Opskrift på tyrkisk avokado dip
I dag producerer Alanya området 70% af Tyrkiets samlet produktion af avokadoer.
Der producers 14 forskellige slags avokadoer, med en samlet vægt på 581 ton, som vokser på ca. 10.000 træer i Alanya.
I følge historiske optegnelser begyndte avokado-træet at blive dyrket i Tyrkiet som en hobby blandt flere lokale i 1953. I starten af 1970’erne blev 4 sorter bragt fra Californien gennem FAO for at udvide den kommercielle dyrkning af avokado, herunder Fuerte, Hass, Bacon og Zutano. Disse sorter blev testet under forskellige forhold i Antalya, Dalaman-Muğla, Alata-Mersin, Adana og İskenderun-Hatay. Under forsøgene mellem 1969 og 1983 i Antalya og Alanya blev det observeret, at sorter var kompatible, og deres dyrkning er blevet udbredt siden midten af 1980’erne.
Efter 2000 spredte Fuerte-, Hass-, Bacon- og Zutano-sorterne sig hurtigt med succes i distrikterne Alanya og Gazipaşa, som derfor i dag er Tyrkiet centrum for avokadoer.
Der laves 8 forskellige retter mad med avokado i Alanya, en af den er avokado dip med persille, olivenolie, citron og chili. Dippen spises morgen, middag og aften som mezze eller som tilbehør til en salat.
Læs også >> Guide: Alt om Alanyas avokadoer
Opskrift på tyrkisk avokado dip
Til: 4 personer. Tid: 5-10 min. Kategori: Forret / Mezze. Note: Vegetarisk.
INGREDIENSER
1 stor avokado
1 håndfuld persille
½ citron
Chilipulver
Olivenolie
FREMGANGSMÅDE
Hak persillen groft og mos avokadoen ud i en tallerken med en gaffel. Bland den hakkede persille i den moste avokado og mix det til en jævn masse.
Pres den ½ citron ud over avokadoen og tilsæt chili og olivenolie efter ønske.
Avokadodippen serveres kort efter tilberedning og smager perfekt sammen med brød, salater eller tyrkiske kødretter.
Afiyet olsun!
Læs også >> Gode grunde til at spise avocado.
Sådan modner du dine avokadoer
- En avokado modnes ikke på planten, men først efter at den er plukket.
- En avokado modnes hurtigere i en papirpose med et æbler eller bananer. At lægge dem sammen på en frugtskål har også den samme modningseffekt, fordi bananer og æbler afgiver et stof, der får avocados til at modne hurtigere.
- Du må aldrig lægge en umoden avokado i køleskabet, fordi den ikke modnes ved kolde temperaturer.
- Avocado er modne, når de er lidt bløde. Undgå mørke pletter og revner på skinnet.
Læs også >> Guide: Kend din madolie
Sjove fakta om avokadoer
- En avokado er botanisk set et bær og hører ligesom tomater til frugtgrøntsagerne
- Navnet avokado stammer fra det nahuatliske ord ahuacatl, som henviser til en bestemt del af den mandlige anatomi, som formen af avokadoer tilfældigvis ligner.
- Alanya området producere omkring 70% af Tyrkiets samlet produktion af avokadoer.
- Et tidligt engelsk navn for frugten, der går tilbage til det 17. århundrede, var “avocado pear,” som dovne talere fejlagtigt fortolkede som “alligator pear” (alligator pærer). På grund af frugtens ydre, der ligner alligatorhud, fæstnede navnet sig, indtil en markedsføringsindsats fra amerikanske dyrkere i begyndelsen af 1900-tallet med succes ændrede navnet til avokado.
Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!
Denne artikel omhandler:
- Tyrkisk mad
- Tyrkiske opskrifter
- Mad fra Tyrkiet
- Tyrkisk dip
- Tyrkisk salat
- Tyrkisk avokado dip
Billederne er udarbejdet i samarbejde med Alanya.Dk, tyrkiskeopskrifter.dk og danskityrkiet.dk. Overtrædelse af ophavsretten medfører både et erstatningskrav og krav om øjeblikkelig fjernelse af materialet.