligdag i Tyrkiet, som altid bliver fejret D. 30. August.

Sejrerens dag fejrer sejren mod de græske styrker i kampen om Dumlupınar, som er den sidste og afgørende kamp i den tyrkiske uafhængighedskamp, også kaldt krigen i Lilleasien eller den græsk-tyrkiske krig.

Dagen ærer grundlæggeren af det moderne Tyrkiet, Mustafa Kemal Atatürk, som var leder af de tyrkiske styrker under krigen.

Atatürk statuen, hvem er atatürk, tyrkiets leder, ferie i alanya, fakta om alanya, oplevelser i alanya

De militære hændelser opstod under opdelingen af det Osmanniske Rige efter 1. Verdenskrig mellem maj 1919 og oktober 1921. Kampen om Dumlupınar fandt sted i Kütahya i det vestlige Tyrkiet. Selvom de udenlandske styrker ikke forlod tyrkisk jord indtil efteråret i 1922, er D. 30. august accepteret som sejrerens dag.

Den tyrkiske republik var erklæret d. 29. oktober 1923 i den nye hovedstad, Ankara og Atatürk blev valgt som Tyrkiets første præsident.

Det var også under den græsk-tyrkiske krig, at Tyrkiet fik sit nuværende flag. Læs historien om det tyrkiske flag her

Hvordan fejres sejrerens dag i Tyrkiet?

Sejrerens dag blev første gang fejret D. 30. august 1923, i Tyrkiets større byer som Ankara, Izmir og Afyonkarahisar (som ligger tæt på Dumlupınar). I 1935 blev dagen en national helligdag og bliver i dag fejret i hele Tyrkiet og den nordlige del af Cypern.

Tea Tougaard foran Atatürks Mausoleum Anıtkabir i Ankara

Hovedsageligt består fejringen af militære parader og ceremonier, hvor den største fejring bliver afholdt ved Atatürks Mausoleum Anıtkabir i Ankara. Der bliver også afholdt en ceremoni på krigsakademiet i Istanbul. Alle militære forfremmelser blive foretaget på denne dag. Samtidig bliver der marcheret i større byer over hele landet.

Luftstyrker er også med til at fejre dagen ved at demonstrere imponerende flyvninger. De dygtige piloter efterlader normalt et rødt-hvidt spor I luften, der symboliserer det tyrkiske flag.

Du vil garanteret se tyrkiske flag og billeder af Mustafa Kemal Atatürk overalt i Tyrkiet på sejrerens dag; i butikker, på offentlige kontorer, på TV og på tyrkernes huse.

En tyrkisk helligdag med stil

D. 30. august er som tidligere nævnt en helligdag i Tyrkiet. Både offentlige bygninger og skoler holder fri på denne dag.

Ansatte i private virksomheder har muligvis en dag fri eller arbejde indtil middag, men de fleste supermarkeder og butikker har åbent. Offentlig transport har muligvis andre ruter på grund af paraderne.

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Denne artikel omhandler:

  • Helligdage i Tyrkiet
  • Tyrkiske helligdage
  • Sejrens dag
  • 30 august Tyrkiet
  • Info om Alanya
  • Info om Tyrkiet

GemGem

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.