I dybden med Alanyas lokal køkken
I flere årtier er Alanya blevet promoveret som en by, som mest af alt handlede om ferie, sol, hav og fester.
Men faktisk har Alanya andre mere specielle aspekter at byde på.
En af de helt store kulturelle værdier byen har at byde på er det traditionelle køkken; Vidste du f.eks., at Alanya har et meget rigt sortiment af lokale retter?
Det tyrkiske køkken er ligesom Tyrkiet selv, meget afvekslende. Hver region har sine egne specielle egnsretter. Nogle er meget berømte retter, som f.eks. Kebab fra Adana-provinsen (Adana kebab) eller Van Kahvalti (morgenmad fra Van)
Læs også: Det tyrkiske køkken: Et af verdens bedste!
Alanyas egnsretter kommer frem i lyset
Der er også dele af Tyrkiet, hvis retter ikke er så berømte eller bare ikke offentligt kendte. Alanyas køkken var tidligere i den ukendte kategori.
“For nogle år siden var Alanya´s regionens køkken kun noget folk, der var født og opvokset her, kendte til“, siger Sevda Erdoğmus.
Sevda er fødevareingeniør og leder af Direktoratet for Miljøbeskyttelse og Kontrol (Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü) i Alanya Kommune. Sevdas afdeling har mange opgaver, blandt andet fødevarer kontrol på alle steder i Alanya, hvor der sælges eller tilbydes mad. De har også ansvaret for at udvikle og fremme Alanyas regionale køkken.
Læs også: 6 tyrkiske retter, der vil få din mund til at løbe i vand
“At Alanyas egnsretter er ukendte, er let at forklare. Da turismen begyndte at vokse i Alanya, lejede lokalbefolkningen først deres værelser ud. Da det ikke længere var tilstrækkeligt, begyndte de at bygge hoteller, restauranter og diskoteker. Alanya blev præsenteret som en badeby. Det perfekte rejsemål med masser af sol, hav og fest, noget de mange besøgende elsker! Men ved at bygge Alanyas billede sådan, blev andre unikke aspekter af Alanya skubbet i baggrunden. Vi har f.eks. glemt at vise turisterne, at vores region også er et paradis for dyrkning af mange forskellige frugter og grøntsager. At vi har fiskeri, biavl og landbrugsdrift. Vi glemte også at fortælle, at det er med friske og lokale råvarer, at vi tilbereder de lækre egnsretter, som er retter der har
overlevet gennem flere generationer”
Det ”glemte” køkken i Alanya
For nogle år siden begyndte Sevda Erdoğmuş’s afdeling at undersøge og dokumentere opskrifter fra det
”glemte køkken” i Alanya.
Disse opskrifter har længe kun været delt fra mund til mund, og fra mor til datter. Derfor var Sevda Erdoğmuş team nød til at finde kvinder med rødder i denne region. “Vi fandt disse kvinder“, forklarer Sevda, “men vi opdagede også, at der ikke var klare, professionelle data. Da vi talte om ingredienserne for eksempel, fortalte de os, at vi skulle bruge en “håndfuld” af det og en “knivspids” af det. Efter indsamling af data til opskrifterne lavede vi alle retterne sammen med kokke og skrev nutids målenhederne ned.” De mange egnsretter fås i dag, i en tyrkisk sporget kogebog, som kommunen har udgivet.
Mad efter landskabet
Du tror nok, at Alanya’s regionale køkken ikke adskiller sig meget fra det generelle Middelhavskøkken. Men det er ikke helt korrekt.
Selvfølgelig bruges mange lignende ingredienser som fisk, masser af grøntsager og olivenolie.
Men Alanya har også bjergene, som spiller en vigtig rolle i udviklingen af måden folk spiser på. “I almindelighed levede lokalbefolkningen nede ved havet i vintermånederne. Men når foråret kom, tog de deres kvæg og vandrede op i bjergene. Her havde de brug for mad, der var nærende og kalorierigt for at give tilstrækkelig med energi til den lange vandretur op og ned i bjergene. Der blev spist bønner, kikærter og kartofler. Livet i bjergene var også anderledes end livet ved havet. Der var ingen olivenolie til rådighed, så de brugte smør i stedet.”
Derfor er smør i Alanyas traditionelle køkken en gennemgående ingrediens. Og mens man i resten af Tyrkiet sjældent ser gedekød i retterne, så er det ofte brugt i Alanyas traditionelle opskrifter.
Alanyas minde lever stadig
Der er et par restauranter i Alanya, der serverer traditionelle egnsretter.
“Alanyas køkken vil sandsynligvis aldrig være en høj kulinarisk oplevelse“, siger Sevda Erdoğmuş. “Men det er heller ikke nødvendigt. Vi mener, at det er vigtigt for lokalbefolkningen at indse, at de kan være stolte af deres arv. Og derudover vil vi gerne, at alle der besøger Alanya ved, at vores region tilbyder mere end sol og hav. Vi vil gerne have dem til at prøve en af vores lokale retter. Og om det er deres smag eller ej, så giver det et andet minde om Alanya, som de kan tage med sig hjem. “
På Tyrkiskeopskrifter.dk kan du finde flere af Alanya´s egnsretter, blandt andet Alanya småkagerne S pasta og Tyrkisk hyrde salat (Çoban salatası).
Nogle af billederne er udarbejdet i samarbejde med Alanya.Dk, tyrkiskeopskrifter.dk og danskityrkiet.dk. Overtrædelse af ophavsretten medfører både et erstatningskrav og krav om øjeblikkelig fjernelse af materialet.
Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!
Denne artikel handler om:
- Tyrkiske egnsretter
- Alanyas egnsretter
- Mad fra Tyrkiet
- Tyrkisk mad
- Alanya mad
- Alanya kogebog
- Tyrkisk kogebog