11 eksotiske frugter fra Alanya området

Alanya er et område, hvor rigtig meget lækkert frugt og grønt vokser.

Besøger man kun Alanya én gang om året, går man naturligvis glip af de lækre eksotiske frugte, som man kan få resten af året. Vi har lavet en liste med 10 eksotiske frugter fra Alanya området, som du kan få i løbet af året på byens bazarer og hos den lokale Manav.

pitahaya, dragefrugt, fakta pitahaya, fakta om pitahaya, fakta om dragefrugten, pitahaya tyrkiet, pitahaya alanya, pitahaya gazipasa, dragefrugten tyrkiet, dragefrugten tyrkiet

Piyathaya

Den nyeste tilkommer af eksotiske frugter i Alanya er dragefrugten.

Den blev første gang produceret i 2015 i Gazipasa, og i år har den været til salg på lokale bazarer og hos grønthandlerne.

Fakta om Pitahayapitahaya-74310_1280

Pitahaya gror på et kaktustræ. Pitahaya frugten bliver ca. 12 cm lang.

Den har en rød / pink skal og er hvid eller rød indeni med sorte kerner. Farven indeni afhænger af sorten.  Den røde skal er ca 3-6 mm tyk. På skallen sidder der aflange skæl, der som regel er lysegrønne eller gullige. Skindet er læderagtigt og det slipper let den øvrige frugt. Frugtkødet er blødt, geleagtigt og saftigt.

En umoden Pitahaya er grøn, og derefter bliver den mere og mere rød i takt med, at den modner.

Smagen er forholdsvis neutral men en smule sød og en smule syrlig. Dragefrugten gør sig godt som pyntefrugt, til f.eks is, kage eller salater.

Pitahaya stammer oprindeligt fra Columbia og Venezuela i Sydamerika, og de dyrkes normal mest i Syd- og Mellemamerika og i det sydlige USA.

Frugten udtales pitaja, da h er stumt på spansk. Pitahaya indeholder en del C-vitamin og lidt B-vitaminer og E-vitamin. Desuden indeholder den en række forskellige mineraler.

Læs mere om dragefrugten her.

sharonfrugt alanya, eksotiske frugter alanya, alanya eksotiske frugter, tyrkiet eksotiske frugter, kaki alanya, tyrkiet kaki frugt, tyrkiet sharonfrugt, alanyas bazar, frugt fra tyrkiet, alanya om vinteren

Kakifrugten

En af vinterens helt store eksotiske delikatesse frugter er Kakifrugten, også kendt som Sharon frugt.

Den ligner på mange måder en stor orange tomat, men smager slet ikke deraf. Kaki frugten er også perfekt til at lave juice af, som er utroligt velsmagende.

Fakta om kakifrugten

Kakifrugten er mere end 500 år gammel og stammer oprindeligt fra Sydøstasien, formentlig Japan eller Kina. Idag dyrkes frugten i hele Middelhavsområdet.

I 1855 kom kakifrugten til Californien, hvor den hurtigt blev populær og i ca. 1870’erne kom den til Sydeuropa og derfra til Danmark som en af de mere eksotiske frugter.

sharonfrugt alanya, eksotiske frugter alanya, alanya eksotiske frugter, tyrkiet eksotiske frugter, kaki alanya, tyrkiet kaki frugt, tyrkiet sharonfrugt, alanyas bazar, frugt fra tyrkiet, alanya om vinteren

Er det en Kaki eller en sharonfrugt?

Den forædlede udgave af kakifrugten kaldes sharonfrugt og er udviklet i Israel, men for ikke-kendere kan det være svært at opdage forskellen. 

Kaki indeholder frø; sharon er kerneløs. Sharon er mere fast i kødet og kan spises uanset om den er hård eller blød. Den ”gammeldags” kaki kan først spises, når den er næsten overmoden. Begge typer kan indeholde et bittert stof, der kaldes tannin(garvesyre); men ved sharonfrugt er stoffet fjernet inden frugten eksporteres. Man kan evt. selv forsøge at fjerne stoffet ved at lægge frugten i vand i 24 timer.

I dag findes flere end 1000 forædlede sorter af kakifrugten rundt omkring i verden.

Læs mere om Kakifrugten her.

Cennet narı, Kudret narı, tyrkisk frugt, specielt gul tyrkisk frugt, tyrkisk frugt med røde bær, tyrkisk frugt med røde bær indeni, alanya bazar, bazar i alanya, frugter i alanya, frugtbazar alanya, paradise frugt

Cennet narı

En af de mest, hvis ikke den mest eksotiske frugt i Alanya er denne smukke frugt.

På tyrkisk kaldes den Cennet narı eller Kudret narı som på dansk betyder det paradisets frugt.

Fakta om Cennet narı

Den stammer oprindelig fra Indien, men den vokser også i Afrika og Asien, heriblandt Alanya.

Frugten bliver mellem 10-15 cm lang og har en bølget  overflade. Frugten starter med at være grøn, så bliver den gul og når den er orange er den moden og klar til at blive spist.

Man kan ikke spise skallen, kun de røde bær inden i. Bærrene er utrolig sød og klistret –  hvis altså du undlader at spise kernen. Spiser du kernen bliver Cennet narı en bitter og grov oplevelse.

Læs mere om Cennet narı her.

friske mandler, alanya markeder, alanya bazar, suncharter, umodne mandler, grønne mandler, Çağla, rejs til tyrkiet, alanya dk, palm beach alanya, alt om alanya, alanya dk, airnavia

Çağla

Çağla er det tyrkiske navn for mandler, mens de stadig er umodne, og helt grønne og bløde indeni.
For tyrkerne er Çağla ens betydning med forår og det er en af sæsonens første frugter i Tyrkiet.

Fakta om Çağla

Et mandel træet har hvide blomster inden de friske Çağlamandler begynder at gro.

Har man et mandel træ og ønsker at spise Çağla, så skal man være hurtig, sæsonen er nemlig kun 15-20 dage, før skallen på mandlerne bliver for hård til at de stadig kan spises.

Mange spiser dem dyppet i salt, da kombinationen af de friske umodne syrlige mandler og saltet er en utrolig lækker smagsoplevelse. Andre tilbereder Çağla som en del af deres madlavning, f.eks i salater.

Çağla indeholder C og E vitamin, hjælper til et bedre kolesteroltal and det siges at være kræft forebyggende. Det styrker også dit immunsystemet, maven og kan eftersigne kunne stoppe hoste.

Læs mere om Çağla her

Appelsiner, tyrkiske Appelsiner, appelsiner fra tyrkiet, guide til alanya, alanya guide, alanya dk, frugter fra tyrkiet

Appelsiner

Appelsiner kender de fleste, og i dag er frugten ikke så eksotisk mere, som den var da den første gang kom til Danmark, hvor en appelsin næsten var guld værd.

Før turisterne kom til Alanya blev landet brugt til landbrug, som bananer og appelsiner var en stor del af.

Fakta om Tyrkiets appelsinerbackground-1239233_1920

Washington appelsiner er de mest almindelig i Tyrkiet. Washington er særlig populære fordi de er meget saftige og er stort set uden sten indeni. Et appelsintræ af sorten Washington bliver mellem 4,5 og 6 meter højt og de unge appelsintræer giver en høst på mellem 150 og 200 kg appelsiner, men de gamle appelsintræer kan give mellem 300 og 500 kg appelsiner.

Alle appelsiner bliver plukket i hånden eller med saks. Appelsinerne bliver efter plukning delt ind i 4 forskellige kategorier alt efter deres størrelse. 1 er kategorien for de mindste mens 4 er kategorien for de største. Kategori 4 appelsiner kaldes også for luksus.

Murt

Myrte

Myrte kaldes på tyrkisk murt, og er et vinter bær, som fåes i både hvid/gul udgave, såvel som i lilla udgave.

Fakta om Myrte

Der findes flere forskellige slags myrtebær og de vokser vildt flere steder i Tyrkiet, blandt andet i Alanya.

Bærrene har sæson i efteråret og vinteren efter at være afblomstret over sommeren.

Myrtebær er syrlige i smagen og bærrene indeholder mange små fine kerner. Farven varierer fra hvid og lilla alt efter arten. Bladene fra træet bliver brugt til at krydre mad ligesom laurbær.

cilek

Dağ çileği

Et træ med bjergjordbær? Den sætning lyder rigtig underlig for rigtig mange danskere men det er ikke desto mindre sådan dette vinter jordbær gror

Fakta om Dağ çileği

Bjerg jordbærret findes i flere varianter. De har sæson i det sene efterår og over vinteren.

Bærret er modent, når bærret er blødt. Bjerg jordbær vokser vildt i naturen og kan findes overalt i Alanyas bjerge. Dağ çileği  har det rygte at forebygge kræft og for at være godt for huden, da bærrene er fyldt med C og E vitamin. Bærret er sødt og meget velsmagende.

 

Muzmulla

Japansk mispel

Muşmula, Yeni dünya eller Malta eriği? Kært barn har mange (tyrkiske) navne. På dansk kender vi den under navnet japansk mispel, og har man ikke besøgt Alanya i foråret, har man formentlig aldrig smagt denne søde frugt.

Fakta om Muşmula

Muşmula-sæsonen starter i april og varer ca. 2 måneder afhængig af solen, som modner frugten. Muşmula er modne når de er gule/orange, og sødest når de er mørke i farven.

Skindet er tyndt og blødt og kan pilles af, hvis man ønsker det. Indeni er der normalt 3-4 kerner.

granatæbler, fakta om granatæbler, gode egenskaber granatæbler, granatæbler egenskaber, granatæbler fakta, vitaminer i granatæbler, granatæbler vitaminer, eksotiske frugter, alanyadk, alanya, naturligt liv, naturlig liv, naturlig pleje, naturligtliv, lev naturligt, fakta om frugt

Granatæbler

Salg og produktion af granatæbler er noget der fylder meget på Alanyas marker og markeder

På tyrkisk hedder den Nar, og er perfekt til juice, snacks og salater.

granatæbler, fakta om granatæbler, gode egenskaber granatæbler, granatæbler egenskaber, granatæbler fakta, vitaminer i granatæbler, granatæbler vitaminer, eksotiske frugter, alanyadk, alanya, naturligt liv, naturlig liv, naturlig pleje, naturligtliv, lev naturligt, fakta om frugtFakta om Granatæbler

Granatæbler indeholder mange gode stoffer og A, C og E vitaminer samt folinsyre.

Undersøgelser viser at indholdet i granatæblerne virker forebyggende på sygedomme som
hjertesygdomme, slagtilfælde, kræft og skumcelledannelse. Granatæbler og granatæblesaft siges at kunne hjælpe mod forhøjet blodtryk. Saften fra granatæblernes kerner indeholder den unikke syre punicinsyre, som fremmer huden naturlige cellefornyelse.

Læs flere fordele ved granatæbler her

bananen, da banan kom til alanya, bananer i alanya, alanyas babaner, alanya,dk, fakta om alanya

Bananer

Marker med bananplantager er stadig en stor del af Alanya og nærområdet, og hvor år produceret flere tusind kilo alene i Alanya.

Før turisterne kom til Alanya blev landet brugt til landbrug, som bananer og appelsiner var en stor del af.

Fakta om bananer

I daglig tale betegnes bananen som frugt, men botanisk set er der tale om et bær.

Frugten er blandt de mest spiste i verden og spises både som rå frugt og tilberedt i bl.a. desserter som bananasplit, banoffee pie og bananroulade.

Bananer indeholder ca. 74 % vand, 23 % kulhydrater, 1 % proteiner, 0,5 % fedt og 2,6 % fibre alt efter modenhed og vækstbetingelser. I en umoden banan er kulhydraterne mest stivelse. I modningsprocessen bliver stivelsen omdannet til sukker; en fuldmoden banan har kun 1–2 % stivelse. Højt sukkerindhold betyder, at bananen har et højere energiindhold end æbler eller appelsiner.

Få steder i Alanya produceres der også røde bananer.

Læs historien om hvordan bananen kom til Alanya her.

Læs mere om produktionen af bananer i Alanya her.

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Denne artikel omhandler:

  • Eksotiske frugter fra Alanya
  • Alanyas eksotiske frugter
  • Eksotiske frugter fra Tyrkiet
  • Tyrkiets eksotiske frugter
  • Frugter du kan smage i Tyrkiet
  • Gå på bazar i Tyrkiet
  • Gå på Bazar i Alanya
PIN IT!
Eksotiske frugter fra Alanya, Alanya eksotiske frugter, eksotiske frugter fra Tyrkiet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.