7 gode grunde til at spise avocado

Vintersæson i Alanya er lig med avocado sæson.

Og lige nu er byens bazarer fyldt med lækre lokale grønne avokadoer.

Alanyas avocadoer

Produktion af avocado i Alanya området startede i 1990. Siden har det vokset sig kæmpe stort. I dag producerer Alanya området 70% af  Tyrkiets samlede produktion af avocadoer. Der produceres 14 forskellige slags avocadoer, med en samlet årlig produktion på 956 ton.

Der laves 8 forskellige retter mad med avokado i Alanya, herunder flere forskellige former for mezze.

Avocado er en frugt, ikke en grønsag. Avocadotræet er et lille, stedsegrønt træ med en kroget vækstform. Frugten er vitaminrig og meget rig på umættede fedtsyrer. Ordet avokado kommer fra det indianske sprog Nahuatl, hvor Aguacatl [a-wa-katl] = “avocado”.

4 grunde til at spise masser af avokadoavokado, fakta om avokado, guide til avokado, gode grunde til at spise avokado
1. Du kan reducere risikoen for hjertesygdomme

Ifølge Life Hack har forskningsstudier vist, at avokado har en positiv effekt på hjertekarsystemet. Det skyldes dens umættede fedt. Mættede fedtsyrer hæver kolesteroltallet og fremmer åreforkalkning og blodpropper. Umættede fedtsyrer, som avokadoer er fyldt med, sænker derimod kolesteroltallet og forebygger blodpropper og åreforkalkning.

Ud over sundt fedt indeholder frugten også en række næringsstoffer samt rigeligt med antioxidanter, som kan hjælpe med at forebygge inflammation og forbedre blodgennemstrømningen.

2. Du beskytter din hud og øjne

Carontenoider i avokado gør en række gode ting for din krop. Blandt andet kan de være med til at gøre aldringen af øjnene langsommere og forebygge problemer med synet.

De samme bestanddele i avokado beskytter også huden mod UV-stråler og holder huden glat og sund.

Alanya avokado, eksotiske frugter, frugter fra Alanya, eksotiske frugter fra Alanya, avokado, fakta om avokado, guide til avokado, gode grunde til at spise avokado, Alanya landbrug, bazar i Alanya, marked i Alanya,
3. Du har nemmere ved at holde vægten

Avokado kan hjælpe med vægttab og med at holde vægten efter vægttab, fordi den får dig til at føle dig mæt. Når man føler sig mæt, har man mindre sandsynlighed for at overspise og derved tage på.

Derudover har studier vist en sammenhæng mellem et højt indtag af avokado mindre taljevidde og lav BMI.

4. Du mindsker muligvis risikoen for kræft

Nogle af bestanddelene i avokado er blevet sat i forbindelse med lavere risiko for mundkræft.

Andre studier tyder desuden på, at avokadoer har en potentiel rolle i forbindelse med forebyggelse af både bryst- og prostatakræft.

5. Giver bedre kolesterol

En undersøgelse fra Pennsylvania State University, viste at en diæt med en hel avokado dagligt sikrede en klar forbedring af kolesteroltallene i forhold til en fedtfattig diæt. Avokado-diæten sænkede det såkaldt dårlige kolesterol, mens den fedtfattige diæt tværtimod sænkede det gode kolesterol.

Adskillige andre undersøgelser har bl.a. vist at avokadoer kan reducere det dårlige LDL-kolesterol med op til 20 procent, mens det gode HDL-kolesterol stiger med omkring 10 procent. Desuden har undersøgelser vist at triglycerider, der udgør størstedelen af fedt i blodet, bliver reduceret med op 20 procent.

Alanya avokado, eksotiske frugter, frugter fra Alanya, eksotiske frugter fra Alanya, avokado, fakta om avokado, guide til avokado, gode grunde til at spise avokado, Alanya landbrug, bazar i Alanya, marked i Alanya,
6. Giver større muskelstyrke

Avokadoer indeholder en såkaldt aminosyre metabolit kaldet HMB (Hydroxy-methylbutyric acid), som også forekommer naturligt i muskler.

En undersøgelse fra Abbott Nutrition i september 2014 viser, at cirka 1 ud af 3 voksne over 50 år lider af sarkopeni – tab af muskelmasse med alderen, men samtidig konstaterer undersøgelsen, at voksne, der øgede mængden af styrketræning som vægtløftning samt indarbejdede specifik ernæring i deres kost i form af proteinet, HMB og essentielle aminosyrer (EAA) som leucin havde en større muskelmasse, funktion eller styrke.

7. Dine sår heler hurtigere

En brasiliansk undersøgelse fra 2013 viste at avokado olie hurtigere sammentrak sår hos rotter end hos en kontrolgruppe. Forskerne fra konstaterede at avokado olie er en rig kilde til oliesyre og indeholder essentielle fedtsyrer.

Når det bruges i natura eller i farmaceutiske blandinger til lokal brug, kan avokado olie fremme øget kollagen syntese og nedsætte antallet af inflammatoriske celler i den sårhelende proces og kan således betragtes som en ny mulighed for behandling af hud sår.

Læs også >> Guide: Kend din madolie

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Sol.sunweb.dk - generelt banner

Denne artikel omhandler:

  • Tyrkiske avokadoer
  • Frugter fra Tyrkiet
  • Fakta om avokado
  • Derfor skal du spise avokado

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.