NyhederTyrkisk mad og opskrifter

16 eksotiske frugter fra Alanya området

Alanya er et område, hvor rigtig meget lækkert frugt og grønt vokser.

I Tyrkiet er Alanya kendt som landet “tropiske baghave”, da mange af landet tropiske frugter vokser her.

Besøger man kun Alanya én gang om året, går man naturligvis glip af de lækre eksotiske frugter, som man kan få resten af året. Vi har lavet en liste med 15 eksotiske frugter fra Alanya området, som du kan få i løbet af året på byens bazarer og hos den lokale Manav.

16 eksotiske frugter fra Alanya, Tyrkiet

dragefrugt, dragefrugter, markeder i alanya, alanya markeder, bazar i alanya, alanya bazar, sæsonens frugt og grønt i Tyrkiet, sæsonens frugt og grønt i Alanya, frugt og grønt fra alanya, shopping i Alanya, alanya shopping,

Piyathaya / Dragefrugt

Den nyeste tilkommer af eksotiske frugter i Alanya er dragefrugten.

Den blev første gang produceret i 2015 i Gazipasa, og i år har den været til salg på lokale bazarer og hos grønthandlerne.

Fakta om Pitahaya

Pitahaya gror på et kaktustræ. Pitahaya frugten bliver ca. 12 cm lang.

Den har en rød / pink skal og er hvid eller rød indeni med sorte kerner. Farven indeni afhænger af sorten.  Den røde skal er ca 3-6 mm tyk. På skallen sidder der aflange skæl, der som regel er lysegrønne eller gullige. Skindet er læderagtigt og det slipper let den øvrige frugt. Frugtkødet er blødt, geleagtigt og saftigt.

En umoden Pitahaya er grøn, og derefter bliver den mere og mere rød i takt med, at den modner.

Smagen er forholdsvis neutral men en smule sød og en smule syrlig. Dragefrugten gør sig godt som pyntefrugt, til f.eks is, kage eller salater.

Pitahaya stammer oprindeligt fra Columbia og Venezuela i Sydamerika, og de dyrkes normal mest i Syd- og Mellemamerika og i det sydlige USA.

Frugten udtales pitaja, da h er stumt på spansk. Pitahaya indeholder en del C-vitamin og lidt B-vitaminer og E-vitamin. Desuden indeholder den en række forskellige mineraler.

Læs mere om dragefrugten her.

sharonfrugt alanya, eksotiske frugter alanya, alanya eksotiske frugter, tyrkiet eksotiske frugter, kaki alanya, tyrkiet kaki frugt, tyrkiet sharonfrugt, alanyas bazar, frugt fra tyrkiet, alanya om vinteren

Kakifrugten

En af vinterens helt store eksotiske delikatesse frugter er Kakifrugten, også kendt som Sharon frugt.

Den ligner på mange måder en stor orange tomat, men smager slet ikke deraf. Kaki frugten er også perfekt til at lave juice af, som er utroligt velsmagende.

Fakta om kakifrugten

Kakifrugten er mere end 500 år gammel og stammer oprindeligt fra Sydøstasien, formentlig Japan eller Kina. Idag dyrkes frugten i hele Middelhavsområdet.

I 1855 kom kakifrugten til Californien, hvor den hurtigt blev populær og i ca. 1870’erne kom den til Sydeuropa og derfra til Danmark som en af de mere eksotiske frugter.

Er det en Kaki eller en sharonfrugt?

Den forædlede udgave af kakifrugten kaldes sharonfrugt og er udviklet i Israel, men for ikke-kendere kan det være svært at opdage forskellen. 

Kaki indeholder frø; sharon er kerneløs. Sharon er mere fast i kødet og kan spises uanset om den er hård eller blød. Den ”gammeldags” kaki kan først spises, når den er næsten overmoden. Begge typer kan indeholde et bittert stof, der kaldes tannin(garvesyre); men ved sharonfrugt er stoffet fjernet inden frugten eksporteres. Man kan evt. selv forsøge at fjerne stoffet ved at lægge frugten i vand i 24 timer.

I dag findes flere end 1000 forædlede sorter af kakifrugten rundt omkring i verden.

Cennet narı, Kudret narı, tyrkisk frugt, specielt gul tyrkisk frugt, tyrkisk frugt med røde bær, tyrkisk frugt med røde bær indeni, alanya bazar, bazar i alanya, frugter i alanya, frugtbazar alanya, paradise frugt

Cennet narı (Bitter melon)

En af de mest, hvis ikke den mest eksotiske frugt i Alanya er denne smukke frugt.

På tyrkisk kaldes den Cennet narı eller Kudret narı som på dansk betyder det paradisets frugt. I store delen af Asien er er ligende frugter kendt som Bitter melon / Abashi Bitter Melon.

Fakta om Cennet narı

Den stammer oprindelig fra Indien, men den vokser også i Afrika og Asien, heriblandt Alanya.

Frugten bliver mellem 10-15 cm lang og har en bølget  overflade. Frugten starter med at være grøn, så bliver den gul og når den er orange er den moden og klar til at blive spist.

Man kan ikke spise skallen, kun de røde bær inden i. Bærrene er utrolig sød og klistret –  hvis altså du undlader at spise kernen. Spiser du kernen bliver Cennet narı en bitter og grov oplevelse.

Læs mere om Cennet narı her.

friske mandler, alanya markeder, alanya bazar, suncharter, umodne mandler, grønne mandler, Çağla, rejs til tyrkiet, alanya dk, palm beach alanya, alt om alanya, alanya dk, airnavia

Çağla

Çağla er det tyrkiske navn for mandler, mens de stadig er umodne, og helt grønne og bløde indeni.
For tyrkerne er Çağla ens betydning med forår og det er en af sæsonens første frugter i Tyrkiet.

Fakta om Çağla

Et mandel træet har hvide blomster inden de friske Çağlamandler begynder at gro.

Har man et mandel træ og ønsker at spise Çağla, så skal man være hurtig, sæsonen er nemlig kun 15-20 dage, før skallen på mandlerne bliver for hård til at de stadig kan spises.

Mange spiser dem dyppet i salt, da kombinationen af de friske umodne syrlige mandler og saltet er en utrolig lækker smagsoplevelse. Andre tilbereder Çağla som en del af deres madlavning, f.eks i salater.

Çağla indeholder C og E vitamin, hjælper til et bedre kolesteroltal and det siges at være kræft forebyggende. Det styrker også dit immunsystemet, maven og kan eftersigne kunne stoppe hoste.

Læs mere om Çağla her

Appelsiner, tyrkiske Appelsiner, appelsiner fra tyrkiet, guide til alanya, alanya guide, alanya dk, frugter fra tyrkiet

Appelsiner

Appelsiner kender de fleste, og i dag er frugten ikke så eksotisk mere, som den var da den første gang kom til Danmark, hvor en appelsin næsten var guld værd.

Før turisterne kom til Alanya blev landet brugt til landbrug, som bananer og appelsiner var en stor del af.

Fakta om Tyrkiets appelsiner

Washington appelsiner er de mest almindelig i Tyrkiet. Washington er særlig populære fordi de er meget saftige og er stort set uden sten indeni. Et appelsintræ af sorten Washington bliver mellem 4,5 og 6 meter højt og de unge appelsintræer giver en høst på mellem 150 og 200 kg appelsiner, men de gamle appelsintræer kan give mellem 300 og 500 kg appelsiner.

Alle appelsiner bliver plukket i hånden eller med saks. Appelsinerne bliver efter plukning delt ind i 4 forskellige kategorier alt efter deres størrelse. 1 er kategorien for de mindste mens 4 er kategorien for de største. Kategori 4 appelsiner kaldes også for luksus.

Murt

Myrte

Myrte kaldes på tyrkisk murt, og er et vinter bær, som fåes i både hvid/gul udgave, såvel som i lilla udgave.

Fakta om Myrte

Der findes flere forskellige slags myrtebær og de vokser vildt flere steder i Tyrkiet, blandt andet i Alanya.

Bærrene har sæson i efteråret og vinteren efter at være afblomstret over sommeren.

Myrtebær er syrlige i smagen og bærrene indeholder mange små fine kerner. Farven varierer fra hvid og lilla alt efter arten. Bladene fra træet bliver brugt til at krydre mad ligesom laurbær.

cilek

Jordbærtræet (arbutis unedo)

Et træ med bjergjordbær? Den sætning lyder rigtig underlig for rigtig mange danskere men det er ikke desto mindre sådan dette vinter jordbær gror. På tyrkisk er bærret kendt som Dağ çileği, som oversat betyder bjerg jordbær.

Bjerg jordbærtræet findes i flere varianter. De har sæson i det sene efterår og over vinteren.

Bærret er modent, når bærret er blødt. Bjerg jordbær vokser vildt i naturen og kan findes overalt i Alanyas bjerge. Dağ çileği  har det rygte at forebygge kræft og for at være godt for huden, da bærrene er fyldt med C og E vitamin. Bærret er sødt og meget velsmagende.

Muzmulla

Japansk mispel (Muşmula)

Muşmula, Yeni dünya eller Malta eriği? Kært barn har mange (tyrkiske) navne. På dansk kender vi den under navnet japansk mispel, og har man ikke besøgt Alanya i foråret, har man formentlig aldrig smagt denne søde frugt.

Fakta om japanske mispel

Muşmula-sæsonen starter i april og varer ca. 2 måneder afhængig af solen, som modner frugten. Muşmula er modne når de er gule/orange, og sødest når de er mørke i farven.

Skindet er tyndt og blødt og kan pilles af, hvis man ønsker det. Indeni er der normalt 3-4 kerner.

granatæbler, fakta om granatæbler, gode egenskaber granatæbler, granatæbler egenskaber, granatæbler fakta, vitaminer i granatæbler, granatæbler vitaminer, eksotiske frugter, alanyadk, alanya, naturligt liv, naturlig liv, naturlig pleje, naturligtliv, lev naturligt, fakta om frugt

Granatæbler

Salg og produktion af granatæbler er noget der fylder meget på Alanyas marker og markeder

På tyrkisk hedder den Nar, og er perfekt til juice, snacks og salater.

Fakta om Granatæbler

Granatæbler indeholder mange gode stoffer og A, C og E vitaminer samt folinsyre.

Undersøgelser viser at indholdet i granatæblerne virker forebyggende på sygedomme som
hjertesygdomme, slagtilfælde, kræft og skumcelledannelse. Granatæbler og granatæblesaft siges at kunne hjælpe mod forhøjet blodtryk. Saften fra granatæblernes kerner indeholder den unikke syre punicinsyre, som fremmer huden naturlige cellefornyelse.

Læs flere fordele ved granatæbler her

bananen, da banan kom til alanya, bananer i alanya, alanyas babaner, alanya,dk, fakta om alanya

Bananer

Marker med bananplantager er stadig en stor del af Alanya og nærområdet, og hvor år produceret flere tusind kilo alene i Alanya.

Før turisterne kom til Alanya blev landet brugt til landbrug, som bananer og appelsiner var en stor del af.

Fakta om bananer

I daglig tale betegnes bananen som frugt, men botanisk set er der tale om et bær.

Frugten er blandt de mest spiste i verden og spises både som rå frugt og tilberedt i bl.a. desserter som bananasplit, banoffee pie og bananroulade.

Bananer indeholder ca. 74 % vand, 23 % kulhydrater, 1 % proteiner, 0,5 % fedt og 2,6 % fibre alt efter modenhed og vækstbetingelser. I en umoden banan er kulhydraterne mest stivelse. I modningsprocessen bliver stivelsen omdannet til sukker; en fuldmoden banan har kun 1–2 % stivelse. Højt sukkerindhold betyder, at bananen har et højere energiindhold end æbler eller appelsiner.

Læs historien om hvordan bananen kom til Alanya her.

Læs mere om produktionen af bananer i Alanya her.

Alanya avokado, eksotiske frugter, frugter fra Alanya, eksotiske frugter fra Alanya, avokado, fakta om avokado, guide til avokado, gode grunde til at spise avokado, Alanya landbrug, bazar i Alanya, marked i Alanya,

Avokado

I Alanya kommune producerer man 70% af Tyrkiets samlet produktion af avokadoer. Det er over 30 år siden, mere præcist 1990.

Stadig flere planter avokado træer da de er en langsigtet god investering. Der produceres 14 forskellige slags avokadoer, med en samlet vægt på 581 ton, som vokser på ca. 10.000+ træer i Alanya. Der laves 8 forskellige retter mad med avokado i Alanya, blandt andet denne avokado dip.

Fakta om avokado

Avocado er en frugt, ikke en grønsag.

Avocadotræet er et lille, stedsegrønt træ med en kroget vækstform. Frugten er vitaminrig og meget rig på umættede fedtsyrer. Ordet avokado kommer fra det indianske sprog Nahuatl, hvor Aguacatl [a-wa-katl] = “avocado”. Du kan læse mere om Tyrkiets avokadoer her.

morbær, tyrkiske morbær, frugt fra tyrkiet, bær fra Tyrkiet, Dut frugt, Dut træ, tyrkiske bær, aflange brumbær, brumbær på træer, Maj måned i Alanya, bazar i Alanya

Morbær

På tyrkisk hedder morbær noget så sødt om “Dut” og i Tyrkiet findes de i flere varianter.

De ligner til forveksling et aflangt brombær, men modsat brombær som vokser på buske, så bokser morbær på træer. I maj måned er det de mørke morbær, som er så sæson. Senere på året kommer de hvide morbær også på sæson.

Fakta om morbær

Morbær er vidt udbredt i Europa og Asien og har siden oldtiden været dyrket i Mellemøsten og Middelhavslandene. I både Kina og Tyrkiet har man igennem århundrede brugt bladene fra morbær træet som mad til silkeormene, som spiser sig igennem foråret før de laver deres berømte silkepubber. I Alanya fodre man også silkelarverne med morbær blade (ikke morbær frugterne)

Træet er et løvfældende træ med en høj og smal krone.

Morbærret er sødt og den mørke røde farve fra morbærret smitter nemt af på fingrene og tøjet, så pas på når du spiser dem. Frugten spises ofte i tørret form eller som marmelade eller til vin. Morbær smager fantastisk i sig selv, med yoghurt eller i en smoothie. De kan også fryses ned.

Hornmelon, eksotiske frugter fra Alanya, kiwano, Cucumis metuliferus, gelémelon, markeder i alanya, alanya markeder, bazar i alanya, alanya bazar, sæsonens frugt og grønt i Tyrkiet, sæsonens frugt og grønt i Alanya, frugt og grønt fra alanya, shopping i Alanya, alanya shopping,

Hornmelon

Hornmelon går under mange navne, f.eks den afrikanske hornede agurk, hornede melon, spidsmelon, gelémelon, kiwano, cuke-a-saurus og på Latinsk hedder den Cucumis metuliferus. Udvendig har den hornlignende pigge, deraf navnet “hornet melon”. Er fra melon og agurke familien.

Fakta om hornmelon:

Det er en eksotisk melontype fra Sydafrika, som i dag også vokser i Tyrkiet. Planten vokser på en slyngplante og frugterne består af ovale orange frugter med en længde på 10-15 cm og 5-8 cm i tykkelsen.

Frugterne indeholder saftigt grønt frugtkød, der har en sød og syrlig smag. Frugtkødet er kendt for at smage som en blanding mellem lime, agurk og banan. Sammen med frugtkødet er de lyse flade frø.

Mange bruger hornmelonen som en pyntegenstand men det kan også spises. Den kan f.eks spises med en lille smule sukker og en ske, som en del af en frugtsalat eller som eksotisk tilbehør til is.

Ananaskirsebær, jordbærtomat, eksotiske frugter fra Alanya, små orange bør i tør pakke, Physalis peruviana, cossack pineapple, markeder i alanya, alanya markeder, bazar i alanya, alanya bazar, sæsonens frugt og grønt i Tyrkiet, sæsonens frugt og grønt i Alanya, frugt og grønt fra alanya, shopping i Alanya, alanya shopping,

Ananaskirsebær

Ananaskirsebær stammer oprindeligt fra Syd- og Mellemamerika, i lande som Colombia, Ecuador og Peru. Den er i natskyggefamilien, almindeligvis kendt som Cape stikkelsbær eller guldbær. Det videnskabelige navn er Physalis peruviana. Ananaskirsebær har intet at gøre med hverken ananas eller kirsebær. Nogle gange kaldes bærret også jordbærtomat på dansk.  

Ananaskirsebærret sælges i sit naturlige pergamentagtige ”hylster”, gør det til et meget dekorativt bær, som oftest brugtes i desserter eller salater. Det på størrelse med et kirsebær, og smager frisk, sød og lidt syrligt. Smagen kan minde lidt om en blanding af tomat, passionsfrugt og ananas – med et strejf af stikkelsbær. Frugtkødet er gul-orange, saftigt og indeholder mange små kerner.

Ananaskirsebær har et højt indhold af C-vitaminer og pektin.

Eksotiske frugter fra Alanya, Alanya stjernefrugter, hvor gror stjernefrugter, Alanya november marked, eksotiske frugter fra Alanya, markeder i alanya, alanya markeder, bazar i alanya, alanya bazar, sæsonens frugt og grønt i Tyrkiet, sæsonens frugt og grønt i Alanya, frugt og grønt fra alanya, shopping i Alanya, alanya shopping,

Stjernefrugt

Stjernefrugt, også kendt som karambole, stammer oprindeligt fra Sydøstasien og den vokser stadig vildt på Molukkerne i Indonesien. I dag dyrkes den også i Tyrkiet, Brasilien, Israel, Thailand samt i Malaysia hvor verdens største produktion af stjernefrugter er.

Fakta om stjernefrugten:

Frugten kan kendes på sin karakteristiske for, der på tværs ligner en stjerne, hvoraf navnet stjernefrugt. Stjernefrugten er gul i farven når den er moden, perfekt moden når kanterne er en smule brune. Stjernefrugten er mellem 6 og 15 centimeter lange og op til 9 centimeter brede.

Smagen er syrlig og saftig men det er en mild smag, ligesom vandmelon har en mild smag. I midten sidder der små bløde frø, frø samt skrællen er spiselige, men let kan fjernes.

Frugten anvendes som dekoration på desserter eller i frugtsalater. Stjernefrugt har et højt indhold af C-vitamin A-vitamin og K-vitamin samt er rig på antioxidanter og mineralerne kalium, fosfor, zink og jern. Også en god kilde til fiber.

passionsfrugt, Alanya passionsfrugt, eksotiske frugter fra Tyrkiet, eksotiske frugter fra Alanya, Alanya eksotiske frugter, hvor gror passionsfrugter,

Passionfrugter

Dyrkelsen af passionsfrugter er eksploderet i Alanya over de seneste par år og derfor er det nu også blevet en almindelig vare på byens markeder. Sæsonen starter i slut april og strækker sig over det meste af sommeren.

Passionsfrugt stammer oprindeligt fra Sydamerika, hvor indianerne har dyrket planten og frugterne i flere hundrede år. Navnet menes at stamme fra de spanske kolonipræster, der brugte plantens blomster, som er utrolig smukke, til at forklare “El passion”, Jesu korsfæstelse og det menes at være grunde til den har fået navnet ”passionsfrugt”.

Passionsfrugt har et højt indhold af kostfibre, som gør din krop mæt i lang tid og holder samtidig gang i din fordøjelse. Passionsfrugt er også en kilde til vitamin A og C.

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Denne artikel omhandler:

  • Eksotiske frugter fra Alanya
  • Alanyas eksotiske frugter
  • Eksotiske frugter fra Tyrkiet
  • Tyrkiets eksotiske frugter
  • Frugter du kan smage i Tyrkiet
  • Gå på bazar i Tyrkiet
  • Gå på Bazar i Alanya
PIN IT!
Eksotiske frugter fra Alanya, Alanya eksotiske frugter, eksotiske frugter fra Tyrkiet

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.