Dragefrugten sat til salg i Gazipaşa

Sidste år fortalte vi denne historie om den visionære gartner Mehmet Emin Yükselsom var gået imod strømmen og begyndt at dyrke dragefrugter i Gazipaşa.

Langt de fleste gartnere og landmænd producere bananer, appelsiner og grøntsager i Alanya området, som Gazipaşa hører under, og det er derfor lidt unik at gartner går imod strømmen og satser på en ny frugt.

Den første høst af dragefrugter, også kendt under navnet pitahaya, så offentligheden ikke noget til, den delte Mehmet Emin Yüksel nemlig med sin familie, venner og naboer, så de havde mulighed for at smage den smukke eksotiske frugt. Sidste år var 1000 dragefrugt planter plantet, og 3000 stod yderlig klar til at blive plantet.

Anden høst er kommet i år, og denne gang kan offentligheden få fingrene i den smukke dragefrugt. Den sidste månedstid har frugten været at købe hos de tyrkiske grønthandlere i Gazipaşa by. Prisen for en dragefrugt ligger på mellem 20-25 tl alt efter størrelse og antal fejl på frugten. Alanya.Dk har endnu ikke fundet dragefrugten i Alanya, men vi udelukker ikke at den muligvis sælges hos nogle grønthandlere.

Den smukke lyserød frugt var også i stor fokus under dette års Granatæble festival i Gazipaşa

På tyrkisk hedder den Ejder meyvesi, der oversat til dansk betyder dragefrugt, ligesom den hedder på dansk.

Fakta om Pitahayapitahaya-74310_1280

Pitahaya gror på et kaktustræ. Pitahaya frugten bliver ca. 12 cm lang.

Den har en rød / pink skal og er hvid eller rød indeni med sorte kerner. Farven indeni afhænger af sorten.  Den røde skal er ca 3-6 mm tyk. På skallen sidder der aflange skæl, der som regel er lysegrønne eller gullige. Skindet er læderagtigt og det slipper let den øvrige frugt. Frugtkødet er blødt, geleagtigt og saftigt.

En umoden Pitahaya er grøn, og derefter bliver den mere og mere rød i takt med, at den modner.

Smagen er forholdsvis neutral men en smule sød og en smule syrlig. Dragefrugten gør sig godt som pyntefrugt, til f.eks is, kage eller salater.

Pitahaya stammer oprindeligt fra Columbia og Venezuela i Sydamerika, og de dyrkes normal mest i Syd- og Mellemamerika og i det sydlige USA.

Frugten udtales pitaja, da h er stumt på spansk. Pitahaya indeholder en del C-vitamin og lidt B-vitaminer og E-vitamin. Desuden indeholder den en række forskellige mineraler.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.