Historien om Künefe: Den tyrkiske ostekage

Künefe er en dessert som kan spores tilbage til Det Osmanniske Rige.

Soldater bragte under Det Osmanniske rige desserten fra Libanon til Tyrkiet og i dag er künefe stadig en populær spise i Tyrkiet.

Künefe er en tyrkisk cheesecake – men en noget anderledes ostekage end vi i Norden ellers er vant til. Kagen består af tynde, spaghettilignende dejtråde som sammensættes i en metalbakke med ost (kaşar), dækket med kadayif (strimlet filodej) og overdækket med sukkersirup. Den skal spises varm med den smeltede ost indeni. Künefe fås også med forskellige nødder, de mest populære er pistacienødder og valnødder. Künefe serveres typisk sammen med tyrkisk is.

Historien om Künefe

Nogle mener, at künefe stammer fra Mersin. Andre mener den stammer fra Adana eller Antakya. Men hvilken by stammer den her lækre dessert så egentlig fra?

Künefe er rent faktisk en arabisk dessert som blev bragt til Tyrkiet under Det Osmanniske Rige, da soldater blev sendt til Yemen og Libanon. Nogle af de tilbagevendte soldater fra Libanon, som havde arbejdet i køkkenet, havde under opholdet lært at lave Künefe og begyndte nu at lave desserten i den tyrkiske by, de var vendt tilbage til. Det siges, at künefe kom til Mersin i slutningen af 1930’erne og til Hatay i 1940. Særligt i Hatay blev künefe hurtigt en stor succes.

Læs også >> Tyrkisk dessert: Kabak Tatlısı – Sødet græskart

tyrkiske kager, tyrkisk mad du skal smage, kunefe kage, tyrkisk ostekage, künefe, desserter fra Tyrkiet, tyrkisk dessert, underlige kager, desserter fra Tyrkiet

Künefe har hovedstad i Hatay

Künefe er i dag en meget populær dessert, som fra Hatay er spredt til resten Tyrkiet. Provinsen Hatay på Tyrkiets middelhavskyst, er beliggende på den gamle handelsrute Silkevejen. Indflydelse fra hele verden har påvirket særligt Hatays køkken, hvilket har ført til stærke kødretter og skønne desserter. Udover Hatay, er desserten særlig populær i Mersin, Adana, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır og Mardin.

Der findes flere variationer af künefe, men det mere eller mindre samme måde, de bliver lavet på; to lag dejtråde hvorimellem der bliver lagt et lag usaltet ost. Derefter bages den en lille smule og overhældes med flydende sukkersirup.

Forskelligheden kommer først og fremmest af dejtrådenes og ostens type. Det er muligt både blot at anvende de tynde, spaghettilignende dejtråde som de er – eller anvende dejtråde som er hærdet med semulje. De forskellige ostetyper er blandt andre friske oste som Hatay ost og Ricotta ost.

Flere caféer som kun serverer künefe

Til manges overraskelse er der flere caféer i Tyrkiet, hvor man kun kan få künefe. Desserten bliver serveret varm og kan fås i forskellige størrelser og med forskelligt topping. Det er meget almindeligt at bestille en stor künefe til deling. Künefe serveres typisk sammen med tyrkisk is. Men mange steder serverer man også et glas mælk og bananer til.

Künefe smager himmelsk og kan kun anbefales.

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Denne artikel omhandler:

  • Tyrkisk dessert
  • Künefe kage
  • Tyrkisk ostekage
  • Desserter fra Tyrkiet
  • Kager fra Tyrkiet

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.