Oktober markeder i Alanya: Sæsonens frugt og grønt
Efteråret er begyndt, men solen skinner stadig skønt hver dag.
Efteråret betyder masser af frisk frugt og grønt på Alanya´s mange markeder.
Da Alanya´s efteråret minder lidt om den danske sommer, er mange af de frugter, som danskere spiser om sommeren på sæson i Alanya lige nu. F.eks kan du i øjeblikket købe friske velsmagende majs, blommer og æbler.
I oktober er der ogap vindruer, squash, peberfrugter, auberginer og græskar på sæson. Med de lækre squash kan du lave en veganske squashkage og med forskellige grønsager kan du lave lækker tyrkisk yoğurtlama eller morgenmads omeletten menemen. Med vindrue blade kan du lave tyrkiske sarma, som er fyldte vindrue blade.
Læs også: Bykort over Alanyas markeder
Vi har været en tur på markedet i Alanya og kan berette om at udvalget lige nu er kæmpe stort på både frugt og grønt!







Følgende er på sæson i Alanya lige nu:
Dragefrugter, avokadoer, radiser, rødbeder, peberfrugt, okra, salat, bananer, æbler, pærer, blommer, ferskner, friske jordnødder, jordbær, auberginer, squash, bønner af forskellige arter, tomat, agurk, hvidløg, løg, rødløg, broccoli, blomkål, gulerødder, rødkål, hvidkål, vandmelon, honningmelon, cantaloupe, figner, sukkerroer, persille, dild, chili, spinat, icebergsalat, salat, forårsløg, græskar, røde og hvide vindruer, granatæbler, appelsiner, kaki, mandariner, grapefrugt, kiwi, citroner, lime, kartofler, majs, valnødder, kvæder, selleri, myrte bær, friske oliven og mandler .
Note: Nogle er tingene har sæson hele året.

Det må du ikke gå glip af:
Delikatesser lige nu: Friske jordnødder, friske mandler, svampe, friske drueagurker, græskar, ferskner, kvæder, myrte bær, dragefrugter og kaki frugter.
Læs også: 3 faldgrupper, du bør undgå i Alanya
Det skal du også smage:

Avokadoer fra Alanya
Snyd ikke dig selv for Alanya lækre avokadoer, som har en tynd skral og en skøn frisk smag. Der laves 8 forskellige retter mad med avokado i Alanya. Produktion af avokado i Alanya området startede i 1990. Siden har det vokset sig kæmpe stort. I dag producerer Alanya området 70% af Tyrkiets samlet produktion af avokadoer.

Cennet narı / Kudret narı
En speciel frugt med gul skal. Indeni er der små røde kerner. Bærerne er utrolig sød og klistret – hvis altså du undlader at spise kernen. Spiser du kernen bliver Cennet narı en bitter og grov oplevelse. Spiser du det røde kød får du tilgengæld en sød og lækker smagsoplevelse. Læs mere om frugten her.
Læs også: 5 gode råd til shopping på bazaren

Kvæder
Kvæde er en pære- eller æblelignende frugt, fra kvædetræet. Kvæde har i flere tusinde år været spist som frugt, men i dag er den nærmest ukendt.
Den er meget hård at bide i, og de forskellige sorter har varierende indhold af garvesyre, hvilket gør nogle sorter er meget syrlige eller bitre. Hvor kvæder kommer fra, ved man ikke med sikkerhed, men de var populære allerede i oldtiden og i middelalderen.
De blev brugt som symbol på frugtbarhed. I 1700-tallet sagde man, at de, der spiste kvæder, fik kloge børn. Kvæden dyrkes fortsat mange steder i verden, blandt andet i Asien, Middelhavslandene, Sydafrika, nogle steder i Nordamerika og i Chile.

Dragefrugt / Pitahaya
Pitahaya gror på et kaktustræ. Pitahaya frugten bliver ca. 12 cm lang. Den har en rød / pink skal og er hvid eller rød indeni med sorte kerner. Farven indeni afhænger af sorten.
Den røde skal er ca. 3-6 mm tyk. På skallen sidder der aflange skæl, der som regel er lysegrønne eller gullige. Skindet er læderagtigt og det slipper let den øvrige frugt. Frugtkødet er blødt, geleagtigt og saftigt. Læs mere om dragefrugterne i Alanya.
Læs også >> 29 oktober: Republikkens dag i Tyrkiet

Kaki
Kakifrugten er mere end 500 år gammel og stammer oprindeligt fra Sydøstasien, formentlig Japan eller Kina. I dag dyrkes frugten i hele Middelhavsområdet.
Den forædlede udgave af kakifrugten kaldes sharonfrugt og er udviklet i Israel, men for ikke-kendere kan det være svært at opdage forskellen. Kaki indeholder frø. sharon er kerneløs. Den ”gammeldags” kaki som sælges i Alanya kan først spises, når den er næsten overmoden og meget blød. Læs mere om Kakifrugten her.

Friske jordnødder
Efteråret er sæson for friske jordnødder i Alanya. Jordnødder dyrkes i lokalt omkring Alanya, blandt andet i landsbyen Sapadere. De friske jordnødder er bløde og næsten smagløse. Jordnødderne koges eller bages i oven, da rå jordnødder kan give dårlig mave. Men efter lidt tilberedelse, er de en skøn smagsoplevelse.

Friske pistacienødder
Hvis elsker nødder men aldrig har prøvet andet end supermarkedet saltet pistacienødder, så venter der sig en lækker oplevelse på Alanyas bazar, hvor du kan prøve smage friske pistacienødder. Snyd ikke dig selv for denne lækre oplevelse!

Okra
Okra er grønne, kantede lange bælge, der spidser til i enderne. Du kan bage, dampe, sautere og grille okra. Skær dem i skiver og spis dem i supper eller omeletter. Okra hedder på tyrkisk Bamya. Du kan læse mere om Okra planten og hvordan du tilbereder den i denne artikel.
Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!
Denne artikel omhandler:
- Markeder i Alanya
- Bazar i Alanya
- På sæson i Alanya
- Frugter fra Tyrkiet
- Grøntsager fra Tyrkiet
- Markedsdage i Alanya
- Oktober i Alanya